Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2020,
6.57

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

3

Natisni članek

NBA Houston Rockets Oklahoma CIty Thunder Liga NBA Milwaukee Bucks Miami Heat Goran Dragić Goran Dragić

Torek, 1. 9. 2020, 6.57

3 leta, 7 mesecev

Liga NBA, 31. avgust

Izjemni Dragić ne pozna poraza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

3

Goran Dragić | Goran Dragić in druščina sta prekrižala načrte favoritu iz Milwaukeeja. | Foto Getty Images

Goran Dragić in druščina sta prekrižala načrte favoritu iz Milwaukeeja.

Foto: Getty Images

Častni zlati kapetan slovenske reprezentance Goran Dragić (27 točk, 6 skokov in 5 asistenc) je bil eden od junakov Miamija, ki je v prvi tekmi vzhodnega konferenčnega polfinala lige NBA v Orlandu na kolena spravil Milwaukee (115:104). Oklahoma City je v Orlandu ugnala Houston in na krilih Chrisa Paula izsilila odločilno sedmo tekmo za napredovanje v polfinale zahoda lige NBA.

Kot bi želel slabih 24 ur po izpadu Dallasa v Slovenijo poslati sporočilo, da bodo noči košarkarskih navdušencev še naprej prekratke, je Goran Dragić v prvem dejanju drugega kroga končnice postregel z eno svojih najboljših predstav v play-offu. Proti najboljši ekipi rednega dela Milwaukee Bucks je v slabih 34 minutah dosegel kar 27 točk (met iz igre 9:15, za 3 točke 2:5, prosti meti 7:7), ujel šest odbitih žog in soigralcem namenil pet asistenc. S tem je bil eden od treh ključnih mož Miamija ob še peti zaporedni zmagi v končnici. Po 4:0 proti Indiani zdaj Miami Heat proti Milwaukeeju vodi z rezultatom 1:0.

Brandon Ingram
Sportal Dončić kot novinec "predober" za novo nagrado

Vroči Jimmy, razoroženi MVP

Ko je bilo treba zadevati, je Gogi zadeval. Ko je bilo treba zadržati žogo, je bila pri njem varna kot v sefu. Ko je bilo treba razigrati soigralce, so imele njegove žoge oči. Kot pravi rutiner se je znal na pravo mesto postaviti tudi v obrambi. V zadnji minuti je ukradel pomembno žogo. Predvsem pa je v četrti četrtini začutil, da mora vajeti prepustiti najbolj vročemu košarkarju na parketu. To je bil Jimmy Butler, ki se je v svoji rekordni predstavi v končnici zaustavil pri 40 točkah. Dragić jih je prispeval 27, z dvojnim dvojčkom je navdušil Bam Adebayo (12 točk, 17 skokov).

Giannis Antetokounmpo na pragu trojnega dvojčka, a daleč od zmage | Foto: Getty Images Giannis Antetokounmpo na pragu trojnega dvojčka, a daleč od zmage Foto: Getty Images

Ob izjemni predstavi Miamija bi lahko naključni opazovalec hitro spregledal, da je na nasprotni strani igrišča stal MVP zadnje sezone in najbrž tudi kandidat za ubranite te lovorike Giannis Antetokounmpo. Ob slabem izvajanju prostih metov (4:12) je tokrat dosegel 18 točk ter dodal deset skokov in devet asistenc. Z odločnostjo in skupaj kar 52 točkami sta mu sicer poskušala pomagati Kris Middleton in Brook Lopez, a sta, podobno kot nigerijski Grk, brez streliva ostala v zadnji četrtini. Vsi trije so lahko napovedali le povratni udarec na drugi tekmi, ki bo na sporedu v noči na četrtek.

Vrhunska predstava Gorana Dragića | Foto: Getty Images Vrhunska predstava Gorana Dragića Foto: Getty Images Obrnjena slika: Gogi vroč že v prvem polčasu

Če je Gogi v prvem krogu končnice, kjer je z Miamijem z "metlo" odpravil Indiano, kot po pravilu zablestel v drugem polčasu, je tokrat svoj motor na pravo delovno temperaturo ogrel že v prvi četrtini. A čeprav je v uvodnih minutah dosegel sedem točk, je Milwaukee kmalu vodil za deset (37:27). Kot izkušenega košarkarja ga tovrstna igralska krivulja ni iztirila. Ljubljančan je nadaljeval v dobrem slogu in skupaj z zdaj že uveljavljeno usklajenim napadalnim partnerjem Butlerjem vlekel voz floridskega moštva.

Ob koncu prvega polčasa je bil Dragić že pri 19 točkah, a kot pravi dirigent tudi nejevoljen ob porozni obrambi svoje ekipe. Ko je Miami popravil tudi ta element košarkarske igre, je Milwaukee izgubil svojo napadalno ostrino. V šesti minuti tretje četrtine je Butler po lepi asistenci Dragića izenačil (73:73), tri minute pozneje pa svojo ekipo prvič po uvodnih minutah popeljal v vodstvo (80:78). V še bolj kočljivi situaciji se je najboljše moštvo rednega dela znašlo ob izteku tretje četrtine, ko je Dragić zadel prosta meta za rezultat 92:86.  

