Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 8. 2023,
14.00

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

liga ABA Eurocup Simone pianigiani Vlado Ilievski Zoran Dragić Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Ponedeljek, 21. 8. 2023, 14.00

8 mesecev, 1 teden

Začetek priprav Cedevite Olimpije

Dragićev status za zdaj še neznanka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Cedevita Olimpija Simone Pianigiani | Cedevita Olimpija je začela priprave na novo sezono. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Cedevita Olimpija je začela priprave na novo sezono.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Košarkarji Cedevite Olimpije so danes v Stožicah začeli priprave na novo sezono. Ljubljanska zasedba se je v zelo spremenjeni zasedbi podala v trenažno obdobje, športni direktor Vlado Ilievski in trener Simone Pianigiani sta potrdila zadovoljstvo z delom na poletni tržnici, kljub temu pa pri napovedih pred novim tekmovalnim obdobjem ostajata previdna. Ob tem sta spregovorila tudi o statusu Zorana Dragića, pomlajeni ekipi in delu, ki jih čaka pred začetkom sezone. Med drugim se bo ljubljanska zasedba v pripravljalnem obdobju pomerila s Panathinaikosom.

V senci pričakovanja svetovnega prvenstva so danes priprave na novo sezono začeli tudi v taboru Cedevite Olimpije. Ljubljanska zasedba bo precej spremenjena vstopila v novo obdobje, novi športni direktor Vlado Ilievski in novi trener Simone Pianigiani sta poskrbela za veliko prevetritev v igralskem kadru. "Ekipe ne moremo primerjati z lansko, tudi lanska je bila zelo dobra, a je bilo ogromno težav s poškodbami. Zame so moji igralci vedno najboljši, zadovoljen sem s sestavo," je povedal italijanski strateg, ki je poudaril, da je bila ekipa zgrajena v okvirih njihovega proračuna. "Imamo košarkarje, ki lahko igrajo na različnih položajih, kar je zelo dobrodošlo," je še dejal Pianigiani.

 Simone Pianigiani in Davor Užbinec | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Simone Pianigiani in Davor Užbinec Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Med novinci so med drugim Sean Armand, Amadou Sow, Justin Cobbs, Shawn Jones in Justus Holatz, za ljubljansko zasedbo po novem igral tudi Gregor Glas, vrnila sta se Jaka Blažič in Luka Ščuka, iz lanske sezone pa so ostali Rok Radović, Karlo Matković in Edo Murić, ki bo sicer še nekaj časa okreval po poškodbi. Del ekipe bo tudi Mert Akay, ki je bil del ustroja članske ekipe že v pretekli sezoni, ki pa jo je posvetil odpravi poškodbe, zato ni bil pripravljen na napore tekem in skupnih treningov. Iz Ilirije sta se pridružila še Alexander Šaškov in Damian Kruzynski, ki pa ga bo ljubljanska ekipa poslala na posojo. V ligi NCAA bo svoje košarkarsko znanje pilil Saša Ciani, na katerega želijo v ljubljanskem moštvu računati v prihodnosti. Pod vprašajem je še status Zorana Dragića, ki za zdaj še ostaja član Cedevite Olimpije. "Zoki je še vedno pod pogodbo, naš igralec. Z njim se bomo pogovarjali po svetovnem prvenstvu, zdaj želimo, da ostane osredotočen na delo z reprezentanco, takrat pa bomo vedeli kaj več," je poudaril Ilievski.

Zoran Dragić je trenutno del reprezentance. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Zoran Dragić je trenutno del reprezentance. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Na pripravah tudi Jaka Klobučar

Ob odsotnosti nekaterih reprezentantov ljubljanski zasedbi na treningih pomagajo tudi nekateri člani mladinske ekipe, med znanimi obrazi pa se je v Stožicah v ponedeljek potil tudi izkušeni Jaka Klobučar. "Igralci iz domačega prostora so za nas vedno zanimivi. Jaka nam bo zdaj od začetka pomagal, če se izkaže, pa bo morda možnost, da nadaljujemo delo tudi z njim. Za zdaj je ekipa oblikovana dokončno, je pa res, da se lahko med sezono še marsikaj zgodi," je pojasnil Ilievski.

