Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
28. 2. 2019,
19.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

1

Natisni članek

Kobe Bryant LeBron James Michael Jordan top 10 Luka Dončić Luka Dončić

Četrtek, 28. 2. 2019, 19.00

5 let, 1 mesec

TOP 10: Košarkarji, ki so osvajali ligo NBA in igrali pomembne vloge

Dončić se je zapeljal v pravo smer #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

1

Luka Dončić | Luka Dončić se ne ustraši izziva, ko se tekma lomi. Tudi v ligi NBA želi prevzeti odgovornost na svoja pleča. Že v krstni sezoni je bil pri tem izzivu večkrat uspešen. | Foto Reuters

Luka Dončić se ne ustraši izziva, ko se tekma lomi. Tudi v ligi NBA želi prevzeti odgovornost na svoja pleča. Že v krstni sezoni je bil pri tem izzivu večkrat uspešen.

Foto: Reuters

Biti najboljši v določenem tekmovanju in hkrati še voditi moštvo ter v ključnih trenutkih prevzemati odgovornost nase, je sposobnost, ki je nima vsak. Luka Dončić je v Evropi to že dokazal, zdaj pa si podobno pot utira v ligi NBA. Soigralci pri Dallas Mavericksih se takrat, ko se tekma lomi, že naslanjajo nanj, kot so se na Michaela Jordana, Kobeja Bryanta, LeBrona Jamesa …

V svetu športa se velikokrat izpostavlja, da mora biti posameznik zelo pogumen, da se v ključnih trenutkih ne ustraši izziva, kako povleči ekipo do zmage. In ni veliko takšnih. Prav zato pa so ti toliko bolj spoštovani in s posebnimi črkami zapisani v svetu športa.

Če gledamo košarkarsko ligo NBA in čas od legendarnega Michaela Jordana naprej, je kar nekaj takšnih, ki se jim je košarkarski svet klanjal oziroma se jim še. Vzeti žogo v svoje roke, ko je tekma na tehtnici, pogledati proti košu in žogo spraviti skozi obroč, je trenutek, o katerem številni sanjajo. Nekateri pa to tudi doživijo.

In če so ob tem še osvajali lovorike, je njihov doprinos toliko večji. Nekaj takšnih smo zbrali, povsem za konec pa vključili tudi našega Luko Dončića - danes praznuje 20. rojstni dan - ki je eden tistih, ki uživajo, ko je tekma na tnalu. Večkrat pa je tudi že v ligi NBA dokazal, da zna biti v ključnih trenutkih mož odločitve. Da bo prišel do šampionskega prstana, kot spodaj omenjeni, pa ima še čas.

Luka Dončić Primož Peterka
Sportal Poseben dan za legendo in legendo v nastajanju

Michael Jordan

Njegova zračna visokost je osvojila kar šest prstanov lige NBA in ob njegovih potezah je vsem zastajal dih. Čeprav so se tekmečevi igralci posluževali vseh možnih prijemov, da bi ga zaustavili, je Jordan našel pot, kako priti mimo.

Ena najboljših potez, s katero je odločil tekmo, je bila proti rivalu Utah Jazz. Na šesti tekmi finala leta 1998 in vodstvu s 3:2 v zmagah je Chicago pripotoval v Salt Lake City. Utah je vodil s 86:85, ko je soj luči padel na Michaela. Izigral je Bryona Russlla in zadel zmagoviti koš, ki je Bikom prinesel novo zvezdico.

Kobe Bryant

Od Jordana ima Kobe Bryant en šampionski prstan manj. Pohvali se lahko z 18. nastopi na tekmah vseh zvezd, 15-krat je bil član najboljše peterke lige NBA. Prav tako se je pohvalil, da je bil prvi branilec v zgodovini lige NBA, ki je igral vsaj 20 sezon.

In ko so bili LA Lakers v kritičnem položaju, je žoga skoraj vedno romala v njegove roke. Na precej podoben način kot Jordan se je loteval velikih izzivov in se zapisal med nesmrtne.

Goran Dragić
Sportal Goran Dragić se je zapisal v zgodovino

LeBron James

Pri treh lovorikah v ligi NBA je LeBron James. Dvakrat mu je uspelo z Miami Heatom, enkrat s Cleveland Cavaliersi. Pri vseh treh finalnih nastopih je prejel naziv MVP (najkoristnejši košarkar).

Štirikrat je bil tudi MVP celotne sezone. A je v njem še vedno želja, da bi v zaključku kariere še kdaj osvojil največje klubsko košarkarsko tekmovanje. In ko LeBron prejme žogo in se obrne proti košu, ga v igri ena na ena težko kdo ustavi, saj je fizično zelo močan.

Kevin Durant

Ko je Kevin Durant prestopil v vrste Golden State Warriorsov, je postalo jasno, da bodo ekipe težko preskočile navezo Durant-Steph Curry-Klay Thompson.

