Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
28. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,51

3

Natisni članek

rojstni dan obletnica Primož Peterka Luka Dončić Luka Dončić

Četrtek, 28. 2. 2019, 4.00

5 let, 1 mesec

Primož Peterka praznuje 40., Luka Dončić 20. rojstni dan

Poseben dan za legendo in legendo v nastajanju

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,51

3

Luka Dončić Primož Peterka | Dve osebi, ki sta pri slovenski javnosti zelo priljubljeni. Luka je še vedno aktiven, Primož pa je s kariero že zaključil in zdaj dela kot trener.

Dve osebi, ki sta pri slovenski javnosti zelo priljubljeni. Luka je še vedno aktiven, Primož pa je s kariero že zaključil in zdaj dela kot trener.

Ko beseda nanese na košarkarja Luko Dončića, skoraj vsak zastriže z ušesi. Enako je pri legendi smučarskih skokov Primožu Peterki. V Sloveniji sta junaka, vsak svojega časa. In junaka prav danes praznujeta okrogli jubilej. Mlajši je star 20, starejši 40 let.

Tako za Primoža Peterko kakor tudi za Luko Dončića je značilno, da sta osvojila srca ljudi, ko sta bila še golobrada fantiča. Oba sta vstopila v svet odraslih pri zgolj 16 letih.

Pri Primožu, ki danes praznuje 40. rojstni dan, se je vse skupaj začelo v sezoni 1996/97, ko je bil star ravno 16 let. In njegova prva postojanka je bil Innsbruck, prestižna novoletna turneja.

Hitro je šlo proti vrhu

Peterka z velikim kristalnim globusom. | Foto: Reuters Peterka z velikim kristalnim globusom. Foto: Reuters "Takrat sta bila za nastop v Innsbrucku v igri dva, Primož in Peter Žonta. Vem, da sem jima rekel, da gresta na svetovni pokal le pod pogojem, da najprej okusita, kako je stati na stopničkah na kontinentalnem pokalu. Vem, da je Primož v St. Moritzu po prvi seriji vodil, potem je nekoliko zamočil in ni bil med prvimi tremi. Peter je bil. Na koncu sem jima dejal, da gresta oba. Prvi del turneje bo skakal Žonta, drugega v Avstriji Primož. Nato je bil nekdo slab, Peter je ostal, Primož pa se je pridružil," se spominja vstopa Peterke njegov tedanji trener Jelko Gros.

In moravški orel je že na prvi tekmi skočil na osmo mesto. Ni minil mesec, že je stal povsem sam na vrhu. 27. januar 1996 se je pisal, ko je v Zakopanah dosegel prvo od 15 zmag v svetovnem pokalu.

Sledila je zanj najuspešnejša sezona. Prvi vrhunec je bila novoletna turneja. Po prvi postojanki sicer še ni kazalo, da bi jo lahko osvojil, saj je bil v Oberstdorfu sedmi. A je bil skok v novo leto šampionski. Na novega leta dan je v Garmisch-Partenkirchnu premagal vso konkurenco. Bil je trn v peti velikima reprezentancama. Avstrijci in Nemci so si pulili lase, saj so želeli svojega skakalca videti kot junaka turneje štirih skakalnic. V Innsbrucku je bil drugi, pravo dramo pa doživel na zadnji postojanki v Bischofshofnu.

Prvi Slovenec prek 200 metrov

Njegov prvi skok je bil dolg kar 129 metrov, a so mu zatem prižgali rdečo luč. Žirija je po treh skakalcih znižala zaletno mesto in Primož je moral še enkrat na vrh. Pri vsega 17 letih ga to ni iztirilo in za seboj v skupnem seštevku turneje pustil avstrijsko in nemško legendo Andreasa Goldberjega in Dietherja Thomo.

"Nočem biti nesramen. Takrat so nekaj poskušali, vendar sem bil tako prepričan o sebi, da me ni nič zmotilo. Nenehno sem verjel, da mi bo uspelo, in zato ni bilo težav. Goldi ni bil nič kriv. Odgovorni so poskušali," se je Peterka pred časom spomnil tekme v Bischofshofnu, ki jo je končal na tretjem mestu.

Fras, Žonta, Peterka in Kranjec so leta 2002 v Salt Lake Citiyju priskakali prvo skakalno olimpijsko medaljo po osamosvojitvi. | Foto: Reuters Fras, Žonta, Peterka in Kranjec so leta 2002 v Salt Lake Citiyju priskakali prvo skakalno olimpijsko medaljo po osamosvojitvi. Foto: Reuters Primož je v Sloveniji sprožil evforijo. Marca je v Planico romalo ogromno navijačev, ki so se z njim veselili še velikega kristalnega globusa kot najboljšega v svetovnem pokalu.

Peterka je bil tako v več pogledih prvi Slovenec. Prav tako je kot prvi preletel magično mejo 200 metrov. Kot prvi in za zdaj edini Slovenec je nato ubranil naslov najboljšega v svetovnem pokalu v prihodnji sezoni.

Sloveniji je pomagal tudi do prve medalje na olimpijskih igrah pod našo zastavo. Skupaj z Robertom Kranjcem, Petrom Žonto in Damjanom Frasom so v Salt Lake Cityju leta 2002 skočili do ekipnega brona.

Pri Primoževih 20 letih se je rodila nova oseba, ki ima vse več oboževalcev po vsem svetu

Saša Dončić na tekmi na Kodeljevem v družbi sina Luka. | Foto: Vid Ponikvar Saša Dončić na tekmi na Kodeljevem v družbi sina Luka. Foto: Vid Ponikvar Primož se je za vselej zasidral v slovenska srca in postal legenda smučarskih skokov, svoje poslanstvo pa nadaljuje kot skakalni trener. Sprva je bil pomočnik v slovenski ženski reprezentanci, zdaj je ugriznil v turško jabolko in poveljuje tamkajšnjim skakalcem.

