Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
3. 5. 2021,
17.26

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

7

Natisni članek

končnica kazen Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 3. 5. 2021, 17.26

2 leti, 11 mesecev

Dončiću grozi prepoved igranja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

7

Luka Dončić Rick Carlisle | Luka Dončić in trener Rick Carlisle sta bila proti Sacramento Kings izključena, ker oba prejela po dve tehnični napaki. | Foto Guliverimage

Luka Dončić in trener Rick Carlisle sta bila proti Sacramento Kings izključena, ker oba prejela po dve tehnični napaki.

Foto: Guliverimage

Košarkarji Dallas Mavericks v tej sezoni niso našli orožja, kako streti Sacramento Kings. V noči na ponedeljek so doživeli še tretji poraz, v oči pa sta bodli izključitvi Luka Dončića in trenerja Ricka Carlisla. Slovenski košarkar do konca rednega dela ne sme več prejeti nobene tehnične napake, sicer bo dobil prepoved igranja na eni tekmi.

Luka Dončić
Sportal Izključeni Dončić bo rane celil proti Dragiću

"Prva tehnična napaka je bila klicana, ko je bila dosojena pravilna osebna napaka v napadu. Ko je šel mimo mene, je zakričal 'za vraga ne', ob tem je imel stisnjeno pest, kar je nespoštljivo do sodnika. In to je nešportno," je vodja sodnikov Rodney Mott po koncu tekme obrazložil, zakaj je Dončić prejel prvo tehnično napako.

Njegov odgovor, zakaj je slovenski košarkar prejel drugo, zaradi katere je bil izključen, je bil tak: "Drugo je prejel, ker je vrgel žogo zaradi frustracij ob sodniškem pisku, kar je prav tako tehnična napaka."

To se je zgodilo 31,8 sekunde pred koncem, ko je košarkar Sacramenta Delon Wright zadel za vodstvo 13 točk in je bila objavljena minuta odmora. Za tem je Dončić vrgel žogo na drugi obroč in sledila je kazen: "Če dobiš za to tehnično, potem … Ne vem."

"Ne bom prejel še ene"

A ni bil edini, ki je prejel tehnični napaki in bil izključen. Predčasno je moral igrišče zapustiti tudi glavni trener Rick Carlisle: "V tej sezoni sem prejel štiri tehnične napake, vedno od istega sodnika. Ne vem, kaj to pomeni, ampak obstaja rek, da imajo razumni ljudje pravico, da se ne strinjajo. In tega se bom držal. Sem pa bil slab primer danes, ko sem prejel dve. Ekipi sem se po tekmi opravičil."

Bistveno bolj pogosto tehnične napake prejema Dončić, ki večkrat izraža nezadovoljstvo ob sodniških odločitvah. Ponoči je prejel 14. in 15., kar pomeni, da je tik pred kaznijo. V ligi NBA namreč velja pravilo, da košarkar prejme kazen prepovedi igranja na eni tekmi, če prejme 16. tehnično napako v sezoni.

Za Dallas, ki se bojuje za neposredni vstop v končnico, bi bila odsotnost prvega zvezdnika moštva velik udarec.

"Ne bom prejel še ene," je dejal Dončić in po skomigu z glavo pristavil: "Ne skrbite." Ni pa niti izključeno, da bi mu eno prečrtali in bi bil spet v varnem območju. Na njegovo srečo se tehnične napake ne prenašajo v končnico.

Dallas in Miami bijeta prav posebni bitki

Mavericks so trenutno na petem mestu zahodne konference, a imajo enak rezultat kot prvaki Los Angeles Lakers in Portland Trail Blazers. Peto in šesto mesto namreč prinašata neposredno uvrstitev v končnico, medtem ko bodo ekipe med sedmim in desetim mestom odigrale dodatne kvalifikacije za dve prosti mesti.

Dobra plat za Dallas je, da se ne bo več pomeril s Sacramento Kings, ki je bil v tej sezoni trn v peti ekipi iz Teksasa, saj ga je porazil prav na vseh treh tekmah.

Dallas mora do konca rednega dela odigrati še osem tekem. Naslednji obračun bo proti Miami Heat Gorana Dragića, ta je na vzhodu na šestem mestu in ima enako število zmag kot peta Atlanta. Četrti New York Knicks imajo eno več, Boston Celtics na sedmem eno manj, zato bo tudi v vzhodni konferenci ob koncu rednega dela izjemno napeto v boju za neposredno uvrstitev v izločilne boje.

Ne spreglejte