Dvakrat zapored jim je uspel podvig in nadejajo se še tretjega v nizu. Pri obeh pohodih pa je bil prav Durant MVP finalnih obračunov. S svojo višino je v igri ena na ena težko zaustavljiv, zato je prav on v ključnih trenutkih velikokrat prevzel odgovornost nase in popeljal Bojevnike do uspehov.

Steph Curry

V nasprotju z Durantom ima Curry tri šampionske prstane, saj so Golden State Warriors pred njegovim prihodom leta 2015 premierno stopili na vrh sveta. Ampak ni bil Curry MVP takratnega finala, temveč njegov soigralec Andre Iguodala, ki si je prislužil lovoriko zaradi dobre obrambne igre proti LeBronu Jamesu.

Sicer pa je bil Curry najboljši strelec moštva. Tudi zanj je značilno, da je tisti jeziček na tehtnici, ki v izdihljajih tekme naredi kakšno posebno potezo, ki številnim zapre usta.

Tim Duncan

Redko visoki košarkarji v ključnih trenutkih vozijo vlak svoje ekipe. In Tim Duncan je bil eden izmed takšnih. Soigralec Raša Nesterovića in Bena Udriha je s San Antoniem petkrat osvojil ligo NBA, trikrat bil tudi MVP finala.

Zaradi svoje agilnosti pri 211 centimetrih je spravljal tekmečevo obrambo v nelagodne položaje in bil v zaključkih večkrat mož odločitve.

Luka Dončić
Sportal Nor večer za Dončića in Dragića, Vročica po drami za točko odpravila prvake lige NBA

Dwyane Wade

Pri Wadu ni treba daleč v preteklost, da bi se prepričali, kako je z zvokom sirene prinesel zmago. V noči na sredo mu je uspel velik podvig, potem ko je na nekoliko nenavaden način zadel trojko za zmago Miami Heata nad aktualnimi prvaki Golden State Warriors.

V svoji zbirki ima tri naslove prvaka lige NBA, leta 2006 je bil tudi MVP finala. Soigralec Gorana Dragića je bil v mlajših letih trn v peti ekipam, nikdar pa se ni ustrašil izziva zaključnih sekund.

Odločilna trojka Wada proti Golden State Warriorsom

Manu Ginobili

Soigralec Tima Duncana pri San Antoniu je bil vse od leta 2002 argentinski košarkar Manu Ginobili, ki je pečat pustil tudi v evroligi in jo z Virutsom iz Bologne skupaj z Matjažem Smodišem osvojil.

Osvojil pa je tudi štiri naslove prvaka lige NBA in bil tisti posameznik, na katerega se je trener Gregg Popovich v ključnih trenutkih pogosto naslonil.

Dirk Nowitzki

V kategorijo Tima Duncana zaradi višine spada tudi nemški zvezdnik Dirk Nowitzki, ki se bo po tej sezoni upokojil. Po 13 letih igranja za Dallas Maverickse je dočakal najsvetlejši trenutek v klubski košarki.

Dallas je leta 2011 prišel do zgodovinskega naslova in prav Nowitzki je s svojimi potezami in igrami navduševal ter prišel do naziva MVP finala. Tudi Nemec je mnogokrat pokazal, kaj mora imeti košarkar, ko se v zadnjih sekundah tekme odloči, da bo skušal narisati veselje na obraz navijačev.

Luka Dončić

V kategorijo zgoraj omenjenih košarkarjev spada tudi 20-letni Luka Dončić. Več je pritiska, bolj uživa in se ne ustraši ničesar. Čeprav je šele vstopil v ligo NBA, je v Dallasu že prepričal soigralce in trenerja, da bo on v večini tisti, ki se bo v zaključkih tekem spoprijel s posebnim izzivom.

V tej sezoni smo že nekajkrat videli, kako je povlekel voz in zadel ključne koše za uspeh Mavericksov.

Ker je šele njegova krstna sezona, lovorike onstran Atlantika še ne more imeti. Za utiranje poti do nje ima še dovolj časa. A je jasno, da je zapeljal v pravo smer. Postal je vodja Dallasa, ki ga bo skušal nekoč popeljati tudi na sam vrh. A bo okoli sebe potreboval kakovostno zasedbo. Mozaik se je s prihodom Kristapsa Porzingisa že začel sestavljati.

Smo pa lahko v Evropi že videli, kako zna prevzeti vlogo admirala in osvajati tekmovanja. Real Madrid je med drugim popeljal do evroligaškega naslova, bil MVP elitnega evropskega klubskega tekmovanja, prav tako pa je Slovenijo reševal in skupaj z Goranom Dragićem vodil do zlate medalje na EuroBasketu.

Ne spreglejte