V obdobju, ko je imel Primož krizo, pa je Slovenija pozdravila novega mladeniča, ki je slišal na ime Luka. Tudi Luka Dončić je na svet prijokal 28. februarja, le da 20 let za Peterko. Da je prav on tisti izbranec, ki bo navduševal košarkarske navdušence po vsem svetu, verjetno takrat ni nihče mislil, pa čeprav je v sebi nosil košarkarske gene, saj je bil njegov oče Saša prav tako košarkar.

Da ima nekaj več kot drugi, je širša javnost spoznala, ko so ga starši pri 13 letih pospremili v Madrid, kjer so ga nemudoma vzljubili tudi navijači kraljevega Reala.

Zlata medalja z reprezentanco, zlata sezona z Realom

Imel je nekaj več, česar njegovih vrstniki niso imeli. Preskakoval je košarkarske razrede in tako kot Primož Peterka pri vsega 16 letih vstopil v člansko konkurenco. Šestnajst let, dva meseca in dva dni je bil star, če smo natančni. Postal je tretji najmlajši igralec v zgodovini španske lige in najmlajši, ki je kdaj zaigral za Real Madrid. Da so mu tako zgodaj dali priložnost, glede na to, da klub zanimajo le lovorike, povrhu vsega pa je še Slovenec, ne Španec, je bil dodaten razlog, da so slovenski ljubitelji košarke z zanimanjem zrli v njegovo prihodnost. Povrhu vsega je ob prvem stiku zadel še trojko.

Počasi je začel dobivati vse več priložnosti za igro in odgovornost v klubu z največ lovorikami v elitni evroligi. Čeprav je dopolnil komaj 18 let, je bil v središču pozornosti, med drugim je osvojil tudi naziv vzhajajoče zvezde evrolige.

Sledila je nepozabna sezona 2017/18, pred tem pa še njegov krst v slovenski reprezentanci. Slovenska javnost še nikoli ni pričakovala košarkarja tako, kot je njega. Vendarle je živel približno dva tisoč kilometrov stran od Slovenije v španski prestolnici, in veljal je za košarkarja, pred katerim je bogata kariera. Vsi so ga in ga še primerjajo z legendami tega športa.

Očitno pa se vse, česar se Luka dotakne, spremeni v zlato. Pri vsega 18 letih je bil skupaj z Goranom Dragićem ključni mož, ko je Slovenija v Helsinkih in Carigradu leta 2017 prišla do zgodovinske medalje. In to zlate! Luka je navduševal s svojimi igrami, skupaj z najkoristnejšim košarkarjem prvenstva (MVP) Dragićem pa sta skupaj stala drug ob drugem tudi v idealni peterki prvenstva.

Osvaja privržence košarke

Reprezentančni zagon mu je dal krila v zanj sanjski klubski sezoni pri Real Madridu, v kateri se mu je izpraznilo osrednje mesto, saj si je Sergio Llull poškodoval koleno. Osvojil je vse, kar se osvojiti da. S kraljevim klubom je sredi Beograda postal prvak evrolige, osvojil naziv MVP rednega dela kakor tudi zaključnega turnirja. Ob koncu sezone je osvojil še špansko prvenstvo.

Vrata lige NBA so bila že prej na široko odprta, po vseh teh dosežkih pa je bilo v zraku le vprašanje, ali ga bodo na naboru lige NBA izbrali kot prvega. A v ZDA veljajo v poslu posebni zakoni in odgovorni v klubih imajo drugačne oči. Kot tretjega ga je izbrala Atlanta, ki je naredila zamenjavo z Dallas Mavericks, ti so izbirali kot peti. Predsednik Mike Cuban si ga je zaželel imeti v svojih vrstah, saj je v njem videl osebo, ki bi lahko nadomestila odhajajočo zvezdo Dirka Nowitzkega.

In ni se zmotil. Luka je prevzel košarkarski svet, o čemer smo se lahko prepričali v glasovanju košarkarjev za udeležbo na elitni tekmi All-Star. Prejel je več kot 3,3 milijona glasov. Le LeBron James in Giannis Antetokounmpo sta jih dobila od ljubiteljev košarke več. A osrednjega prestiža še ni dočakal, zato pa je tisti konec tedna nastopal na tekmi vzhajajočih zvezd kakor tudi v spretnostnem izzivu.

Bo dočakal tudi šampionski prstan?

Čeprav je Luka manj zgovoren ob parketu, je zato toliko bolj na njem. Za zdaj se igra in niza uspešne predstave drugo za drugo. Ravno v tem tednu je prišel do četrtega trojnega dvojčka, postavil številne mejnike tudi v ligi NBA, prav tako pa bil v vseh mesecih najboljši novinec zahodne konference. In vse poti vodijo v to smer, da bo osvojil tudi naziv novinec leta.

A se tu ne namerava ustaviti, saj ga ženejo naprej ekipne lovorike. Ta pa je v ligi NBA le ena. Naslov prvaka je za zdaj oddaljen, a so pri Dallasu s prihodom latvijskega velikana Kristapsa Porzingisa napovedali rekonstrukcijo ekipe, ki bi v prihodnje morda konkurirala za najvidnejša mesta. Da pa imajo Teksašani v svojih vrstah košarkarja, ki se ne boji prevzeti odgovornosti v ključnih trenutkih, pa je Luka tudi v ligi NBA že večkrat pokazal. In o čem vsem bomo pisali, ko bo Luka dopolnil 40 let?

Ne spreglejte