Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
17. 8. 2018,
17.10

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

Natisni članek

Ivan Marinković Sixt Primorska

Petek, 17. 8. 2018, 17.10

5 let, 8 mesecev

Intervju z Ivanom Marinkovićem

Igranje za Slovenijo bi ga morda zanimalo, a poudarja, da je tu že Randolph

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01
Ivan Marinković | Ivan Marinković ima po mami srbsko, po očetu pa slovensko državljanstvo. V Koper je prišel kot velika okrepitev. | Foto KK Sixt Primorska/Jurij Kodrun

Ivan Marinković ima po mami srbsko, po očetu pa slovensko državljanstvo. V Koper je prišel kot velika okrepitev.

Foto: KK Sixt Primorska/Jurij Kodrun

Slovenski klub Sixt Primorska je v svoje okolje za dve sezoni s 24-letnim Ivanom Marinkovićem pripeljal zvenečo okrepitev. Po slabši avanturi v Turčiji se želi spet igralsko dvigniti. Ker ima ob srbskem še slovensko državljanstvo (po očetu), bi lahko igral tudi za našo izbrano vrsto kot naturaliziran košarkar. Stika v zadnjem času z vodilnimi na KZS ni imel, o igranju sicer ni razmišljal, bi ga pa morda zanimalo.

Ivan Marinković je nase opozoril v predlanski sezoni v dresu Zadra. Takrat je pri 22 letih blestel in bil eden izmed najboljših posameznikov v ligi ABA. V povprečju je dosegal po 17,7 točke in 6,1 skoka na tekmo. Sledila je selitev v Turčijo, kar je bila zanj druga postojanka v tujini. Pred prihodom v Zadar je bil leta 2015 nekaj mesecev član poljskega Szczecina. A sta bili obe izkušnji kratki. Zadnja v Turčiji pri Yesilgiresunu Belediyeju je bila še posebej boleča. Klub je izpadel, po sezoni pa so ga zaradi finančnih težav celo ukinili. Zdaj upa, da bo preskok naredil spet pri Sixt Primorski, s katero je vezan dve leti. Glede na njegovih 208 centimetrov bi bil zanimiv tudi za slovensko reprezentanco. Po očetovi strani ima namreč slovenski potni list, a ni z naše krovne košarkarske organizacije v zadnjem obdobju nihče stopil v stik z njim.


Od njegovih predstav si pri Sixt Primorski veliko obetajo. | Foto: KK Sixt Primorska/Jurij Kodrun Od njegovih predstav si pri Sixt Primorski veliko obetajo. Foto: KK Sixt Primorska/Jurij Kodrun Kaj je odločilo, da ste prestopili v vrste Sixt Primorske?
Poklopile so se ambicije, tako moje klubske kakor tudi koprske. Vesel sem, da sem del takšnega projekta, kot ga imajo. Redki so v celotni Evropi. Verjamem, da bomo imeli uspešno sezono in da bomo naredili, kar se od nas pričakuje.

Kako je bilo v tujini?
Zadnja sezona je bila težka, profesionalno in zasebno. A to je zdaj za menoj. Za zdaj se tu odlično počutim.

Kaj je bilo težko?
Z ženo se nama je bilo težko privaditi na takšen način življenja. Kultura in vera sta drugačni, kot smo mi odraščali. Športno ni šlo v pravo smer. Ne z moje strani ne z vidika kluba. Zame je bila to slaba izkušnja, a dobra za naprej.

Sixt Primorska
Sportal V Kopru želijo postaviti drugo največje središče v Sloveniji

Avantura v Turčiji je bila grenka. | Foto: KK Sixt Primorska/Jurij Kodrun Avantura v Turčiji je bila grenka. Foto: KK Sixt Primorska/Jurij Kodrun Kakšna so bila pričakovanja, potem ko ste imeli v Zadru odlično sezono?
Bila so visoka. Za vsakega tujca so v Turčiji visoka pričakovanja. To ni nič novega.

Kaj pričakujte v Kopru?
Že tri ali štiri sezone nisem osvojil lovorike. Verjamem, da se bo to spremenilo. V drugi ligi ABA, državnem prvenstvu in pokalu bi rad osvojil vse, kar se da. Če bomo imeli priložnost, bomo poskušali osvojiti vse tri lovorike.

Imate tudi slovensko državljanstvo, saj imate po očetovi strani slovenski potni list. V Kopru boste bližje slovenskemu selektorju. Ste imeli kakšne pogovore z njim?
Pogovore sem imel, ko je bil še direktor reprezentance Matjaž Smodiš, potem nič več. Za Slovenijo lahko igram le kot naturaliziran košarkar, saj sem igral za srbsko reprezentanco do 20 let, vendar je tu že Anthony Randolph.

Sixt Primorska pripeljala nadarjenega Stavrova

Člansko moštvo Sixt Primorske in ekipa U19 Koš Primorske sta v svoje vrste dodali novega košarkarja. Na Obalo se seli nadarjeni 17-letni slovenski reprezentant mlajših selekcij Andrej Stavrov (196 cm, 2001). Visokorasli branilec je s Koprčani sklenil štiriletno sodelovanje.

Stavrov je prve košarkarske korake napravil v Stražišču, v zadnjih treh sezonah pa je kot posojeni košarkar nastopal tudi v selekcijah kranjskega Triglava. V dresu slednjega se je s selekcijo U19 prebil do bronaste medalje, potem ko je v malem finalu ugnal ravno svojo bodočo ekipo. Za moštvo ECE Triglav je igral tudi v članski drugoligaški konkurenci, povprečno pa je v slabih 18 minutah na tekmo dosegal po 9,7 točke.

 

Morda bi ga reprezentanca zanimala, vendar pravi, da je tu že Anthony Randolph. | Foto: KK Sixt Primorska/Jurij Kodrun Morda bi ga reprezentanca zanimala, vendar pravi, da je tu že Anthony Randolph. Foto: KK Sixt Primorska/Jurij Kodrun In če njega ne bo, glede na to, da po osvojeni zlati medalji še ni zaigral za Slovenijo?
Nič ne vem o tem.

Če bi imeli možnost, bi vas zanimalo?
Resnično nisem o tem razmišljal. Ne vem, kaj bi o tem rekel. Morda bi me, vendar nisem o tem razmišljal.

S selektorjem Radom Trifunovićem torej niste imeli stikov?
Ne, nisem jih imel.

 

Ne spreglejte