Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
9. 2. 2013,
22.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Krka Helios

Sobota, 9. 2. 2013, 22.47

8 let

Helios z mladincem in "Srečkom" poskrbel za senzacijo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav je Krka veljala za velikega favorita polfinalnega dvoboja proti Heliosu, so se Domžalčani s pretkanim Zmagom Sagadinom in mirnim Gezimom Morino v napetem zaključku uvrstili v finale.

Tako Krka kot Helios sta polfinale pokalnega tekmovanja začela oslabljena. Zaradi udarca v stegensko mišico v četrtfinalu je pri Domžalčanih manjkal prvi organizator igre Jure Močnik, zaradi vročine tudi izkušeni Damir Rančić, poleg tega pa še Gregor Hrovat. Slovenski prvaki na drugi strani že nekaj časa ne morejo računati na Eda Murića ter Marka Pajića, poškodovani pa so igrali Smiljan Pavić, Uroš Lučić in Jakov Vladović. Na papirju bolj kakovostno moštvo je imela brez kančka dvoma Krka, ki je to znala izkoristiti v prvi četrtini – dobila jo je z 19:12. Ob dobri obrambi so košarkarji Heliosa veliko metali za tri točke, a grešili. Od osmih poskusov so zadeli vsega enkrat, zato je bil skok tudi občutno na strani Krke (13:3).

Igralci Zmaga Sagadina so se nato v nadaljevanju umirili in prišli po koših 18-letnega Matica Rebca (konec januarja je šele postal polnoleten), ki je odlično nadomestil Močnika, ter Mihe Fona celo do vodstva z 20:19. Od takrat naprej smo v dvorani v celjskem Golovcu spremljali povsem enakovreden boj. Ekipi sta se do polčasa izmenjevali v vodstvu. Najvišja prednost je znašala pičle štiri točke pri rezultatu 40:36 v korist Krke, a jo je pri Heliosu razpoloženi Aleksandar Ponjavić omilil in postavil izid prvih dvajsetih minut (38:40).

A je bil na parketu strelsko najbolj vroč košarkar v dresu novomeške Krke. Slovenski reprezentant Domen Lorbek je do polčasa dosegel enajst točk, strelski pohod pa je nadaljeval tudi v tretji četrtini. Po njegovih štirih zaporednih točkah – devetnajsti točki - in zadetem metu Uroša Lučića so Dolenjci povedli z devetimi točkami (58:49).

Helios takrat ni želel izobesiti bele zastave in se po zaslugi razpoloženega Rebca – ob koncu tekme je imel zaradi agresivne igre v obrambi in hitrim prenosom žoge v napad celo krče - ter njegovi deseti točki vrnil v igro za finale pri 58:61. Sagadinova četa je povsem zaustavila tudi Lorbka, ki v zadnji četrtini ni dosegel sploh točke. Morda ključna pa je bila nešportna osebna napaka Matjaža Smodiša pri vodstvu Krke s 66:62 (Krka je zadnjo točko dosegla 4:45 pred koncem tekme). Izkušeni košarkar je namreč zaustavil prodor Ponjevića, potem ko je nad njim že bil storjen prekršek. Helios je znal to izkoristiti in prišel v tisti položaj, ki si ga je želel. V izenačeno končnico. V tej pa je imel glavno besedo Gezim Morina. "Srečko" je tako kot v mladi reprezentanci vzel odgovornost na svoja pleča in pri rezultatu 66:66 najprej zadel trojko, nato pa še dva prosta meta in popeljal Helios do velike uvrstitve v finale, kjer ga za nagrado čaka dvoboj z Unionom Olimpijo.

Ne spreglejte