Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 7. 2018,
20.15

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

Natisni članek

Gregg Popovich ameriška košarkarska reprezentanca

Torek, 31. 7. 2018, 20.15

5 let, 8 mesecev

Košarkarska reprezentanca ZDA zbrana v Las Vegasu

Ameriški zvezdniki prvič pod taktirko Popovicha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94
ameriška košarkarska reprezentanca | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Kandidati za nastop v ameriški košarkarski reprezentanci so se prejšnji teden zbrali v Las Vegasu, prvič po tem, ko je reprezentanco prevzel Gregg Popovich. Ameriški zvezdniki so v največjem mestu v zvezni državi Nevada opravili tri dni Minicampa. Med zvezdniško zasedbo so manjkali le štirje košarkarji.

Košarkarsko svetovno prvenstvo se je do letos odvijalo na vsaka štiri leta, nazadnje je bilo leta 2014 v Madridu, ko so na najvišjo stopničko stopili košarkarji ZDA. Na Kitajskem bi se letos moral odviti naslednji turnir najboljših reprezentanc sveta, a ga je FIBA prestavila na leto 2019. Razlog je v popolni spremembi načina kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo, hkrati je FIBA tako ušla senci nogometnega svetovnega prvenstva. Ameriška reprezentanca se je, kljub temu da letos ne bo odigrala nobene tekme, zbrala v Las Vegasu in tri dni trenirala pod vodstvom novega selektorja.

Reprezentanco ZDA v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo namreč zastopa ekipa brez zvezd iz lige NBA. Američani so na tekmi proti Mehiki pred dobrim mesecem doživeli prvi poraz. Petkratni svetovni prvaki sicer poraza na velikih tekmovanjih ne poznajo že skoraj 12 let. Nazadnje so ameriški košarkarji izgubili leta 2006, ko jih je v polfinalu svetovnega prvenstva izločila Grčija. Neuspešni so bili še na panameriških igrah v Torontu leta 2015, a so tudi tam nastopili brez zvenečih imen.

V Las Vegas povabljenih 35 košarkarjev

Gregg Popovich je na kamp povabil 35 košarkarjev, a se vabilu niso vsi odzvali. Na seznamu se je med drugim znašlo 11 košarkarjev, ki so na olimpijskih igrah v Riu osvojili zlato, sedem nosilcev olimpijskega naslova iz leta 2012 in osem košarkarjev, ki so leta 2014 v Madridu postali svetovni prvaki. LeBron James, Stephen Curry, Draymond Green in Kawhi Leonard se iz različnih razlogov priprav niso udeležili. Kyrie IrvingGordon Hayward in DeMarcus Cousins pa okrevajo po poškodbah, a so kljub temu prišli v Las Vegas.

Gregg Popovich je na čelu ameriške reprezentance zamenjal Mika Krzyzewskega. | Foto: Getty Images Gregg Popovich je na čelu ameriške reprezentance zamenjal Mika Krzyzewskega. Foto: Getty Images

Minicamp je prvi večji dogodek ameriške košarkarske reprezentance pod vodstvom trenerja Gregga Popovicha. Nekdanji selektor ameriških košarkarjev Mike Krzyzewski se je upokojil po koncu olimpijskih iger leta 2016, ko je ameriška reprezentanca osvojila zlato medaljo. Krzyzewski je najuspešnejši selektor ZDA, del reprezentance je bil 71-letni košarkarski strateg že leta 1979, ko je opravljal delo pomočnika. Nekdanji trener reprezentance se je udeležil tudi enega izmed treningov ameriške izbrane vrste.

"Čaka me velika odgovornost, o kateri bom razmišljal vsak dan," je ob prevzemu ameriške reprezentance povedal Popovich. Vodja ekipe San Antonio Spurs je na Minicamp povabil tudi devet trenerjev in pomočnikov trenerjev iz lige NBA. Številni košarkarji so treninge v Las Vegasu izkoristili tudi za pripravo na naslednjo sezono in vzpostavljanje dobrih odnosov z novim selektorjem.

Ameriška reprezentanca najuspešnejša na svetu 

Ameriška košarkarska reprezentanca je najuspešnejša košarkarska sila v zgodovini. Američani so osvojili že 15 zlatih odličij na olimpijskih igrah, petkrat so postali svetovni prvaki, tudi na zadnjih dveh prvenstvih v Turčiji in Španiji. Prevlada ameriških košarkarjev se je začela leta 1989, ko je FIBA opustila pravilo, da je na velikih reprezentančnih tekmovanjih prepovedano nastopati košarkarjem iz lige NBA. Tri leta pozneje so na olimpijskih igrah v Barceloni za reprezentanco prvič nastopili zvezdniki lige NBA kot so Michael Jordan, Scottie Pipen, Charles Barkley, Larry Bird, Karl Malone in Magic Johnson. 'Dream team' je osvojil zlato medaljo in napovedal izjemno prihodnost za ameriško izbrano vrsto. 

Carmelo Anthony
Sportal Anthony na pragu Houstona, 41-letni Carter v Atlanto

Reprezentanca je manjši rezultatski padec doživela v letih od 2002 do 2006. Ameriški košarkarji so na olimpijskih igrah v Atenah leta 2004 zabeležili tri poraze, kar je več, kot jih je izbrana vrsta zabeležila na vseh olimpijskih igrah do tedaj. V zadnjih letih so ameriški košarkarji ponovno vzpostavili nadvlado, saj so aktualni svetovni in olimpijski prvaki.

Seznam ameriških košarkarjev, ki so bili povabljeni v Las Vegas:

Harrison Barnes (Dallas Mavericks), Bradley Beal (Washington Wizards), Devin Booker (Phoenix Suns), Jimmy Butler (Minnesota Timberwolves), Mike Conley Jr. (Memphis Grizzlies), DeMarcus Cousins (Golden State Warriors), Stephen Curry (Golden State Warriors), Anthony Davis (New Orleans Pelicans), DeMar DeRozan (San Antonio Spurs), Andre Drummond (Detroit Pistons), Kevin Durant (Golden State Warriors), Paul George (Oklahoma City Thunder), Eric Gordon (Houston Rockets), Draymond Green (Golden State Warriors), Blake Griffin (Detroit Pistons), James Harden (Houston Rockets), Tobias Harris (Los Angeles Clippers), Gordon Hayward (Boston Celtics), Kyrie Irving (Boston Celtics), LeBron James (Los Angeles Lakers), DeAndre Jordan (Dallas Mavericks), Kawhi Leonard (Toronto Raptors) Damian Lillard (Portland Trail Blazers), Kevin Love (Cleveland Cavaliers), Kyle Lowry (Toronto Raptors), CJ McCollum (Portland Trail Blazers), Khris Middleton(Milwaukee Bucks), Victor Oladipo (Indiana Pacers), Chris Paul (Houston Rockets), Isaiah Thomas (Denver Nuggets), Klay Thompson (Golden State Warriors), Myles Turner (Indiana Pacers), Kemba Walker (Charlotte Hornets), John Wall (Washington Wizards) in Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder).

LeBron James
Sportal LeBron James: Vedno sem želel podajati kot Magic
Lamar Odom
Sportal Lamar Odom bo še igral
Ne spreglejte