Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 5. 2014,
17.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nacer Bouhanni Luka Mezgec Borut Božič

Torek, 13. 5. 2014, 17.56

8 let

Velika smola Mezgeca in Božiča na Giru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Francoz Nacer Bouhanni je zmagovalec 4. etape 97. kolesarske dirke po Italiji (2.WT). Božič padel dva kilometra pred ciljem, Mezgec imel v položaju za zmago težave s kolesom. Matthews ostaja vodilni.

Po dnevu odmora in transferju iz Severne Irske v Italijo se je s 4. etapo nadaljevala letošnja kolesarska dirka po Italiji. Še preden se je začela etapa, je odjeknila novica, da je odstopil Nemec Marcel Kittel (Giant-Shimano). Zmagovalec dveh etap na letošnji dirki je ponoči dobil povišano temperaturo in zanj je bilo tekmovanja konec. Njegovo mesto v ekipi je pripadlo Slovencu Luki Mezgecu, ta bo v nadaljevanju dirke adut nizozemske ekipe v ciljnih šprintih glavnine.

Povsem ravna etapa je bila dolga le 112 kilometrov in je bila namenjena šprinterjem. A organizatorjem jo je najprej zagodlo vreme, nato pa še kolesarji, ki niso želeli tvegati padcev na spolzkih ulicah Barija. V drugi polovici etape se je cestišče posušilo in vse je že kazalo na to, da se bo tekma končala v suhem vremenu. A v zadnjem krogu je spet pričelo deževati.

Po Bariju so morali kolesarji prekolesariti osem krogov, hitrost se je stopnjevala. Še pred ciljem so sodniki potrdili, da bo etapa nevtralizirana. Čas so ustavili ob začetku zadnjega kroga in kdor ni želel tvegati padca v zadnjem krogu, je lahko počasi kolesaril do cilja, medtem ko so se šprinterji in pomočniki bojevali za etapno zmago. Vsi so namreč dobili čas zmagovalca. Le nekaj kolesarjev, med katerimi je bil tudi Slovenec Jan Polanc (Lampre-Merida), je tam zaostajalo za glavnino.

Že tam se je namreč pričela smola za Slovence, saj je Polanc dobil defekt. "Dva kroga do cilja etape sem dobil defekt in še nisem ulovil glavnine, ko so sodniki ustavili čas. Nimaš kaj. Za pol minute se ne bom sekiral, saj je dirka še dolga in se bodo zaostanki merili v urah. Trenutno se dobro počutim in šele gorske etape bodo pokazale, kam sodim," je po etapi za Sportal povedal Polanc.

Dvanajst kilometrov do cilja je glavnino še na vso moč lovil Nacer Bouhanni (FDJ.fr), zaradi defekta pa je moral zamenjati kolo. Ne le, da je ulovil glavnino, slavil je tudi v ciljnem šprintu peščice kolesarjev, ki se jim je v zadnjih treh kilometrih dirke uspelo zadržati na kolesih. Ob začetku zadnjega kroga je v ospredju ostalo le še dobrih 30 kolesarjev. Spolzke ulice in velika hitrost so pripomogle k temu, da se je dva kilometra do cilja zgodil padec. Med tistimi, ki so pristali na tleh, je bil tudi Borut Božič (Astana). Sanje o morebitni etapni zmagi so se zanj razblinile ob prvem dotiku zavorne ročice. Takoj ko je to storil, je pristal na tleh.

V zadnji kilometer je skupaj krenilo šest kolesarjev. Poleg treh kolesarjev ekipe Giant-Shimano (Mezgec, Veelers in De Backer) še Nacer Bouhanni, Giacomo Nizzolo in Roberto Ferrari. Na zadnjem ovinku je bil Mezgec v zavetrju Veelersa na drugem položaju. Do cilja je bilo še 300 metrov. Mezgec je imel odprto pot do etapne zmage, a mu je, sodeč po videnem, s sprednje verižnice padla veriga. Bouhanni, ki je bil v njegovem zavetrju, je brez težav prišel do svoje prve etapne zmage na Giru v karieri. Mezgec je bil zagotovo najbolj razočaran kolesar v cilju. Takšne priložnosti, kot jo je imel tokrat, na letošnji dirki zlepa ne bo imel.

Ne spreglejte