Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
19. 11. 2019,
21.01

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

2

Natisni članek

Slaven Rimac Eurocup Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Torek, 19. 11. 2019, 21.01

4 leta, 5 mesecev

Zmaga s 73:62 proti Brescii ohranja Cedevito Olimpijo v igri za napredovanje v Eurocupu

Infarktna končnica obdržala Olimpijo pri življenju

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

2

Cedevita Olimpija - Brescia | Cedevita Olimpija je z zmago proti Brescii ohranila možnosti za napredovanje v drugi del Eurocupa. | Foto Vid Ponikvar

Cedevita Olimpija je z zmago proti Brescii ohranila možnosti za napredovanje v drugi del Eurocupa.

Foto: Vid Ponikvar

Tretja zaporedna zmaga ima za Cedevito Olimpijo velik pomen, a je še vedno oddaljena od napredovanja v Eurocupu. Dobrodošlo je, da ima zdaj s padlo Brescio, ki je od Ljubljančanov oddaljena le še za zmago, boljši medsebojni izkupiček. Ti so namreč nadomestili zaostanek sedmih točk s prve tekme, pa čeprav je že kazalo, da ne bo tako.

Tekma osmega kroga Eurocupa je imela za Cedevito Olimpijo velik pomen. Z morebitnim porazom bi se pravzaprav poslovila od Evrope, če bi ob tem Joventut premagal še Darušafako. Zmaga je bila tako nujna, zlasti za več kot sedem točk, saj je prvo tekmo Olimpija proti Brescii izgubila za ravno toliko.

In prav italijanski klub je tisti, ki ga Ljubljančani najbolj realno lovijo v boju za uvrstitev med najboljše štiri ekipe v skupini C, ki bodo napredovale v nadaljevanje tekmovanja.

Cedevita Olimpija - Brescia
Sportal Nora predstava Klemna Prepeliča, Olimpija ostaja med živimi v Evropi

Roke so bile temu primerno nemirne v prvi četrtini, saj so zgrešili vseh šest poskusov za tri točke in celo pet od šestih prostih metov. Kljub vsemu so zaostajali le za točko (19:20).

Fotogalerija s tekme (foto Vid Ponikvar):

Fotogalerija
1 / 45

Sanjska druga četrtina

Vprašanje časa je bilo, kdaj bo stekel met izza črte 6,75 metra. Filip Krušlin je zadel prvo za 22:20. In ta je domače povsem ponesla, saj so drugo četrtino dobili z 19:6. Italijane so prisili h kar 12 izgubljenim žogam. In pri rezultatu 38:26 je bilo videti, da Olimpija ne bo imela težav pri pohodu do tretje zaporedne evropske zmage.

A se je zataknilo takoj v začetku drugega polčasa. Medla igra in premalo angažiranosti je botrovalo, da so gostje zrežirali delni izid 9:0, v Stožicah pa smo spet dobili enakovredno tekmo. Po skoraj štirih minutah je mrk prekinil Codi Miller-McIntyre.

Andrija Stipanović je bil na začetku tekme, ko so bili njegovi soigralci nenatančni pri metih z razdalje, razpoložen za igro. | Foto: Vid Ponikvar Andrija Stipanović je bil na začetku tekme, ko so bili njegovi soigralci nenatančni pri metih z razdalje, razpoložen za igro. Foto: Vid Ponikvar

Nemudoma, ko so začeli igrati pametno in niso divjali po nepotrebnem, so zagospodarili na parketu in pobegnili nasprotniku, ki je po treh četrtinah zaostajal za osem točk (43:51). Ravno toliko, kolikor jih je Olimpija potrebovala v dvoboju z Italijani.

Ko je bila prednost dvanajstih točk pri 62:50, je bilo mogoče čutiti, da izbranci Slavena Rimca imajo način, kako priti do zmage z višjim naskokom. A so začeli igrati statično na dolge napade in s preveč individualne naravnanosti.

Padli v nepravem trenutku, a ...

"Ni bil načrt, da tako zaigramo. Težko je s klopi dati košarkarjem informacijo. Agresivna obramba nas je pripeljala do prednosti. Želel sem, da bi še naprej tekli. Logično, zgodijo se padci. Ekipa Brescie je izkušena, a smo se rešili. Fantje so naredili potrebno na parketu," je o težkih trenutkih dejal Rimac.

