Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
13. 12. 2017,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

#zanaše #zanase Rado Trifunović Igor Kokoškov zlata medalja EuroBasket 2017 Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić

Sreda, 13. 12. 2017, 4.00

2 leti, 8 mesecev

Slovenska košarkarska pravljica dobila dodatne razsežnosti

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
reuters slovenija srbija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V nedeljo bodo minili natanko trije meseci, odkar je slovenska košarkarska reprezentanca zagospodarila Evropi. Na krilih kapetana Gorana Dragića, mladega Luke Dončića in drugih se je Slovenija sredi Istanbula zapisala v zgodovino. Uspeh je zdaj dobil dodatno težo. Na 50. izvedbi prireditve Športnik leta Slovenije je bilo skoraj vse v znamenju košarke. Kapetan Dragić je postal športnik leta, Luka je prejel nagrado za tretjega športnika leta in najbolj obetavno mlado osebnost, reprezentanca pa je stopila na sam vrh med ekipami.

V času samostojne Slovenije osrednja nagrada športnika leta Slovenije vse do letošnjega leta ni romala v roke košarkarja. Sta pa pred tem zato Ivo Daneu in Vinko Jelovac – zadnji dvakrat – poskrbela, da se je med letoma 1969 in 1974 veliko govorilo o košarki.

Ko se je vse do leta 2005 nagrada za ekipo leta ločevala na tisto v individualnih športih in moštvenih športih, je bila slovenska reprezentanca dvakrat najboljša. Trikrat je to uspelo še Olimpiji, ki je največja uspeha dosegla z naslovom evropskega pokalnega prvaka leta 1994 v Lozani in tri leta pozneje z osvojitvijo tretjega mesta v elitni evroligi v večnem mestu Rimu.

Dolgo smo jo čakali. Ko smo jo dobili, je bila najbolj žlahtna.

Slovenski košarkarji so osvojili Evropo in ji bodo vladali najmanj do naslednjega evropskega prvenstva, ki bo leta 2021. Z osvojeno zlato medaljo so postali ekipa leta v Sloveniji. | Foto: Reuters Slovenski košarkarji so osvojili Evropo in ji bodo vladali najmanj do naslednjega evropskega prvenstva, ki bo leta 2021. Z osvojeno zlato medaljo so postali ekipa leta v Sloveniji. Foto: Reuters Zdaj je košarka spet v središču pozornosti, tako med posamezniki kakor tudi ekipami. Slovenija je vse od leta 1992 sanjala o medalji. Sprva so bili zakleti uvodni deli, ki jih je naša izbrana vrsta pregriznila sredi Beograda 2005. A je bila žlahtna kovina takrat še predaleč. Najbližje ji je bila štiri leta pozneje na Poljskem. Na koncu je četa Jureta Zdovca osvojila nehvaležno četrto mesto.

V tistih letih so bila pričakovanja vselej visoka, saj je imela Slovenija v svojih vrstah košarkarje, ki so igrali v ligi NBA in tudi v elitni evroligi.

V letošnjem letu se je zgodil premik, ki je bil ključen, pred odhodom pa so bili redki, ki so videli Slovenijo povsem na vrhu. Na Košarkarski zvezi Slovenije so izkoristili priložnost naturaliziranega košarkarja in v svoje vrste privabili raznovrstnega krilnega igralca ameriških korenin. Celo Goran Dragić se je angažiral, da je Anthony Randolph oblekel dres naše izbrane vrste, čeprav z njo pred tem ni imel nič skupnega. Le to, da je bil soigralec Luke Dončića pri Real Madridu.

In prav ti trije košarkarji so bili nato skupaj s Klemnom Prepeličem osrednja napadalna sila čete umirjenega srbskega strokovnjaka Igorja Kokoškova, ki je dal igralcem že na začetku vedeti, da reprezentanca ni njegova, ampak last košarkarjev.

Obrazložitev, zakaj je Dragić postal športnik leta v Sloveniji: zlata medalja, MVP prvenstva, idealna peterka prvenstva

Nagrado Gorana Dragića sta prejela starša Marinko in Mojca Dragić. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Nagrado Gorana Dragića sta prejela starša Marinko in Mojca Dragić. Foto: Žiga Zupan/Sportida Nikoli v zgodovini slovenske košarkarske reprezentance nismo videli takšne odločnosti kot letos v Helsinkih in Istanbulu. Nihče ni mogel zaustaviti košarkarjev. Slovenija je brez poraza osvojila EuroBasket in vključno s kvalifikacijami nanizala 15 zaporednih zmag. Kokoškov je tako Slovenijo zapustil kot neporažen.

