Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 9. 2020,
20.45

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

3

Natisni članek

Luka Mezgec Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Petek, 18. 9. 2020, 20.45

1 leto, 9 mesecev

Po 18. etapi Dirke po Franciji

"Z malo sreče bi lahko bil spredaj, toda …" Mezgecu ostaja še Pariz.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

3

Luka Mezgec | Luka Mezgec se je še drugič na letošnjem Touru prebil na drugo mesto. | Foto Reuters

Luka Mezgec se je še drugič na letošnjem Touru prebil na drugo mesto.

Foto: Reuters

"Nimamo kaj, spet sem bil drugi," je danes v cilju 19. etape Dirke po Franciji v Champagnolu razlagal slovenski junak dneva Luka Mezgec, ki se je tako kot v 14. etapi prebil do drugega mesta. Spet je zaostal le za Dancem Sorenom Kraghom Andersenom, ki je konkurente vnovič presenetil z napadom v ravno pravem trenutku.

Po treh napornih dneh v Alpah je 19. etapa ponudila priložnost šprinterjem, ki so močno trpeli na strupenih klancih preteklih dni, in kazalo je, da bo o zmagovalcu odločil klasični ciljni šprint, a je imel Danec Soren Kragh Andersen drugačne načrte. Kot v 14. etapi letošnjega Toura je tudi tokrat z napadom presenetil konkurenco in se 15 kilometrov pred ciljem odpeljal v solo beg ter prišel še do druge etapne zmage na tej francoski pentlji. Luka Mezgec je prav tako še drugič po 14. etapi šprintal za drugo mesto in ga uspešno tudi zasedel.

"Z malo sreče bi lahko bil spredaj, a ..."

"Nimamo kaj, spet sem bil drugi," je v cilju obžaloval slovenski junak dneva in nadaljeval: "Etapa je bila zelo intenzivna. Na koncu je bil boj. Z malo sreče bi lahko bil spredaj, a Andersen je spet v pravem trenutku skočil. Vsi smo se pogledali, ampak on nam je ušel. Je pa res, da moraš imeti v teh zadnjih 20 kilometrih tudi noge. Tri ekipe smo bile med ubežniki po dva, ampak ga nismo več ujeli."

Dirka po Franciji 2020 je slovenska, Mezgec z etapnimi uspehi – poleg dveh drugih mest ima na računu še šesto in sedmo iz pete ter enajste etape – le naglašuje dominacijo Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, ki dva dneva pred koncem največje dirke sezone zasedata prvo in drugo mesto v skupnem seštevku.

Miren dan za Rogliča in Pogačarja

Slovenska favorita sta dan preživela mirno. "Še en dan je za nami, bil je kar hiter, posebej od štarta in potem proti koncu, ko se je oblikoval beg, iz katerega je prišel tudi zmagovalec. Za nas je bil to še en dober dan," je o petku povedal rumeni Roglič, ki bo jutri na gorskem kronometru odbijal še zadnje napade na tem Touru. "Jutri pa 'ful gas' v kronometer," pravi 30-letni Zasavec, ki spada med najboljše kronometriste sveta in bi moral v soboto precej zanesljivo ubraniti vodstvo na Touru.

V izjavi za RTV Slovenija je še napovedal, kako se bo lotil sobotne, zadnje odločilne etape Toura 2020: "Čim bolje se bo treba lotiti. Ta del je za nami, ostaja le še kronometer. Treba se bo čim bolje regenerirati, kolikor je pač možno, in se čim bolje pripraviti za jutrišnji boj. Moči je še dovolj, zdrav sem, bomo pa videli, kaj to pomeni za jutri."

Roglič bo v soboto branil 57 sekund prednosti pred Pogačarjem, ta pa 30 sekund naskoka pred Kolumbijcem Miguelom Angelom Lopezom. Enaindvajsetletnik s Klanca pri Komendi prav tako že razmišlja o sobotnem kronometru.

Kdo še lahko ogrozi zmago Primoža Rogliča? | Foto: Reuters Kdo še lahko ogrozi zmago Primoža Rogliča? Foto: Reuters

Če bodo dobre noge, bo dober tudi rezultat

"Kronometer je res težak. Sam sem ga prevozil nekaj mesecev nazaj, tako da poznam progo. Upam, da bodo noge dobre. In če bodo, bo rezultat dober," je za RTV Slovenija dejal Pogačar. O tem, ali bo menjal kolo pred vzponom, se je znova malce pošalil. "Kot sem že povedal v nekaterih izjavah, se bo to videlo na televiziji."

Medtem ko sta Roglič in Pogačar med glavnimi favoriti za sobotno zmago, naš petkov junak Mezgec že pogleduje proti nedelji in prestižnemu zaključnemu šprintu Toura na Elizejskih poljanah v Parizu. "Res je to še ena lepa priložnost. V nedeljo bo pravi šprint glavnine. Favorita sta kot vedno Bennett in Caleb Ewan. Se pa da z nekaj sreče in pravo linijo v šprintu tudi zmagati," pravi najboljši slovenski šprinter na letošnji Dirki po Franciji.

Preberite še:

Luka Mezgec
Sportal Danec še enkrat ukanil najboljše šprinterje, Luka Mezgec spet drugi
Rok Perko
Sportal Slovenski smukač, ki je adrenalin našel na kolesu
Michal Kwiatkowski
Sportal Ozadje enega najbolj čustvenih trenutkov na letošnjem Touru #video
Merijn Zeeman
Sportal Športni direktor Rogličeve Jumbo-Visme razkril ozadje žolčnega izpada
Ne spreglejte