Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 1. 2024,
18.32

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,66

Natisni članek

navijači Nizozemska ciklokros Adrie van der Poel Mathieu Van der Poel

Torek, 2. 1. 2024, 18.32

3 mesece, 3 tedne

Adrie van der Poel

Van der Poela škropili celo z urinom, njegovemu očetu je prekipelo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,66
Mathieu van der Poel | Van der Poela so na sobotni dirki v Hulstu poškropili z urinom. | Foto Guliverimage

Van der Poela so na sobotni dirki v Hulstu poškropili z urinom.

Foto: Guliverimage

Po incidentu na tekmi svetovnega pokala v ciklokrosu v Hulstu, ko je nizozemski zvezdnik Mathieu van der Poel pljunil v navijača, se je oglasil Adrie van der Poel, oče kolesarskega asa. Jezno se je odzval na obnašanje nekaterih gledalcev, ki so tekmovalce škropili s pivom in celo urinom: "To pove vse o ravni ljudi, s katerimi imamo opravka."

Mathieu van der Poel Wout van Aert
Sportal Kolesarski zvezdnik s sramotnim dejanjem razburkal javnost #video

"Stvar je preprosta, če nimate samonadzora, da bi se ustavili po drugem popitem pivu, potem raje ostanite doma in si dirko oglejte v udobju doma," je nesramnim gledalcem dirke svetovnega pokala v ciklokrosu v Hulstu na Nizozemskem v pogovoru za časnik Het Laatste Nieuws sporočil Adrie van der Poel.

Na sobotni dirki je uspelo nekaterim posameznikom v množici navijačev ob progi sprovocirati njegovega sina Mathieuja van der Poela, ki je izgubil živce in pljunil proti najbolj nesramnim gledalcem. Vanj sta poleg neštetih žaljivk letela tudi pivo in celo urin, je pojasnil starejši Van der Poel. Pravi, da česa takšnega v času svoje tekmovalne kariere ni doživel, zaskrbljeno pa opaža, da se raven obnašanja med kolesarskimi gledalci niža.

Ni bilo prvič

Ni se zgodilo prvič, da so gledalci povzročali težave kolesarjem. Tudi na največjih dirkah so praviloma zaradi neprevidnosti že poskrbeli za veliko hujše stvari, množične padce – spomnimo se samo neodgovorne gledalke na Touru leta 2021, ki je s transparentom s koles sklatila skoraj celotno ekipo Jumbo-Visme – ki jih tudi na letošnjem Tour ni manjkalo. A poleg tega, da se varnostne razmere slabšajo zaradi ljudi, ki v želji narediti kar najboljši selfie neprevidno stopajo na cesto in ogrožajo kolesarje, tudi navijanje postaja vse bolj primitivno.

Na Dirki po Franciji sta bila urinske prhe v preteklosti že deležna tudi Lance Armstrong in Chris Froome, na dirkah ciklokrosa v Belgiji in na Nizozemskem je to postal kar pogost, prepogost pojav, še meni Adrie van der Poel. Toma Pidcocka in Wouta van Aerta spoštuje, ker se nista pustila sprovocirati, obenem pa razume svojega sina, da je imel dovolj nenehnih zlorab.

Adrie van der Poel (levo) je bil svetovni prvak v ciklokrosu leta 1996 in šestkratni nizozemski prvak v tej disciplini. Fotografija je s svetovnega prvenstva leta 1985 v Münchnu, ko je zasedel drugo mesto. | Foto: Guliverimage Adrie van der Poel (levo) je bil svetovni prvak v ciklokrosu leta 1996 in šestkratni nizozemski prvak v tej disciplini. Fotografija je s svetovnega prvenstva leta 1985 v Münchnu, ko je zasedel drugo mesto. Foto: Guliverimage

Korak predaleč

Oglasili so se tudi prireditelji dirk in napovedali strožji nadzor nad obnašanjem navijačev. "Prepričani smo, da je 99,9 odstotka gledalcev neproblematičnih in ne bi smeli postati žrtve peščice huliganov," je za Het Laatste Nieuws povedal Christophe Impens, direktor družbe Golazo, ki prireja dirki v ciklokrosu v Baali in Koksijdeju. "Dobro, razumemo strastno navijanje, ampak polivanje tekmovalcev z urinom je korak predaleč," je še dodal. Varnostniki utegnejo v nadaljevanju sezone tudi preverjati identiteto gledalcev ob progi, a za kakšno prepoved udeležbe problematičnih gledalcev prireditelji niti nimajo pristojnosti.

Tudi na včerajšnji dirki v Baalu, na veliki nagradi Svena Nysa, je zmagal Van der Poel, tokrat je za skoraj dve minuti (1:55) premagal Wouta van Aerta. Svetovni pokal v ciklokrosu se nadaljuje 7. januarja v Zonovnu v Belgiji.

Preberite še:

Mathieu van der Poel Wout van Aert
Sportal Zvezdnik odrinil kolesarja #video
Slovenija Kazahstan Benjamin Šeško
Sportal Napeto, dramatično ...
Rohan Dennis
Sportal Kolesarski as aretiran, obtožen, da je ubil ženo

 

Ne spreglejte