Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
8. 12. 2012,
9.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dušan Hauptman

Sobota, 8. 12. 2012, 9.33

8 let

Hauptman: Vpoklic v reprezentanco? Opravičilo je le poškodba

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Največji športni dogodek pri nas bo prihodnje leto brez primere evropsko prvenstvo v košarki. Legenda slovenske košarke Dušan Hauptman je brez dlake na jeziku govoril o izbrani vrsti in Olimpiji.

Petnajst uradnih nastopov ima za slovensko košarkarsko reprezentanco, pa nikdar ni oblekel slovenskega dresa na kakšnem od evropskih prvenstev. Leta 1993 je bil Dušan Hauptman poškodovan, kasneje pa ni bil več v kadru, ker je zaključeval kariero. "Bil sem že v poznih letih po tem letu. Ne morem se pohvaliti z nastopom na evropskem prvenstvu. Sicer pa sem bil od začetka osamosvojitve Slovenije v izbrani vrsti. Vsa Olimpija je bila takrat del reprezentance. Za en koš smo denimo zgrešili olimpijske igre v Barceloni leta 1992," se svoje reprezentančne poti spominja Dule.

"Pričakujem medaljo na EP. Vseeno mi je, kakšnega sijaja bo"

Z zanimanjem spremlja slovensko reprezentančno kot tudi klubsko dogajanje, saj je bil zadnja leta tudi trener, trenutno pa zaključuje magistrski študij. Dobro se zaveda, kakšna evforija bo vladala v naši deželi prihodnje leto, ko bo evropsko prvenstvo potekalo na naših tleh: "To bo največji sprotni dogodek v Sloveniji. Ne vem, če se vsi zavedamo, kako zahtevno je to organizacijsko izvesti. Vesel sem, da bo moja panoga gostila tako veliko športno tekmovanje. Pričakujem medaljo. Vseeno mi bo, kakšnega sijaja bo. Mislim, da bi jo morali že na prejšnjih prvenstvih osvojiti. Tokrat je idealna priložnost. Reprezentanca bo imela za seboj navijače, upam, da ustrezno sojenje, najbolj pomembno pa bo, da bo ekipa najboljša. Slovenija še nikdar ni bila v popolni sestavi. To je eden glavnih vzrokov, da ni bilo rezultata. Vsaj po mojem mnenju. Rezultat je le medalja. Drugo leto bomo imeli lepo priložnost, da pridemo do nje."

"Včasih smo slišali smešne zgodbe, zakaj koga ni bilo v izbrani vrsti"

Zakaj v preteklosti ni bilo vseh najboljših mož v izbrani vrsti, so se spraševali prav vsi nekdanji slovenski selektorji kakor tudi zdajšnji Božidar Maljković. "Zaradi raznoraznih vzrokov, včasih tudi smešnih, ne sodelujejo vsi v reprezentančni akciji. Zame je edino opravičilo poškodba. Ta stvar je za odgovorne, da ugotovijo, zakaj prihaja do tega. Če se izbrana vrsta tokrat ne bo zbrala v polni zasedbi, bi se morali vprašati, zakaj je temu tako. Želeti si morajo reprezentanco. Prvenstvo je vendarle izziv in je treba stisniti zobe. Takšne priložnosti ne bomo dočakali kmalu," je brez dlake na jeziku nekdanji košarkar Olimpije.

"Ne bo to pogreb, če Olimpije ne bo v evroligi"

V trenerske vode Hauptmana, nazadnje je vodil Elektro, še vleče in ima željo, da bi v bodoče sodeloval v kakšnem klubu ali morda tudi izbrani vrsti. "Ob izobraževanju mi je vse odpadlo poleg dela. Po magisteriju bo čas, da se aktiviram. Odšel bom tja, kamor bo treba. Sem pristaš kratkih akcij. Imam izziv, da naredim rezultat v kratkem času. Ne zanima me dolgoročno delo. To je stvar za mlajše z drugačno vizijo," je svoj pogled na trenersko delo ponazoril Dušan, ki povsem normalno spremlja njegovo Olimpijo, s katero je med drugim leta 1994 osvojil evropski pokal in se tri leta kasneje uvrstil na zaključni turnir najboljše četverice v evroligi.

Olimpija bo naslednji teden, ko je na sporedu zadnji krog, pomahala evroligi v slovo za vsaj za eno sezono, če ne bo v drugem delu lige ABA naredila rezultatskega premika in se uvrstila na eno od dveh mest, ki neposredno vodita v evroligo, ena ekipa iz regionalnega tekmovanja pa bo odšla v kvalifikacije. "Prvi dve mesti sta dosegljivi, vendar bo morala Olimpija začeti zmagovati. Vendarle niso takšne razlike v kakovosti ekip, da se ne bi dalo priti na ta mesta. Mislim pa, da ne bo vplivalo nič na slovensko košarko, če Olimpiji ne uspe priti med evropsko elito. Sicer ni dobro, vendar vpliva ne bo imelo. Tu mislim na Olimpijo in obisk v Stožicah. Ne bo to pogreb, ker bo slej ali prej kakšen drug klub kandidat za evroligo. Ne smemo pozabljati, da Olimpija v zadnjih treh letih na mojo žalost ni najboljši klub. Novomeščani so, vendar nimajo še pogojev za evroligo. Lahko pa Olimpija s pravo selekcijo znova pride tja, kjer je vrsto let zdaj bila," se je še nekoliko v prihodnost zazrl Dušan Hauptman.

Ne spreglejte