Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
7. 1. 2014,
13.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Yotam Halperin Union Olimpija

Torek, 7. 1. 2014, 13.42

7 let, 12 mesecev

Halperin se vrača v Ljubljano

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Union Olimpija je med Zagrebom in Jeruzalemom. Ne dobesedno, ampak njeni košarkarji skušajo pred prvo tekmo drugega dela EuroCupa iz poraza proti Ciboni potegniti čim več naukov.

V sredo Union Olimpijo v Stožicah čaka prva tekma nadaljevanja EuroCupa. V goste prihaja izraelski Hapoel, tudi z nekdanjim članom Olimpije Yotamom Halperinom, ki je za Ljubljančane igral v sezoni 2005/06 in pustil zelo dober vtis. A trener Ljubljančanov se je za začetek dotaknil razočaranja proti Ciboni.

"Slabo smo začeli tekmo, v 2. četrtini smo se ujeli, igrali malo bolje predvsem v obrambi in napravili razliko, ki je dajala upanje na uspeh. V tretji četrtini smo doživeli popoln kolaps. Nerazumljivo smo popustili na vseh ravneh. To je Cibona z izjemnim Jerelom Blassingamom ter Dariem Šarićem in Marinom Rozićem izkoristila in nas popolnoma dotolkla," je Pipan priklical grenki spomin na deseti poraz v sezoni, ki ga je Olimpija utrpela po tem, ko je ob polčasu vodila za 15 točk, tretjo četrtino pa izgubila za 21.

Ljubljančani so pomagali proslaviti Blassingama (26 točk, trojke 6/10, 9 podaj) in Šarića (22 točk, 12 skokov), ki sta postala najkoristnejša igralca kroga. Vseeno Pipan za mrk v tretji četrtini igralcev ne pribija na križ.

"Videti je bilo izredno slabo"

"Ne morem trditi, da so moji fantje to storili namerno, ampak videti je bilo izredno slabo. Ne vem, kaj se je dogajalo v glavah igralcev. Pogovarjali smo se, si še enkrat ogledali, kaj se je dogajalo, a veliko časa za analize ni bilo. V drugem polčasu smo izredno slabo branili Blassigama in pick'n'roll, slabo skakali, storili precej napak. Stvari smo hoteli reševati individualno, ampak Olimpija je močna le, ko igramo ekipno," se edinega zveličavnega načela Olimpije v tej sezoni in nasploh drži nekdanji slovenski selektor.

Spodbudna evopska pot

Časa za objokovanje zapravljenega ni bilo veliko. Lepše kot v ligi ABA so Ljubljančani v tej sezoni videti v EuroCupu, "drugi'' evropski ligi za Evroligo, saj so se po večinoma zelo všečnih predstavah in sedmih zmagah na desetih tekmah uvrstili med 32 najboljših ekip. Stožice v letošnji sezoni sploh še niso doživele evropskega poraza, kar daje upanje, da bo tako ostalo tudi po gostovanju jeruzalemskega Hapoela. Poleg te ekipe sta tekmeca zeleno-belih še turški Banvit in ukrajinski Budivelnik.

A zelo naivno bi razmišljali, če bi zapisali, da bo naloga lahka. Gre za vodilno moštvo izraelskega prvenstva, ki je na 14 tekmah zbralo 11 zmag, v prvem delu EuroCupa pa šest. Izraelci, ki premorejo tri reprezentante, igrajo zelo hitro in ena ključnih Olimpijinih nalog bo ustaviti njihov protinapad.

"Hapoel Jeruzalem je izredno izkušena ekipa. Vsi njihovi igralci hitro kaznujejo vsako napako nasprotnika. Imajo tri odlične izkušene reprezentante Yotama Halperina, Liorja Eliyahuja in Janiva Greena. Slovenska javnost dobro pozna predvsem Halperina, ki je pred leti igral v Olimpiji. Na teh prostorih je dobro poznan tudi Derwin Kitchen, ki je nekaj časa igral v Cedeviti. Igrajo izjemno hitro tranzicijsko košarko in, ko se jim je pridružil Eliyahu, so začeli igrati še posebej učinkovito," se izraelske kakovosti zaveda Pipan.

Ne spreglejte