Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 10. 2015,
16.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vincenzo Nibali kolesarstvo

Nedelja, 4. 10. 2015, 16.59

8 let

Zadnja dirka svetovne serije sezone Nibaliju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Italijanski kolesar Vincenzo Nibali je zmagovalec zadnje dirke letošnje svetovne serije, preizkušnje po Lombardiji.

Po 245 km od Bergama do Coma je bil član Astane v cilju za 21 sekund hitrejši od Španca Daniela Morena (Katjuša) in Francoza Thibauta Pinota (FDJ), ki je zaostal 32 sekund. Četrto mesto je osvojil Španec Alejandro Valverde, kolesar Movistarja, zmagovalec svetovne serije za sezono 2015.

Zadnji od petih kolesarskih spomenikov, kot radi poimenujejo peterico največjih klasik, poleg Lombardije - ta sicer velja za najmanj prestižno - še dirko po Flandriji, Milano-Sanremo, Pariz-Roubaix in Liege-Bastogne-Liege, je na start privabil številne kolesarske zvezdnike, v prvi vrsti tiste, ki na svetovnem prvenstvu v Richmondu niso prišli na svoj račun, v Italiji pa so želeli pokazati svoje veščine vožnje navkreber. Na roko so jim šli tudi prireditelji, ki so zadnji del trase spremenili v zelo hribovito preizkušnjo.

Prvi del dirke je bil v znamenju 11 ubežnikov, med katerimi je bil tudi eden od treh Slovencev Jan Polanc. Kolesar ekipe Lampre-Merida je v glavnino zdrsnil dobrih 50 kilometrov pred ciljem, ko se se tudi začeli boji za najvišja mesta. Med prvimi je poiskusil zdaj že nekdanji svetovni prvak Poljak Michal Kwiatkowski, ki mu je sledil le Belgijec Tim Wellens. Nibali je z moštvenimi kolegi v ozadju narekoval močan ritem, ki je redčil skupino, Belgijec in Poljak sta bila kmalu ujeta.

"Vedno sem želel zmagati takšno dirko"

Nibali se je za napad odločil 17 km pred ciljem v Comu, ko je izkoristil svoje sposobnosti spusta, hitro naredil razliko in jo zadržal do ciljne črte. Iz izbrane skupine zasledovalcev je slavje morskemu psu, kot je vzdevek Nibalija, skušal preprečiti Moreno, ki se je podal v lov, vendar v tem ni bil uspešen.

"Vedno sem želel zmagati takšno dirko, bil je že čas. Za to pa moraš imeti tudi srečno. Dan je bil izjemen. Ekipa je delala res dobro. Skušal sem napasti na vzponu na Civiglio, toda bilo je pretežko, zato sem se odločil za spust. Dokončal sem delo, ki ga je začela ekipa," so bile besede Nibalija, ki je Italiji prikolesaril prvo zmago na klasikah po letu 2008, ko je bil prav v Lombardiji najboljši Damiano Cunego.

Edini Slovenec, ki je videl cilj, je bil Polanc na 37. mestu, zaostal je 8:55 minute. Luka Mezgec (Giant-Alpecin) in Janez Brajkovič (Unitedhealtcare) sta odstopila.

Ne spreglejte