Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 8. 2020,
15.30

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

kolesarstvo evropsko prvenstvo Žiga Jerman

Četrtek, 27. 8. 2020, 15.30

3 leta, 8 mesecev

Žiga Jerman na zahtevni trasi do 21. mesta na evropskem prvenstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Žiga Jerman EP

Cestno dirko mlajših članov na evropskem prvenstvu v Plouayju je dobil Norvežan Jonas Iversby Hvideberg. Najboljši Slovenec je bil na 21. mestu Žiga Jerman.

Norvežan je v ciljnem sprintu 136,5 km dolge proge ugnal Danca Antona Charmiga, bron pa je osvojil Čeh Vojtech Repa, ki je zaostal za dve sekundi.

Razgibano in zahtevno progo je v zadnjih štirih krogih otežil še dež, ki je poskrbel za kar nekaj padcev.

Slovenska šesterica je taktično dobro opravila z dirko, pokrila kar nekaj pobegov, v največjem – ko je ušla skupina 20 kolesarjev – pa smo imeli Žigo Horvata (Adria Mobil).

Bujakova 23., prevlada Nizozemk

Nizozemska prevlada na največjih ženskih kolesarskih dirkah se je nadaljevala tudi na letošnjem evropskem prvenstvu v Plouayju. Cestno dirko, dolgo 109,2 kilometra, je namreč dobila aktualna svetovna prvakinja Annemiek van Vleuten, ki je imela v zaključku več moči od Italijanke Elise Longo Borgini.

Z zaostankom petih sekund je tretje mesto osvojila Poljakinja Katarzyna Niewiadoma.

Za 37-letno van Vleutenovo je bila to 72. zmaga v karieri in že šesta letošnja. Odkar na evropskem prvenstvu nastopajo članice, je Nizozemska slavila zmago že četrtič, nizozemska predstavnica ni zmagala le enkrat, leta 2018 je naslov osvojila Italijanka Marta Bastianelli.

Klubska kolegica omenjene Italijanke, slovenska reprezentantka poljskega rodu Eugenia Bujak, je tokrat zasedla 23. mesto, zaostala je sedem minut in 34 sekund, bila pa edina slovenska predstavnica na cilju. Brez uvrstitve so ostale Urška Žigart, Urša Pintar in Špela Kern.

Na žalost ni zdržal ritma, glavnina ga je ujela, prav iz njegove skupine pa je na koncu ostala peterica, ki je odločala o kolajnah.

V sprintu glavnine je Žiga Jerman (Groupama FDJ) osvojil 21. mesto, Jaka Primožič (KK Kranj) pa je bil 27. Nik Čemažar (KK Kranj) je bil 59., Horvat 88., Matevž Govekar (Meblojogi Pro-Concrete) pa 94. Boštjan Murn (Adria Mobil) dirke ni končal.

Žiga Jerman | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Jerman je bil po tekmi nekoliko razočaran, a se zaveda, da je pred njim še veliko priložnosti.

"Fantje so dirkali odlično, na začetku smo pokrili nekaj pravih pobegov. Potem smo imeli Horvata v begu skupine dvajsetih kolesarjev. Potem se je izoblikovala skupina petih kolesarjev, ki so na žalost prišli do konca.

Sprint je bil kaotičen zaradi dežja, v zadnjem kilometru je bilo kar nekaj padcev. Nismo videli ničesar pred seboj. Lahko bi bilo bolje," je dejal Jerman.

Selektor Hvastija: Spredaj so bili tisti, ki so imeli več dirk v nogah

Selektor Martin Hvastija je ob tem priznal, da niso dosegli tistega, kar so si zastavili.

"Na koncu nas je zmanjkalo. Horvat je pokril odločilen beg, ampak ni imel dovolj moči, da bi ostal z najboljšimi. Tisti, ki so pobrali medalje, so bili iz njegovega bega.

Jerman je v šprintu ostal zaprt na levi strani, na desni ni našel prostora. Bile so težke razmere, deževalo je. Kar zadeva preostale fante, mislim, da so izpolnili pričakovanja, Murn je bil zraven kakšen krog premalo. Razen tega odločilnega pobega, ko bi morda ob Horvatu lahko bil poleg še kdo, nismo naredili večjih taktičnih napak. Največja težava je pomanjkanje tekmovalnega ritma. Danes se je lepo videlo, da je bil spredaj tisti, ki je imel več etapnih dirk v nogah."

Ne spreglejte