Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 3. 2023,
10.35

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

3

Natisni članek

Eurocup liga ABA Davor Užbinec Jurica Golemac Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Torek, 14. 3. 2023, 10.35

1 leto, 1 mesec

Sprememba v Stožicah

Golemac ni več trener Cedevite Olimpije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

3

Liga ABA: Cedevita Olimpija - Igokea Jurica Golemac | Jurica Golemac ni več trener Cedevite Olimpije. | Foto Vid Ponikvar

Jurica Golemac ni več trener Cedevite Olimpije.

Foto: Vid Ponikvar

Košarkarski klub Cedevita Olimpija in Jurica Golemac sta se dogovorila za prekinitev pogodbe. "Tekma z Zadrom je bila prelomnica. Nismo se več smeli kazati v slabi luči.  Na tej tekmi smo bili videti kar osramočeni," je odločitev pojasnil Davor Užbinec. Golemac je vodenje ekipe zmajev prevzel leta 2020, z ljubljanskim kolektivom pa je osvojil dva naslova slovenskega državnega prvaka

Cedevita Olimpija v tej sezoni nikakor ne najde prave forme. Ljubljančani so na petnajstih odigranih tekmah v Eurocupu zmagali le trikrat in nimajo več nobenih možnosti za preboj v končnico. Nekoliko bolje sicer slovenskim prvakom kaže v ligi ABA, kjer so si z razmerjem 14:6 že zagotovili mesto v končnici tekmovanja, v katero se uvrsti najboljših osem ekip. Ljubljanska ekipa je trenutno na četrtem mestu, a zadnji nedeljski poraz in medla predstava (59:81) proti Zadru sta, kot vse kaže, sodu izbila dno, zato so se v vodstvu ljubljanskega kolektiva odločili za menjavo na trenerskem stolčku. 

EuroCup Cedevita Olimpija Lietkabelis | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida Jurica Golemac, ki se ga je z morebitnim odhodom iz Ljubljane povezovalo že pred časom, je glavni trener ljubljanskega kolektiva postal januarja 2020, na tem položaju pa je zmenjal Slavena Rimca. Z Golemcem na klopi je Cedevita Olimpija osvojila dva naslova slovenskega državnega prvaka (2021, 2022), dva naslova slovenskega pokalnega prvaka (2022, 2023) in tri naslove slovenskega superpokalnega prvaka (2020, 2021, 2022). V sezoni 2021/22 je Cedevito Olimpijo vodil tudi do polfinala lige ABA in četrtfinala EuroCupa.

"Nismo se več smeli kazati v slabi luči"

"Smo v aktivnem iskanju novega glavnega trenerja naše članske ekipe, ki jo bo do nadaljnjega vodil Miro Alilović," je sporočil Užbinec. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Smo v aktivnem iskanju novega glavnega trenerja naše članske ekipe, ki jo bo do nadaljnjega vodil Miro Alilović," je sporočil Užbinec. Foto: Grega Valančič/Sportida "Ni nam všeč, da se je to zgodilo, a po zadnjih rezultatih smo nekaj morali narediti. Tekma z Zadrom je bila prelomnica. Nismo se več smeli kazati v slabi luči. Na tej tekmi smo bili videti kar osramočeni. Tega si nismo želeli. Želeli smo biti borbena ekipa, ki se nikoli ne predaja," je razlog za prekinitev sodelovanja pojasnil direktor kluba Davor Užbinec. "Odgovornost ni samo na trenerju, je tudi na igralcih. A ker so vsi prestopni roki končani, nismo imeli druge možnosti, kot da zamenjamo trenerja. Upam, da bo to vplivalo na igralce, da bodo zaigrali drugače, da se bomo pokazali v pravi luči. Tekem je še dovolj, da uresničimo rezultate, ki smo si jih zastavili." V ligi ABA imajo končnico že zagotovljeno. Za zdaj bo ekipo vodil dozdajšnji pomočnik Miro Alilović. "Bomo videli v nekaj dneh, ali bomo pripeljali drugega trenerja ali pa bo Miro ostal do konca sezone." Niso še razmišljali, kdo bi lahko bil novi trener.

Potrdili, da po sezoni odhaja Bečirović

Sani Bečirović | Foto: Grega Valančič/Sportida Sani Bečirović Foto: Grega Valančič/Sportida Že na sredini tekmi v Ulmu bo tako ekipo vodil Alilović. Ob tem pa so od ljubljanske ekipe po koncu sezone skoraj zagotovo poslavlja tudi športni direktor Sani Bečirović, ki se bo preselil na mesto športnega direktorja Panathinaikosa. Bečirović je bil v petek sicer že opažen na tribuni na tekmi evrolige med Panathinaikosom in Crveno Zvezdo, na mestu športnega direktorja pa naj bi tako zamenjal Argirisa Pedoulakisa.

Težko, da bodo obe odprti vprašanji rešili istočasno, potrjuje Užbinec. "Sani bo zagotovo z nami do konca sezone. Je z Alilovićem in ekipo na poti na sredino tekmo eurocupa. Zdaj nam je najpomembneje, da ekipa dobro igra, da pokaže drugačen obraz." Običajno trenerja išče športni direktor in ga nato potrjuje upravni odbor, a kako v tem primeru? "Ker gre za prehodno obdobje, ker bo Sani konec sezone odšel, bomo izbirali malo drugače. Vprašanje je, ali bomo dobili trenerja le do konca sezone ali se bomo z nekom dogovorili tudi za prihodnjo sezono. Veliko je vprašanj, na katere nimamo odgovora." Bečirović bo vključen v izbor trenerja, a ne bo imel odločilne besede.

Jurica Golemac
Sportal Cedevita Olimpija po porazu Splita že v končnici, Partizanu derbi z Zvezdo
Cedevita Olimpija trening, Sani Bečirović
Sportal Bečirović že v Atenah, da podpiše pogodbo
EuroCup Cedevita Olimpija Lietkabelis
Sportal Konec upanja Cedevite Olimpije za evropsko napredovanje
Ne spreglejte