In odločnost je v ekipo vnesel prav kapetan Dragić, ki je naredil viden preskok in verjel v uspeh reprezentance. Preostali so mu sledili. A ni bil ključen dejavnik le zunaj parketa. Prav tako je bil osrednji igralec na parketu. Z 22,6 točke, 5,1 asistence in 4,4 skoka na tekmo je bil najboljši posameznik prvenstva. Naziv MVP je pripadel njemu.

Nagrada športnik leta 2017 je tako zanesljivo romala v njegove roke. "Zahvalil bi se soigralcem in družini, ki so mi stali ob strani na poti. Hvala navijačem. Ta nagrada pomeni, da si kot športnik na pravi poti. Vem, kaj smo dali skozi, da smo prišli do rezultata. V prihodnosti, ko bodo spet osvojili medaljo, bom enako vesel. Na koncu bom navijač in vedel bom, kaj vse so dali skozi za uspeh," je Dragić sporočil s tople Floride.

"Goran je imel težko nogo"

Marinko Dragić je spregovoril o tem, kakšen voznik je Goran, in z besedami nasmejal občinstvo v Cankarjevem domu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Marinko Dragić je spregovoril o tem, kakšen voznik je Goran, in z besedami nasmejal občinstvo v Cankarjevem domu. Foto: Žiga Zupan/Sportida Ker na prireditev ni mogel priti, saj je v ligi NBA sezona v polnem zagonu, sta po njegovo nagrado prišla oče in mama Marinko in Mojca Dragić. Starši so na njegovi poti igrali pomembno vlogo, oče Marinko pa je kot nekdanji inštruktor v avtošoli razkril, kakšen voznik je njegov sin: "Ko je bil samski, je imel težko nogo. Upam, da policaji tega zdaj niso slišali. Sklopko je 'skuril'. Zdaj, ko je oče, je bolj pazljiv," je oče bratov Dragić nasmejal občinstvo v dvorani Cankarjevega doma, mama pa je na vprašanje, kateri od bratov je bil kot otrok večji lump, brez premišljevanjana odgovorila: "Zoran je bil bolj."

A bi se Gogiju film lahko odvrtel v drugo smer. V velikem finalu – pred tem so v izločilnih bojih padle Ukrajina, Latvija in Španija, ki je branila naslov prvakov – je v drugi četrtini dosegel kar 20 od skupno 35 točk, ob koncu tekme pa njegovo telo ni več zdržalo. Utrujeno je bilo. Dodatno skrb je povzročil zvin Dončićevega gležnja, a so preostali vzeli vajeti v svoje roke in ob mirnem Kokoškovu dokončali njuno delo. Slovenija je postala evropski prvak, zato je nagrada ekipa leta razumljivo romala v roke košarkarske reprezentance.

Slovenski košarkarji v balonu

Tako kot Dragić je tudi Kokoškov aktiven čez lužo v ligi NBA, kjer je pomočnik trenerja pri Utah Jazz, zato ga prav tako ni bilo na prireditvi. Prav tako ne košarkarjev, ki so spisali pravljico, saj so tudi oni aktivni v svojih klubih. Nagrado je zato prevzel tedanji pomočnik Kokoškova Rado Trifunović. Prav Trifunović pa je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo postal prvi mož stroke v naši izbrani vrsti.

Nagrado za ekipo leta je prevzel novi selektor slovenskih košarkarjev Rado Trifunović. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Nagrado za ekipo leta je prevzel novi selektor slovenskih košarkarjev Rado Trifunović. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ob prejemu nagrade je spregovoril o posebnem stanju, v katerem je bila ekipa: "Ko smo bili na prvenstvu, nismo čutili evforije. Delovali smo kot v balonu. Ko smo osvojili zlato medaljo, se sploh nismo zavedali, kaj smo naredili. Šele pozneje je prišlo to za nami."

Čakali na slovenskega čudežnega dečka in ga dočakali, ta pa je v hipu navdušil 

Luka Dončić in Goran Dragić sta blestela na evropskem prvenstvu in bila izbrana v idealno peterko prvenstvo. Gogi je bil celo MVP prvenstva. Oba sta bila nagrajena tudi v Sloveniji. Dragić je postal športnik leta 2017, Luka je zasedel tretje mesto, hkrati pa postal obetavna osebnost leta. | Foto: Vid Ponikvar Luka Dončić in Goran Dragić sta blestela na evropskem prvenstvu in bila izbrana v idealno peterko prvenstvo. Gogi je bil celo MVP prvenstva. Oba sta bila nagrajena tudi v Sloveniji. Dragić je postal športnik leta 2017, Luka je zasedel tretje mesto, hkrati pa postal obetavna osebnost leta. Foto: Vid Ponikvar Družbo med največjimi je Dragiću v idealni peterki delal vsega 18-letni Dončić. Slovenija ga je vrsto let čakala, da bi na uradni tekmi zaigral v slovenskem dresu – mlajše kategorije – , in ga dočakala letos poleti. Čudežni košarkarski deček je naredil Slovence ponosne, na terenu pa dosegel izjemne predstave.

