Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
14. 4. 2016,
20.05

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Michael Jordan Kobe Bryant Chicago Bulls Washington Wizards

Četrtek, 14. 4. 2016, 20.05

4 leta, 2 meseca

Večno vprašanje: Michael Jordan ali Kobe Bryant?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Na Sportalovo tehtnico smo postavili dve veliki imeni svetovne košarke - Michaela Jordana in sveže upokojenega Kobeja Bryanta. Kaj pravijo številke?

Oba košarkarja sta v svojih obdobjih zaznamovala ligo NBA in košarko po svetu ter pustila bogato zapuščino. Čeprav je med njima 15 let razlike, sta se srečala na parketu, veliko skupnih imenovalcev sta imela tudi na športni poti. Michael Jordan se je po drugi vrnitvi iz pokoja dokončno poslovil leta 2003, Kobe Bryant pa je po 20 odigranih sezonah čevlje na klin obesil na zadnji tekmi rednega dela ob zadnji zmagi Los Angeles Lakers proti Utah Jazz. In tako so spet oživele primerjave in mnenja, kdo je boljši.

Michael Jordan je v ligo NBA prišel davnega leta 1984, ko se je šest let stari Kobe Bryant zaradi očeta, ki je bil tudi košarkar, preselil v Italijo. Že v svoji prvi sezoni je dosegal več kot 28 točk na tekmo in bil že v svoji krstni sezoni med profesionalci izbran na All-Star tekmo.

Veliko skupnih točk

Oba koškarska virtuoza sta enake višine, prav tako je zelo podobna njuna igra. Bryant je v veliko stvareh posnemal 21 let starejšega vzornika, sploh podoben je njun "fadeway shot", ki je postal zaščitni znak obeh. V najboljših letih, ko sta osvajala šampionske prstane (Jordan jih ima šest, Bryant pet), ju je vodil isti trener – Phil Jackson, oba pa se poslavljata, ko nista več na vrhu.

"Ko je Jordan igral individualno je imel odlično statistko, vendar ekipa ni dosegala vrhunskih rezultatov. Ko pa ga je trener Phil Jackson naučil igrati bolj ekipno in vključevati soigralce, ki so bili v tistem času odlični (Toni Kukoć, Scottie Pipen, Dennis Rodnam, Steve Kerr), pa je tudi moštvo začelo igrati bolje in osvojili so šest šampionskih prstanov, vseeno pa se statistika Jordana ni veliko spremenila. Jackson je obema dodal še tisto, kar jima je manjkalo, tisti znak nesmrtnosti," o dveh izrednih posameznikih pravi nekdanji košarkar, zdaj pa trener Ilirije Saša Dončić.

Pomembna pomočnika ob osvajanju prstanov

Jordan: Scottie Pipen, Dennis Rodman
Bryant: Shaquille O'Neal, Pau Gasol

Drugačna vstopa, podoben konec

Bryant je petkrat premagal Jordana. | Foto: Guliverimage/Getty Images Bryant je petkrat premagal Jordana. Foto: Guliverimage/Getty Images

Jordan je bil že ob prihodu v ligo NBA med najboljšimi posamezniki lige, medtem ko se jeKobe Bryant v ospredje prebil v svoji tretji sezoni. K temu je botroval tudi zgoden prihod Bryanta v ligo NBA, kamor je pri 18 letih odšel naravnost iz srednje šole. 

Bryant je kariero končal z moštvom, kjer je preživel vso svojo kariero v ligi NBA – Los Angeles Lakers, Michael Jordan pa se je po triletnem pokoju, prej je vso kariero prebil pri Chicago Bulls, v ligo vrnil v dresu Washingtona, vendar je bil bleda senca svoje najboljše izvedbe, Čarovniki pa niso prišli do končnice. Podobna zgodba se je v zadnjih sezonah zgodila tudi Bryantu, ki so ga načele poškodbe, od leta 2012 pa ni več videl končnice.

