Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 5. 2023,
14.45

Osveženo pred

10 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

Beno Udrih Rašo Nesterović Saša Vujačić Goran Dragić Goran Dragić Vlatko Čančar Vlatko Čančar finale Liga NBA NBA

Torek, 23. 5. 2023, 14.45

10 mesecev, 4 tedne

Slovenci v finalu lige NBA

Dosežek, ki jim ga zavida še Luka Dončić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84
Denver Nuggets Vlatko Čančar | Vlatko Čančar (na fotografiji za Nikolo Jokićem) ob veselju Denverja. | Foto Guliverimage

Vlatko Čančar (na fotografiji za Nikolo Jokićem) ob veselju Denverja.

Foto: Guliverimage

Vlatko Čančar je v noči na torek postal peti Slovenec z uvrstitvijo v veliki finale lige NBA. Ob tem, ko Denver Nuggets še čakajo na nasprotnika v boju za šampionski prstan, pa smo se sprehodili skozi nastope slovenskih košarkarjev v dozdajšnjih finalih najmočnejše košarkarske lige na svetu.

Čeprav v stranski vlogi, pa je Vlatko Čančar postal peti slovenski košarkar, ki se je uvrstil v veliki finale lige NBA. 26-letni košarkar je v letošnji končnici zaigral le na štirih tekmah, nazadnje v polfinalu zahodne konference, ko je na zadnjem obračunu s Phoenixom v dveh minutah ostal brez dosežene točke, brez koša pa je ostal tudi na preostalih treh tekmah v letošnji končnici. Kljub temu bo imel Slovenec v prihodnjih dneh oziroma tednih priložnost, da se Benu Udrihu, Rašu Nesteroviću in Saši Vujačiću vpiše v zgodovino ter postane četrti slovenski košarkar z lovoriko lige NBA.

Denver se je prvič v zgodovini franšize zavihtel v veliki finale. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Denver se je prvič v zgodovini franšize zavihtel v veliki finale. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Skupno je do zdaj v ligi NBA zaigralo enajst Slovencev, od tega pa se je peterica, vsaj do zdaj, zavihtela v veliki finale. Kar trikrat je na zadnji stopnički zaigral Saša Vujačić, po enkrat pa so se v boj za šampionski prstan podali še Beno Udrih, Rašo Nesterović, Beno Udrih in Goran Dragić. V šestih finalih – v enem izmed teh sta nastopila dva Slovenca –, v katerih je imela Slovenija svojega predstavnika, so si slovenski košarkarji v štirih izmed šestih serij nato tudi nadeli šampionski prstan, ki ga prejme zmagovalec lige NBA.

Leto, ko je imela Slovenija predstavnika v finalu

Košarkar

Finalna serija

Št. tekem, na katerih je igral v finalu

Povprečje minut na tekmo

Povprečje točk na tekmo

2005

Beno Udrih

Spurs : Pistons 4:3

5

9:07

2,4

2005

Rašo Nesterović

Spurs : Pistons 4:3

4

6:18

0,5

2007

Beno Udrih

Spurs : Cavaliers 4:0

2

0:36

0,0

2008

Saša Vujačić

Lakers : Celtics 2:4

6

22:01

8,3

2009

Saša Vujačić

Lakers : Magic 4:1

5

4:22

0,0

2010

Saša Vujačić

Lakers : Celtics 4:3

7

7:25

3,0

2020

Goran Dragić

Heat : Lakers 2:4

2*

16:53

5,5

2023

Vlatko Čančar

Nuggets - ?

?

?

?

*na preostalih manjkal zaradi poškodbe

Goran Dragić je leta 2020 v končnici naravnost blestel, a mu je načrte nato prekrižala poškodba stopala. | Foto: Getty Images Goran Dragić je leta 2020 v končnici naravnost blestel, a mu je načrte nato prekrižala poškodba stopala. Foto: Getty Images

Dragiću načrte prekrižala poškodba

Leto 2020 je bilo do letošnje sezone zadnje leto, ko je imela Slovenija predstavnika v finalu lige NBA. Takrat je Goran Dragić z Miamijem v mehurčku v Orlandu po izjemnih predstavah v finalu klonil ravno proti Los Angeles Lakers, ki so morali tokrat priznati premoč Denverju. Slovenec je bil v tisti končnici eden izmed nosilcev igre takrat odlično razpoloženega Miamija, a jo je Slovencu nato tik pred finalom dokončno zagodla poškodba stopala, Heat pa so na koncu morali v seriji z 2:4 v zmagah priznati premoč Lakersom. Dragić je takrat kljub hudi poškodbi s pomočjo injekcij igral na prvi in zadnji tekmi v seriji, na prvi je dosegel šest točk, na drugi pa pet.

Saša Vujačić je v treh finalih z Lakersi dvakrat postal prvak. | Foto: Getty Images Saša Vujačić je v treh finalih z Lakersi dvakrat postal prvak. Foto: Getty Images Desetletje suše

Pred podvigom Dragića pa je Slovenija kar deset let čakala na svojega predstavnika v velikem finalu lige NBA. Takrat so bili v središču pozornosti košarkarji Los Angeles Lakers. Po letošnji metli se veliko srečnejših trenutkov zagotovo spominja Saša Vujačić, ki je z Lakersi v letih 2008, 2009 in 2010 kar trikrat igral v velikem finalu lige NBA, v zadnjih dveh pa je nato z ekipo iz mesta angelov tudi osvojil naslov.

Leta 2008, ko so Lakers sicer ostali brez zmage, je Vujačić v finalu igral dobrih 22 minut na srečanje, v katerih je v povprečju dosegal 8,3 točke na obračun v seriji z Bostonom, na tretji tekmi finala je takrat dosegel 20 točk, kar je še vedno najvišji strelski izkupiček katerega izmed slovenskih košarkarjev v finalih. Leta 2009 so nato Lakersi v finalu s 4:1 ugnali Orlando Magic, leto zatem pa s 4:3 še Boston.

Leta 2007 se je svojega drugega šampionskega prstana veselil Beno Udrih, ki je v finalu s San Antonio Spurs s kar 4:0 v zmagah pometel s Cleveland Cavaliers. Udrih je v finalni seriji zaigral na dveh tekmah, a je na obeh igral manj kot minuto, ob tem pa je njegova statistika ostala prazna.

Več priložnosti pa je Udrih dobil dve leti pred tem, ko se je velike zmage v finalu v svoji prvi sezoni v dresu San Antonia veselil skupaj z Rašem Nesterovićem. V veliko bolj napeti finalni seriji kot dve leti zatem so Spurs s 4:3 premagali Detroit Pistons. Udrih je takrat v finalu zaigral na petih izmed sedmih obračunov. V povprečju je na parketu preživel dobrih devet minut, v katerih je dosegel 2,4 točke na tekmo. Nesterović pa je na parket stopil na štirih tekmah, s povprečjem dobrih šest igralnih minut na srečanje in s povprečjem dosežene 0,5 točke.  

Preberite še:

Denver Lakers
Sportal Zgodovinski podvig Denverja v Los Angelesu #video
Carmelo Anthony
Sportal Anthony se poslavlja: Prišel je čas, da se upokojim
Miami Boston
Sportal Košarkarska pravljica na Floridi: Miami se je znesel nad favoritom #video
Ne spreglejte