Z ekipo trenira tudi Jaka Klobučar. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Z ekipo trenira tudi Jaka Klobučar. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Novega okolja in dela se je razveselil tudi novi trener Pianigiani. "Počutimo se kot prvi dan šole, vse se začenja znova. Vsi smo komaj čakali, da začnemo delati, po dogovorih in kadrovskih rošadah lahko končno začnemo govoriti na igrišču. Ne bo preprosto, pred nami je težak spored, zaradi svetovnega prvenstva nam manjka tudi nekaj igralcev, a vzdušje v ekipi je na pravi ravni, čuti se pozitivna energija. Verjamem, da se bo trdo delo prej ali slej pokazalo tudi na rezultatih. Vsi smo zelo motivirani in vsi si želimo dobre igre in dobrih rezultatov. Ekipe ne moremo primerjati z lansko, tudi lanska je bila zelo dobra, a je bilo ogromno težav s poškodbami. Zame so moji igralci vedno najboljši, zadovoljen sem s sestavo. Naš prvi cilj v predsezoni je bil, da zgradimo ekipo v okvirih svojega proračuna," je še povedal Italijan na klopi slovenskih prvakov.

"O rezultatih in ciljih nočem govoriti. Dali bomo vse od sebe, sezona bo uspešna, če bom videl, da ekipa dela dobro, da smo naredili vse, kar je mogoče. Veliko pa bo odvisno tudi od tekmecev in sestave njihovih ekip, vemo, da imajo tako v Eurocupu kot ligi ABA glavne ekipe na razpolago velike proračune. Bomo videli. Imamo vizijo, ki sega dlje od te sezone," je previden Italijan.

Ščuka se vrača po poškodbi  Rok Radović in Karlo Matković | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Rok Radović in Karlo Matković Foto: Vid Ponikvar/Sportida

V nasprotju z večino novincev bo že svojo osmo sezono v dresu Cedevite Olimpije preživel Rok Radović, ki je bil pred tem še član Cedevite Junior. "Vesel sem prvega treninga. Soigralci so odlični, ne oziram se preveč na to, da je moštvo prenovljeno. Upam, da se bomo čim prej ujeli tako, kot je to treba, in da bo kemija znotraj ekipe kar se da dobra," je po uvodnem treningu povedal Radović.

Vrnitve v zeleno-oranži dres pa se veseli tudi Luka Ščuka, ki se vrača po poškodbi kolena. "Prvi vtisi so super, spet igramo košarko. Imamo nekaj izkušenejših košarkarjev in kar nekaj mladih in novih. Takšna mešanica mi je zelo všeč. Pričakujem, da bo sezona še boljša od pretekle, in upam, da dosežemo čim boljše rezultate," je ob prvem delovnem dnevu povedal 21-letni 208 centimetrov visoki košarkar.

Proti Panathinaikosu z dobrodelno noto

V letošnjem poletju bodo košarkarji Cedevite Olimpije v okviru priprav na novo tekmovalno sezono 2023/24 odigrali pet pripravljalnih tekem. Štiri bodo za javnost zaprte, obračun s slovitim Panathinaikosom, ki bo v četrtek, 7. septembra, ob 17.30, pa si bodo vsi športni navdušenci lahko ogledali v živo v Areni Stožice. Informacije o dogodku in prodaji vstopnic bodo iz ljubljanskega kluba sporočili v prihodnjih dneh, celoten izkupiček od prodanih vstopnic pa bo namenjen žrtvam poplav, ki so v začetku avgusta prizadele vso Slovenijo.

V pripravljalnem obdobju bodo sicer ljubljanski zmaji na parket prvič stopili v ponedeljek, 28. avgusta, ko se bodo v Zagrebu pomerili s Cedevito Junior. Na prvi septembrski dan se bodo izbranci glavnega trenerja Simoneja Pianigianija v Kranjski Gori pomerili s prvaki Evrolige iz sezon 2020/21 in 2021/22, košarkarji Anadolu Efesa, štiri dni kasneje pa se bodo v Ljubljani udarili z nemškim Mitteldeutscherjem.

Po košarkarskem spektaklu s Panathinaikosom v Stožicah se bodo Ljubljančani za zadnjo pripravljalno tekmo pred začetkom sezone vrnili na Gorenjsko, kjer jih v Kranjski Gori čaka preizkušnja proti Šenčurju. V Kranjski Gori bodo zmaji tudi preživeli del pripravljalnega obdobja, nato pa odpotovali v Podgorico, kjer se bodo na uvodu v novo sezono predstavili na Superpokalu lige ABA.

Preberite še:

Slovenija Kitajska Aleksander Sekulić
Sportal Posebna obljuba slovenskega selektorja
Slovenija : Belgija, slovenska košarkarska reprezentanca, EuroBasket 2022 Luka Dončić Mike Tobey
Sportal Podatek, ki navdaja z optimizmom
Alex Michelsen
Sportal Mladi Američan navdušuje s svojo igro
Ne spreglejte