"Igrala sta v različnih obdobjih. Oba sta bila veliki vodji svojih ekip. Lahko rečemo, da je Jordan zaznamoval zadnjih 15 let 20. stoletja, Bryant pa prvih 15 let 21. stoletja. Bryant je njegov pravi naslednik. Oba sta bila v svojem času najboljša," o poslavljajočem 37-letniku pravi Dončić.

Jordan boljši strelec, vendar Bryantovih 81 ni mogel preseči

Košarkarja sta bila znana kot igralca, ki nista bila najbolj navdušena nad podajanjem žoge (vseeno sta imela skozi kariero več kot 4,5 podaje na tekmo) in sta rada sama zaključevala napade. Jordan je kar pet sezon imel povprečje, višje od 30 točk na tekmo, po čemer prekaša Bryanta.

"Igra se je v času, ko je igral Jordan, ali pa ko je v ligo prišel Bryant, spremenila," je Dončić opozoril, da je imela pri doseženih točkah pomembno vlogo tudi sprememba pravil, ki včasih niso dovolila conske obrambe in je Jordan lažje ena na ena premagoval nasprotnike, medtem ko se je moral Bryant včasih boriti tudi proti trem ali več košarkarjem, ki so ga pokrivali.

Vendar pa je imel tudi Bryant točkovne dosežke, ki jih ni uspelo preseči "Air Jordanu". 

Pred nekaj več kot devetimi leti je Torontu natresel 81 točk, kar je še vedno drugi najboljši dosežek v zgodovini lige, zaradi več odigranih sezon pa je Bryant skupno dosegel več točk, Jordana pa je premagal tudi v številu nastopov na All-Star tekmi, kjer je v letošnji sezoni zaigral osemnajstič.

Zadnjič sta se rečala marca leta 2003. | Foto: Guliverimage/Getty Images Zadnjič sta se rečala marca leta 2003. Foto: Guliverimage/Getty Images

Bryant petkrat premagal učitelja

Kljub njuni veliki razliki v starosti sta se dve legendi košarke srečala tudi na parketu. Medsebojno sta si osemkrat stala nasproti, Bryant pa se je veselil petih zmag, vseeno pa je moral Jordanu prepustiti točkovno zmago. Danes 52-letni Jordan je ob večji minutaži proti Bryantu dosegal 24,5 točke, medtem ko je bil zvezdnik Jezernikov nekoliko skromnejši z 22,8 točke.

Primerjava nikoli zaključena zgodba

Mnenja so bila in bodo ostala deljena. Oba košarkarja sta kljub razlikam močno zaznamovala ligo NBA v zadnjih treh desetletjih, njuni dosežki in način igranja pa bodo v spominu spremljevalcev košarke ostali še dolgo. V zgodovino odhajata kot ena največjih in kot vzornika mnogim naslednjim generacijam, njuno mogočnost pa je (bilo) mogoče videti v velikem spoštovanju velikih tekmecev in navijačev nasprotnih ekip, ki so ju velikokrat, sploh ob zadnjih tekmah v določenih dvoranah, nagrajevali z glasnimi aplavzi.

"Oba sta bila v svojem času najboljša. Onadva sta mita in legendi lige NBA. Na žalost je takih košarkarjev zelo malo. Trenutno v ligi NBA najbolj izstopa Stephen Curry. Prihaja njegovo obdobje in mislim, da bo zaznamoval naslednjih 10, 15 let v ligi NBA. Če bo igral kot zdaj mislim, da je primeren naslednik Jordana in Bryanta," je ob pogledu trenutnih zvezdnikov v ligi NBA novega "nesmrtnika" izbral Dončić, kot vedno pa bo čas pokazatelj, ali bo danes 28-letni Curry šel po stopinjah dveh, ki sta se v zgodovino košarke zapisala z velikimi črkami.

 

 

Ne spreglejte