Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
4. 10. 2019,
8.50

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

2

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Fiba Tokio 2020

Petek, 4. 10. 2019, 8.50

4 leta, 6 mesecev

OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE

Dončić bi lahko olimpijsko vozovnico lovil v Splitu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

2

Luka Dončić | Luka Dončič naj bi bil nosilec slovenskega boja za Tokio 2020. | Foto Reuters

Luka Dončič naj bi bil nosilec slovenskega boja za Tokio 2020.

Foto: Reuters

Slovenija se zanesljivo ne bo podala v boj za organizacijo enega od štirih kvalifikacijskih košarkarskih turnirjev za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu 2020, tako da jo junija prihodnje leto čaka gostovanje. Morda v Kanadi ali celo na Hrvaškem?

Medtem ko bodo slovenski odbojkarji kot evropski podprvaki zaključni boj za Tokio 2020 v prvem tednu januarja bili v Berlinu, kmalu zatem pa bo po evropskem prvenstvu v rokometu znana tudi usoda rokometašev, ostaja odprto vprašanje morebitne košarkarske poti na igre pod mogočnimi petimi krogi v deželi vzhajajočega sonca. Slovenija je bila sicer na podlagi visoke uvrstitve na svetovni lestvici deležna posebnega vabila v kvalifikacije, kje in s kom jih bo odigrala, pa naj bi bilo jasno v drugi polovici novembra.

Hrvaška s pomočjo vlade

Mednarodna košarkarska zveza je z visoko pristojbino za štiri šestčlanske turnirje (nakazati je treba znesek v višini 2,3 milijona švicarskih frankov oziroma dobra dva milijona evrov) od ideje o organizaciji odvrnila več držav oziroma panožnih zvez. Med njimi tudi slovensko. Pri KZS namreč zagotavljajo, da kljub drugačnim namigom iz regije ne bodo kandidirali. Se pa za to možnost zelo resno ogrevata kar dve državi iz nekdanje Jugoslavije. Srbi so z beograjsko Areno zanimanje pokazali že na SP na Kitajskem, Hrvaška pa stavi na splitsko Spaladium Areno.

Hrvati želijo na OI iz Splita. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Hrvati želijo na OI iz Splita. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Kanadčani že "zmagovalci"?

Fiba razpis, v katerem izbira interesente, ki morajo nakazati 22 tisoč evrov nepovratnih sredstev, zapira prav danes. Hrvatom je s finančnim jamstvom pomagala vlada. V Evropi se šušlja še o kandidaturi Litve, Grčije, Poljske in celo Rusije. Precej manj interesa naj bi bilo na preostalih celinah, zato gre verjeti, da bi lahko na stari celini potekali kar trije turnirji. Četrti se obeta Kanadi. Odločitev o gostiteljih kvalifikacijskih turnirjev bo sicer padla predvidoma 15. novembra, kmalu zatem pa naj bi Mednarodna košarkarska zveza izvedla tudi žreb skupin.

Kdo v (boju za) Tokio 2020?

Sestavljanka olimpijskega košarkarskega turnirja za Tokio 2020 dobiva končno podobo. Poleg gostiteljice Japonske imajo - glede na rezultate pred kratkim končanega svetovnega prvenstva na Kitajskem - neposredno mesto na turnirju dvanajsterice že zagotovljeno tudi Španija, Francija, Avstralija, Iran, ZDA, Argentina in Nigerija.

V dodatne kvalifikacije so uvrščeni Angola, Brazilija, Kanada, Kitajska, Hrvaška, Češka, Dominikanska republika, Nemčija, Grčija, Italija, Južna Koreja, Litva, Mehika, Nova Zelandija, Poljska, Portoriko, Rusija, Senegal, Srbija, Slovenija, Tunizija, Turčija, Urugvaj in Venezuela.

Od teh bo v Tokio potovala četverica, torej zmagovalci turnirjev (23.–28. junij 2020).
Goran Dragić
Sportal Dragić bo še videl, kje in kako bo igral
Porzingis in Dončić
Sportal Luka Dončić pod žarometi in novim pritiskom
Vlatko Čančar
Sportal Zvezdnik lige NBA stoji za nadarjenim Slovencem
Ne spreglejte