SiolNET. Sportal Košarka
3,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Najvrednejše NBA-franšize

Ekipa Gorana Dragića med desetimi najvrednejšimi v ligi

3,35

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ekipa slovenskega asa Gorana Dragića se v letu 2016 poslovno ni ravno izkazala. Kljub malce nadpovprečni rasti vrednosti se v primerjavi z drugimi ekipami podpovprečni operativni prihodki niso povečali. Najdražji igralec na plačilnem seznamu Miamija ni odigral niti minute. Na vrhu najvrednejših ekip v ligi NBA sta ekipi, ki športno v zadnjih sezonah nista ravno blesteli.

Glede na lestvico vrednosti NBA-ekip poslovnega medija Forbes gre tem zelo dobro. Uspeh pripisujejo ciljem, postavljenim v letu 2011 podpisani kolektivni pogodbi. V njej so vsem ekipam v ligi NBA želeli zagotoviti, da bodo lahko poslovale z dobički.

Ekipe pričakujejo podvojitev operativnih dobičkov

Povprečna vrednost NBA-franšize v letu 2017 je ocenjena na 1,28 milijarde evrov, kar je 3,5 odstotka več od povprečja zadnjih petih let. Na rast vrednosti je in bo najbolj vplivala devetletna in 22,5 milijarde evrov vredna pogodba s televizijskima hišama ESPN in TNT, ki je stopila v veljavo letos. Po tej pogodbi ekipe dobijo trikrat več od televizijskih pravic, kot so dobivale do zdaj.

K višji vrednosti je pripomogla tudi nova sedemletna kolektivna pogodba z igralci, ki velja do sezone 2023/24 in bo do takrat zagotavljala "mir v hiši". Večje zanimanje investitorjev je pritegnilo odpiranje mednarodnih trgov. Košarka ima poleg nogometa največ mednarodnega potenciala, zadnjo sezono si je tekme NBA ogledalo 1,2 milijarde različnih gledalcev po vsem svetu.

Z minusom poslovale le tri ekipe

NBA-ekipa je v letu 2016 v povprečju ustvarila 29 milijonov evrov operativnega dobička. Dobro poslovanje je bil cilj v letu 2011 sklenjene kolektivne pogodbe. Ta naj bi zagotavljala dobiček vsem ekipam, ki bodo nadzirale svoje stroške za plače. Doseganje cilja je bilo omogočeno s tem, ko igralci dobijo manjši del prihodkov in so bogati klubi povečali deljenje dobička z revnejšimi. 

Izmed 30 ekip so negativno poslovale le tri: Cleveland Cavaliers, Los Angeles Clippers in Oklahoma City Thunder. Pri vseh treh je negativno poslovanje posledica prevelikega presežka sklada za plače, zaradi katerega so ti klubi skupno odšteli skoraj 85 milijonov evrov luksuznega davka.

 

Vodilni ekipi nista med uspešnejšimi

Franšizi z najvišjo vrednostjo v zadnjih sezonah nista med uspešnejšimi. Ekipi New York Knicks in Los Angeles Lakers sta v zadnjih treh sezonah skupaj izgubili 68 odstotkov odigranih tekem. Vseeno, kot kaže, to na poslovnem področju ne predstavlja večje ovire. Knicks so kljub komaj 40 odstotkov zmag v prejšnji sezoni zabeležili rekorden operativni dobiček v višini 133 milijonov evrov.

Kratkohlačniki večajo vrednost na račun prenovljene dvorane

Kratkohlačniki iz New Yorka so najvrednejša NBA-ekipa drugo leto zaporedoma, na letni ravni je njena vrednost zrastla za 11 odstotkov. Oddelali so prvo leto pogodbe s kabelskim operaterjem MSG, ki jim je v prvem letu prinesla 94 milijonov evrov. Čeprav se niso v končnico uvrstili od leta 2013, žanjejo sadove 940 milijonov evrov vredne prenove domače dvorane Madison Square Garden. Investicija se jim vrača zaradi večjega števila sedežev in novih priložnosti za sponzorske pogodbe.

Jezerniki dobro izkoristili slovo Bryanta

Kljub najslabši sezoni v zgodovini franšize se je Jezernikom iz Los Angelesa vrednost povečala za 11 odstotkov. Imeli so 112 milijonov evrov operativnega dobička, kar jih glede na dobiček uvršča takoj za New York Knicks. Dobro so unovčili naval obiskovalcev zaradi zadnje sezone zvezdnika Kobeja Bryanta. Sedeži ob igrišču so se prodajali za med, kljub ceni 2.600 evrov na tekmo. Na igralčevi zadnji tekmi je ekipa z reklamnimi izdelki Bryanta zaslužila prek milijon evrov.

Bojevniki žanjejo športne uspehe

Z 38-odstotno rastjo vrednosti je ta najbolj poskočila ekipi Golden State Warriors, ki je glede na vrednost skočila s šestega na tretje mesto v ligi. Veliko k temu pripomorejo uspehi ekipe, ki je od sezone 2014/15 zmagala 85 odstotkov odigranih tekem. Vseeno so v prestopnem roku ekipi dodali štirikratnega strelskega prvaka lige Kevina Duranta.

Bojevniki so imeli v prejšnji sezoni med NBA-ekipami najvišjo gledanost na kabelski televiziji. Uspehi ekipe so poskrbeli za 32 tisoč čakajočih v vrsti na sezonske vstopnice. 99,5 odstotka imetnikov svojo letno vstopnico želi obnoviti. Franšiza je brez slabe vesti razposlala predračune z od 15 do 25 odstotki višjimi cenami sezonskih vstopnic za prihajajočo sezono.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 44
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin