Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
11. 6. 2012,
19.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Miami Heat Kevin Durant

Ponedeljek, 11. 6. 2012, 19.06

7 let, 12 mesecev

Durant in druščina po prvi prstan za Oklahomo

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mlada ekipa z dolgo zgodovino. Imajo naslov, na katerem se je nabralo veliko prahu (osvojili so ga kot SuperSonics). Letos so odločeni, da dodajo novega. Predstavljamo Oklahoma City Thunder.

Graditev ekipe za naslov leta 1979

Predhodnik ekipe Oklahoma City Thunder so bili Seattle SuperSonics, ki so bili ustanovljeni v letu 1967, njihov lastnik pa je bil Sam Schulman. Ekipa je v krstni sezoni dosegla 23 zmag in doživela 59 porazov. V sezoni 1971/72 se je prvič zazdelo, da bi lahko videli končnico, vendar so se pred koncem rednega dela poškodovali glavni trije igralci (Spencer Haywood, Dick Snyder in Don Smith) in sezono so končali z devetimi porazi v desetih tekmah ter ostali brez boja za naslov. V sezono 1975 so vstopili z veliki željami, za kar so angažirali tudi legendarnega Billa Russella kot trenerja in se prvič uvrstili v končnico, kjer pa jim je v prvem krogu spodletelo proti ekipi Detroit Pistons. Po dveh letih uvrstitev v končnico, vendar brez odmevnega rezultata, se je Russell poslovil. V novo sezono je na klopi vstopil Bob Hopkins, ki pa se je po slabem začetku (pet zmag v 22 tekmah) hitro poslovil. Nadomestil ga je nekdanji "zvezdnik" moštva, Lenny Wilkens. Redni del so sklenili s 47 zmagami in 35 porazi. V končnici so prišli do finala, v katerem so vodili s 3:2 proti Washington Bullets, vendar izgubili po odločilni sedmi tekmi. Za naslednjo sezono (1978/79) so zadržali vso ekipo in končno jim je uspelo priti do prstana. V finalu so ekipi Washington Bullets vrnili za poraz. MVP finala je postal Dennis Johnson.

Drugi vrhunec v navezi Kempa in Paytona

Po skoraj desetletju životarjenja se je krivulja uspeha začela dvigovati na prehodu v devetdeseta. V letu 1989 so na naboru lige izbrali Shawna Kempa, prihodnje leto pa še enega od najboljših organizatorjev, Garyja Paytona, igralca, ki je v prvih osmih sezonah izpustil le dve tekmi. Vodilna igralca sta vsako leto dvigovala raven igre, leta 1992 pa so na klop dodali še Georgea Karla. V sezoni 1995/96 so dosegli najboljše razmerje zmag in porazov (64-18), ekipa pa se je še tretjič v svoji zgodovini uvrstila v finale. Drugi naslov so jim preprečili Jordanovi Biki, ki so bili boljši po šestih tekmah. Ekipa je po tej sezoni začela počasi razpadati. Naslednjo sezono je ekipo zapustil Kemp, upokojil se je Nate McMillan, zaradi nestrinjanja s trenerjem pa je leta 2002 ekipo zapustil še Payton. Novi vodji sta postala Ray Allen in Rashard Lewis. Z zamenjavo Paytona pa se je končalo tudi 11-letno obdobje, po katerem so imeli v rednem delu več zmag kot porazov, kar je še vedno drugi najdaljši niz.

Selitev in izbor Duranta

Leto 2008 je bilo eno od najslabših v zgodovini kluba. Propadli pogovori z mestnimi oblastmi za graditev nove dvorane in najslabši dosežek v zgodovini kluba (20 zmag in 62 porazov) so lastnika kluba spodbudili, da se je odločil za prodajo. Kupilo ga je podjetje Professional Basketball Club LLC, katerega lastnik je poslovnež iz Oklahome, Clayton Bennett. Prodaja je bila vredna 350 milijonov dolarjev in Bennettova želja je bila selitev v njegovo mesto. Nekdanji lastnik Howard Schultz je zaradi nestrinjanja vložil tožbo in zamrznil selitev kluba. Pred sezono 2008/09 je tožbo umaknil v zameno za plačilo 45 milijonov dolarjev. Prav tako si je moral klub v Oklahomi najti nov logo in ime, saj je bil del dogovora tudi ta, da prejšnje ime ostane v Seattlu za morebitno novo ekipo v prihodnosti. Še pred selitvijo so leta 2007 kot drugega izbrali zdajšnjega zvezdnika Kevina Duranta, ki je takoj upravičil visoka pričakovanja (že v prvi sezoni je dosegal 20,3 točke na tekmo). Naslednje leto so dodali še Russella Westbrooka (četrti izbor) in Serga Ibako (24. izbor), kljub temu pa to ni bilo dovolj za končnico.

Harden – zadnji kamenček v mozaiku

Po prihodu Jamesa Hardna se je ekipa dokončno sestavila. Prvič je presegla 50-odstotno uspešnost in se uvrstila v svojo prvo končnico. Sezono so končali že v prvem krogu proti Lakersom. Ekipa pa ni napredovala le pri rezultatih, temveč tudi po finančni plati, saj je Forbes objavil, da so še tretje leto zapored dosegli višjo vrednost na trgu (trenutno so vredni 310 milijonov). Ekipa, ki je zdaj skupaj že nekaj časa, je letošnjo sezono odigrala sijajno. Trener Scott Brooks je pri Oklahomi že štiri sezone, pred prejšnjo sezono so dodali center Kendricka Perkinsa, ki je v času "lockouta" izgubil nekaj kilogramov in ve, kako je osvojiti šampionski prstan (leta 2008 z Bostonom). V prvi peterki začenja švicarski obrambni specialist Thabo Sefolosha, pomemben igralec v rotaciji pa je še veteran Derek Fisher, ki je zadel že nešteto odločilnih metov.

V letošnji končnici so v prvem krogu z metlo izločili še vedno aktualne prvake Dallas Mavericks, v drugem tudi niso imeli težav z ekipo Los Angeles Lakers (4:1), v finalu so se vrnili z zaostanka 0:2 proti Ostrogam. Veliko strokovnjakov je menilo, da so premladi, vendar so prav z zmago proti najizkušenejši ekipi dokazali, da je letos mogoče njihovo leto.

Ne spreglejte