Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2017,
11.43

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

#zanaše #zanase športnik leta Goran Dragić Goran Dragić Igor Kokoškov Luka Dončić Luka Dončić EuroBasket 2017 Miami Heat Liga NBA

Sreda, 13. 12. 2017, 11.43

6 let, 4 mesece

Slovenski športnik leta Goran Dragić

Dragić pojasnil Rusom, kakšen dragulj je Dončić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
Luka Dončić in Goran Dragić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski košarkar Goran Dragić se je le dan po tem, ko je doživel eno največjih priznanj in bil prvič v karieri proglašen za slovenskega športnika leta, predstavil ruskim bralcem. V intervjuju za časnik Izvestija je spregovoril tudi o Igorju Kokoškovu in Luki Dončiću, s katerima je letos dvignil na noge Slovenijo in postal evropski prvak.

Najboljši igralec letošnjega evropskega prvenstva v košarki ima zelo visoko mnenje o 45-letnem srbskem trenerju Igorju Kokoškovu. Strateg, znan po predanosti, mirnem značaju in podajanju pravilnih taktičnih odločitev, je popeljal slovensko reprezentanco do največjega uspeha v zgodovini ekipnih športov.

Kokoškov bi se lahko zapisal v zgodovino

Dragić je začel z Igorjem Kokoškovom sodelovati že pred leti v Phoenixu. | Foto: Sportida Dragić je začel z Igorjem Kokoškovom sodelovati že pred leti v Phoenixu. Foto: Sportida ''Brez Igorja, ki nam je dvignil samozavest, ne bi nikoli postali evropski prvaki. Po mojem mnenju je že napočil čas, da postane prvi Evropejec, ki bi treniral moštvo v ligi NBA. Ne vem še, kateri klub bo vodil, a enega bo zagotovo. In to zelo kmalu,'' je prepričan, da se bo nekdanji slovenski selektor, ki še vedno sodeluje s strokovnim vodstvom slovenske izbrane vrste, zlasti z njegovim 'začasnim' naslednikom Radom Trifunovićem, kaj kmalu zapisal v zgodovino. Lahko bi postal prvi evropski strokovnjak na trenerskem stolčku udeleženca lige NBA.

Z najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu ima bogate izkušnje. Del nje je že 17 let. V tem obdobju je sodeloval z Los Angeles Clippers, Detroitom, Phoenixom (tam je spoznal Dragića), Clevelandom, Orlandom in Utahom, kjer opravlja vlogo pomočnika glavnega trenerja Quinna Snyderja. Pred dobrim letom se je vpisal v zgodovino, saj je zaradi bolezni prvega trenerja vskočil na njegovo mesto in vodil Utah na srečanju proti Los Angeles Lakers. Utah je zmagal, Kokoškov pa v odgovorni vlogi vodil prvo in za zdaj edino tekmo v ligi NBA.

Srb, ki med srečanjem navadno ne izkazuje čustev, je popeljal Slovenijo do največjega uspeha v zgodovini ekipnih športov. | Foto: Vid Ponikvar Srb, ki med srečanjem navadno ne izkazuje čustev, je popeljal Slovenijo do največjega uspeha v zgodovini ekipnih športov. Foto: Vid Ponikvar

Med evropskimi trenerji, ki bi lahko uspešno vodili klub v ligi NBA, je starejši izmed bratov Dragić navedel tudi Srba Željka Obradovića, trofejnega trenerja Fenerbahčeja, aktualnega evropskega prvaka, in Italijana Ettoreja Messino, desno roko trenerja San Antonia Gregga Popovicha.

Luko Dončića krasi podoben talent kot pokojnega Dražena Petrovića

Luka Dončić je najbolje ocenjeni igralec evrolige. | Foto: Reuters Luka Dončić je najbolje ocenjeni igralec evrolige. Foto: Reuters V ligi NBA, kjer je 31-letni Goran Dragić v zadnjih tednih v izvrstni formi, saj predstavlja gonilno silo Miamija, s katerim ima enakovredno razmerje zmag in porazov (13 proti 13), bi lahko kmalu nastopil tudi njegov 13 let mlajši rojak Luka Dončić. Še eden izmed junakov letošnjega EuroBasketa, ki je tako prepričal slovensko športno javnost, da so ga novinarji v posebnem točkovanju za športnika leta uvrstili na tretje mesto, hkrati pa mu namenili priznanje za naj mladega športnika

Dragić ima o letošnjem cimru, s katerim sta na evropskem prvenstvu spletla nepozabno vez, visoko mnenje. ''Luka je že pripravljen za igranje v ligi NBA. To je dokazal tako na letošnjem evropskem prvenstvu kot tudi v tej sezoni, kjer z Realom uspešno nastopa v evroligi (je najboljši strelec, a tudi najbolje ocenjeni igralec tekmovanja, op. p.). Veliko je mladih igralcev, ki lahko pri tej starosti igrajo ligaške tekme, a ima Luka v Realu resnejše naloge. Je briljanten evropski košarkar. Vsak, ki ga je spremljal, v njem prepozna podoben talent, ki je nekoč krasil Dražena Petrovića (nekdanji hrvaški košarkarski as, eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov, op. p.). Takšni igralci se ne rodijo vsak dan,'' je ponosen na 18-letnega zvezdnika, pred katerim je bleščeča prihodnost.

Najboljši slovenski športnik leta se je v sredo zbranim na podelitvi v Ljubljani zahvalil prek videosporočila. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Najboljši slovenski športnik leta se je v sredo zbranim na podelitvi v Ljubljani zahvalil prek videosporočila. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Najverjetneje se bo kmalu preselil čez veliko lužo in zaigral v ligi NBA, kjer ga izjemno cenijo. Slovenija bi lahko tako na delu v elitnem tekmovanju občudovala kar dva igralca, ki sta na EuroBasketu predstavljala osrednjo moč razigranih evropskih prvakov.

Evropski naslov povezal ducat junakov

Dvanajst slovenskih reprezentantov, ki so osvojili zlato medaljo na EP 2017, si redno izmenjuje sporočila. | Foto: Vid Ponikvar Dvanajst slovenskih reprezentantov, ki so osvojili zlato medaljo na EP 2017, si redno izmenjuje sporočila. Foto: Vid Ponikvar Dragić je ruskemu novinarju zaupal, da je evropski naslov zelo povezal druščino 12 junakov, ki so dvignili na noge Slovenijo in si prislužili naziv najboljše ekipe leta.

''Po zmagi na EuroBasketu smo se povezali v skupino, v kateri si izmenjujemo sporočila in novice. Lepo je, ko se veliko pogovarjamo o novih zmagah,'' je ruskemu časniku Izvestija zaupal slovenski športnik leta, ki je na seznamu dobitnikov prestižne nagrade nasledil smučarskega skakalca Petra Prevca.

Zaradi obvez v ligi NBA se ni mogel udeležiti slavnostne podelitve v Cankarjevem domu. Nagrado sta prevzela ponosna starša, oče Marinko in mati Mojca. Znašla se je v pravih rokah.

Ne spreglejte