Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
12. 7. 2016,
19.45

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Igor Kokoškov Goran Dragić Goran Dragić KZS

Torek, 12. 7. 2016, 19.45

2 leti, 8 mesecev

Dragić in druščina bosta pripravljena tudi na šah

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Čez natanko osem dni se bodo začele priprave slovenske košarkarske reprezentance na kvalifikacije za EuroBasket 2017, ki bodo na sporedu od 31. avgusta naprej. V tem času bo novi selektor izbrane vrste postavil temelje igri, ki jo bodo gojili Goran Dragić in druščina.

Selektor slovenske košarkarske reprezentance Igor Kokoškov v letošnjem poletju ne bo pred takšno preizkušnjo kot njegovi nedavni predhodniki, ki so pripravljali reprezentanco na večje tekmovanje.

Slovenija bo namreč od 31. avgusta naprej igrala kvalifikacije za EuroBasket 2017 skupaj z Ukrajino, Kosovom in Bolgarijo. Prva ekipa si bo zagotovila mesto na evropskem prvenstvu, kakor tudi štiri najboljše druge ekipe izmed sedmih skupin.

In kakšno igro bo Kokoškov gojil? "Fante moram najprej občutiti in oni mene. V preteklosti sem igral s počasnejšo, hitro, staro in mlado ekipo. Ekipa je živa stvar, tega ni v knjigah. Moramo se spoznati in delati. Imam vizijo, da bomo igrali hitro, saj imamo dinamične branilce, ki so morda najboljši v Evropi. S svojo eksplozivnostjo lahko napadejo raketo in gredo do konca. Prav tako imamo v Alenu Omiću in Gašperju Vidmarju mobilna centra. To je naša globina, moč. Skušali bomo igrati hitro, a je predpogoj dobra obramba. V preteklosti so slovenski košarkarji igrali s srcem in veliko borbenosti. Trend se mora nadaljevati. Fantje bodo morali igrati moštveno, nesebično in veliko teči," odgovarja srbski strokovnjak.

Zaveda se, da bo zunanja linija z bratoma Dragić in Jako Blažičem predstavljala veliko težavo nasprotnikom.

Od lukenj ne beži, jih pa želi zakrpati

V preteklosti pa je imela naša izbrana vrsta nemalo težav, ko je tekmec upočasnil tempo in so morali naši košarkarji igrati na postavljeno obrambo. "Vemo, da moramo biti pripravljeni tudi na to, da bomo igrali šah. Pripravljeni moramo biti na vse. Naša prioriteta je, da igramo hitro, predpogoj pa mora biti dobra obramba," je Kokoškov ponovil.

Tudi sam se zaveda, da je največji primanjkljaj v naši reprezentanci na mestu krilnega centra, kjer so v večini mladi, mednarodno neizkušeni košarkarji.

O Vlatku Čančarju se veliko govori. | Foto: O Vlatku Čančarju se veliko govori.

Prvi mož stroke v naši reprezentanci se izziva ni ustrašil: "Ni popolne ekipe na svetu. Vsaka ima prednosti in slabosti. Slabosti moraš prekriti z dobrimi stvarmi. Vemo, da smo imeli v preteklosti v Matjažu Smodišu, Boštjanu Nachbarju … dobre krilne centre. Zdaj imamo mlada imena. Tu je Vlatko Čančar, o katerem govorijo v vsej Evropi. Izostanek bomo skušali nadomestiti s tem, kar imamo. Morda nimamo dominantne četvorke. Saša Zagorac v pretekli sezoni ni igral denimo v evroligi in ni dominiral. Tu imamo še Gezima Morino in Blaža Mahkovica. Na krilnem centru imamo nekaj težav, vendar ne bomo jokali za tem, kar nimamo. A na drugi strani Ukrajina ne bo mogla teči z nami, ker bomo hitrejši."

Izbrana vrsta se bo zbrala 20. julija, nato pa po dobrem mesecu dni priprav začela kvalifikacijsko pot za EuroBasket 2017. Ekipi se bodo naknadno priključili Goran Dragić (1. avgusta zaradi pravil lige NBA), Blažič in Vidmar (25. julija) ter mladi reprezentanti Čančar, Žan Mark Šiško in Luka Kraljević (1. avgust).

Ne spreglejte