Prednost je začela z napadom v napad kopneti. In pri 66:62 se je prižgal alarm, saj je Olimpija potrebovala zmago z osmimi točkami naskoka.

Codi Miller-McIntyre je ob koncu ukradel žogo in zadel pomemben koš ter prosti met, da je Olimpija pobegnila do prednosti, ki jo je potrebovala v dvoboju z Brescio. | Foto: Vid Ponikvar Codi Miller-McIntyre je ob koncu ukradel žogo in zadel pomemben koš ter prosti met, da je Olimpija pobegnila do prednosti, ki jo je potrebovala v dvoboju z Brescio. Foto: Vid Ponikvar

Ko je vodila z 68:62, so imeli Italijani napad za omiljenje zaostanka. Čeprav bi izgubili, bi imeli razlog za veselje, saj bi bili v medsebojnem obračunu boljši od Olimpije. A so domači z dobro obrambo prisilili tekmeca, da je slabo izvajal avt. Podarjeno žogo je McIntyrje ukradel, v nasprotnem napadu ob prekršku zadel koš in dvignil navijače na noge. Miren je bil tudi pri dodatnem prostem metu, s katerim je Olimpija pobegnila na 71:62.

... so prišli do zmage s prednostjo, ki so si je želeli

Brescio je rešila trojka, a so domači spet prišli do žoge in Krušlin je z dvema zadetima prostima metoma zadel za zmago s 73:62. S tretjim zaporednim uspehom tako Olimpija ostaja v igri za napredovanje.

Trener Cedevite Olimpije Slaven Rimac je bil razumljivo zadovoljen po zmagi nad Brescio. | Foto: Vid Ponikvar Trener Cedevite Olimpije Slaven Rimac je bil razumljivo zadovoljen po zmagi nad Brescio. Foto: Vid Ponikvar

"Naše možnosti za napredovanje so se izboljšale. Košarkarjem sem pred tekmo rekel, da so nas premagali doma in bodo tokrat motivirani. Zato mora biti naša motivacija dvakrat večja od njihove. V drugi četrtini smo igrali zelo dobro v obrambi. V današnjih tekmah, če zadeneš le pet trojk in zmagaš za več kot deset točk, veš, da si dobro igral v obrambi. V določenem trenutku smo bili pod pritiskom. V slačilnici sem fantom rekel, naj se osredotočijo na posamezen napad. Našli smo pot do zmage," je bil po tekmi zadovoljen Rimac.

Do konca uvodnega dela Eurocupa sta še dva kroga in dobrodošlo bi bilo, da bi Olimpija obakrat slavila zmago. Najprej na gostovanju pri Nanterru - po nekoliko daljšem premoru bo tekma šele 11. decembra - in nato še doma proti Joventutu. Če bi se zgodil takšen scenarij in bi Brescia, ki igra še proti Darušafaki na gostovanju in doma proti Nanterru, zmagala le enkrat, bi Ljubljančani spisali lepo zgodbo, potem ko so v Evropo vstopili s petimi porazi.

Cedevita Olimpija : Brescia 73:62 (19:20, 38:26, 51:43)

Dvorana Stožice, gledalcev 2000, sodniki: Hierrazuelo (Španija), Vilius (Litva), Lavrukin (Rusija).

Cedevita Olimpija: Krušlin 11 (2:2), Boatright 14 (4:4), Hopkins 12 (8:10), Murić 5 (0:2), Miller-McIntyre 14 (3:3), Blažič 1 (1:2), Stipanović 8, Simonović 2, Zirbes 6 (0:2).

Brescia: Zerini 2 (0:2), Warner 2, Abass 10, Cain 4 (0:1), Vitali 5, Laquintana 4, Lansdowne 10, Horton 13 (2:2), Moss 10 (2:2), Sacchetti 2 (2:4).

Prosti meti: Cedevita Olimpija 18:25, Brescia 6:11.

Met za tri točke: Cedevita Olimpija 5:25 (Krušlin 3, Murić, Miller-McIntyre), Brescia 10:28 (Horton 3, Moss 2, Lansdowne 2, Abass 2, Vitali).

Osebne napake: Cedevita Olimpija 17, Brescia 26.

Pet osebnih: /.

Ne spreglejte