S 14,3 točke, 8,1 skoka in 3,6 asistence na tekmo je prehitel celo legendarnega Dražena Petrovića, ki je pri svojih 18 letih na evropskem prvenstvu dosegal v povprečju 13,4 točke. Prav tako je podrl njegov strelski rekord na posamezni tekmi. Luka je 221 centimetrov visokemu Kristapsu Porzingisu in soigralcem latvijske reprezentance v četrtfinalu natresel 27 točk. Dražen se je leta 1983 ustavil pri številki 25.

A pri Luki ni bila v letošnjem letu v ospredju le reprezentanca. Potem ko je lani načrtno izpustil kvalifikacije za EuroBasket, je vse večjo vlogo začel dobivati pri slovitem Real Madridu. Trener Pablo Laso mu je pri takrat še 17 letih zaupal, ga postavil tudi v prvo postavo, naš košarkarski cvet pa se je ob tem kalil. Izkoristil je ponujeno in kljub mladosti kazal predstave, ki so mu jih lahko zavidali izkušeni košarkarji.

Razcvet mu je nato dala reprezentanca, izjemne predstave pa nadaljuje v novi sezoni, v kateri je celo prvi igralec evrolige. Da, pri vsega 18 letih. Z 20,9 točke na tekmo je najboljši strelec elitnega evropskega klubskega tekmovanja, s statističnim indeksom 27,8 pa na splošno osrednji lik evrolige.

V njegove roke dve dodatni nagradi: "Se kmalu spet vidimo v dresu reprezentance"

Vse to mu je v slovenskem prostoru prineslo dodatni nagradi. Izbran je bil za najbolj obetavno osebnost leta, v absolutni konkurenci pa zasedel še tretje mesto – za Dragićem in kolesarjem Primožem Rogličem, ki prav tako podira posebne mejnike, potem ko je šele pred leti iz skakalnega sveta presedlal v kolesarstvo.

Solze sreče Klemna Prepeliča in Luke Dončića ob naslovu evropskih prvakov | Foto: Solze sreče Klemna Prepeliča in Luke Dončića ob naslovu evropskih prvakov

Tudi Luka je polno zaseden v dresu madridskega Reala. V četrtek ga čaka nov evroligaški spopad, obračun pa bo imel še toliko večjo težo, saj bo nasproti stal večni rival Barcelona.

"Da smo osvojili medaljo, je bil eden najlepših trenutkov v mojem življenju," je iz Madrida sporočil Luka in nato ogovoril Slovenijo: "Srečen božič in novo leto. Lepo praznujte. Se kmalu spet vidimo v dresu slovenske reprezentance."

Šel je čez težko obdobje, zato je zelo ponosna nanj

Nagradi mu bo v Madrid zato odnesla mama Mirjam Dončić, ki zdaj že dve leti živi skupaj z Luko v prestolnici Španije. "Hvala, mami, ker mi boš prinesla nagradi," je dejal Luka, ki ima košarko v krvi, saj je bil njegov oče Saša Dončić prav tako košarkar.

"Najtežji trenutek je bil, ko je moral Luka pri 13 letih iti." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Najtežji trenutek je bil, ko je moral Luka pri 13 letih iti." Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Najtežji trenutek je bil, ko je moral Luka iti. Takrat sem čutila veliko tesnobe. Na začetku sem ga tedensko obiskovala. Šel je čez težke čase. Zelo sem ponosna nanj," je Mirjam povedala, ko je prejela nagrado.

Športno leto 2017 se je končalo, zdaj prihaja čas za nove junake

Junaki leta 2017. Kdo jih bo nasledil? | Foto: Žiga Zupan/Sportida Junaki leta 2017. Kdo jih bo nasledil? Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenski ljubitelji košarke so torej v letu 2017 imeli razlog za navdušenje, čeprav v slovenskem klubskem prostoru (še) ni vse tako, kot bi si marsikdo želel. Zagotovo bi si želeli vzpon tudi tu, na večje člansko tekmovanje pa bodo morali naši košarkarji še nekaj časa počakati. Prva priložnost bo leta 2019 na Kitajskem, kjer bo svetovno prvenstvo, a se morajo slovenski košarkarji na Daljni vzhod še uvrstiti. Pa čeprav so evropski prvaki …

Ne spreglejte