Jimmy Butler je bil prvi junak zmage Miamija. | Foto: Getty Images Jimmy Butler je bil prvi junak zmage Miamija. Foto: Getty Images

Hit končnice

Miami je nato v zadnji četrtini vodstvo iz rok izpustil le za hip. Večinoma pa je deloval kot dobro naoljen stroj, v katerem je bil najbolj udaren člen Jimmy Butler. Ta je na svoja ramena prevzel glavni del bremena. Ko je ujel izjemen strelski ritem, je žogo pogosto samozavestno prevzel že pri prenosu v napadalno polovico, Gogi, sicer prvi organizator igre, pa mu je ob tem večkrat pomagal z nastavljanjem blokad ob tekmečevi obrambi.

Dobro minuto pred koncem je Miami vodil že z otipljivimi desetimi točkami prednosti (111:101), Butlerju in Dragiću pa sta z odločnimi potezami pomagala odlični center Bam Adebayo in v pravih trenutkih natančni Tyler Herro. Pritisk tekmecev je bil jalov, zato dramatične končnice nazadnje sploh ni bilo, Miami Heat pa ostaja hit končnice v Orlandu.

Chris Paul pokvaril načrte Raketam

Če je Dragićev Miami že vknjižil prvo zmago v konferenčnem polfinalu končnice lige NBA, pa se Oklahoma in Houston še vedno potegujeta za napredovanje v drugi krog. Obračun se je prevesil v pravcato dramo, o potniku v konferenčni polfinale zahodne konference, kamor so se v noči na ponedeljek po zmagi nad Dončićevim Dallasom uvrstili tudi Los Angeles Clippers, bo odločala sedma tekma. Oklahoma City Thunder je namreč dobila šesto tekmo s 104:100 in rezultat v zmagah izenačila na 3:3.

Vrhunci dvoboja med Oklahomo in Houstonom:

''Pokazali smo svoj pravi obraz. Ustvarjeni smo za predstave na takšnih tekmah,'' je po dragoceni zmagi dejal Chris Paul, prvi junak Oklahome, ki je bil z 28 točkami najboljši strelec dvoboja. Ko je bil na parketu, je bilo njegovo moštvo boljšo kar za +20. Najbolj je do izraza prišel v zadnjih minutah, ko se je odločalo o zmagovalcu. Takrat je zadeval z vseh položajev, ukradel tudi dve žogi in popeljal Oklahomo do tretje zmage. 35-letni zvezdnik lige NBA jo je zagodel nekdanjemu klubu, pri katerem sta v odločilnih trenutkih srečanja odpovedala najbolj opevana igralca James Harden in Russell Westbrook. V zadnjih štirih minutah sta iz igre zadela le enega izmed šestih metov, hkrati pa izgubila še tri žoge.

Chris Paul je 15 od 28 točk dosegel v zadnji četrtini:

Westbrook, ki je pred prihodom v Houston navduševal prav v dresu Oklahoma City, se je vrnil na parket po poškodbi mišice na prejšnji tekmi. Sredi tretje četrtine je odšepal v slačilnico, v kateri je prebil pet minut, po vrnitvi zgrešil štiri od zadnjih šestih metov, hkrati pa izgubil še tri žoge. Skupno si je privoščil kar sedem izgubljenih žog, dvoboj pa je končal pri 17 točkah. Bil je tretji strelec svoje ekipe, več sta jih dosegla Harden (32 točk, 8 skokov in 7 asistenc) in Robert Covington (18).

Pri Oklahomi je s 25 točkami izstopal tudi strelski učinek Italijana Danila Gallinarija. Odločilna sedma tekma za napredovanje v konferenčni polfinale bo v noči na četrtek. Zmagovalec se bo nato v drugem krogu končnice pomeril z Los Angeles Lakers.

Liga NBA, 31. avgust:

Konferenčni četrtfinale: 
Oklahoma City Thunder : Houston Rockets 104:100 /3:3/
Paul 28, Gallinari 25; Harden 32, Covington 18, Westbrook 17

Konferenčni polfinale:
Milwaukee Bucks : Miami Heat 104:115 /0:1/
Middleton 18, Lopez 24; Butler 40, Dragić 27
Giannis Antetokounmpo Milwaukee Bucks
Sportal Dragić dočakal nasprotnika v polfinalu, na zahodu napredovali Lakers
Cliff Robinson
Sportal Črno leto 2020 se nadaljuje: umrl je Cliff Robinson
Luka Dončić
Sportal Luka Dončić: S takšnimi igralci ne želim imeti opravka #video
Ne spreglejte