Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2015,
12.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Giro Rosa Gorazd Penko Ljubljana Kamnik

Sreda, 1. 7. 2015, 12.11

8 let

V Slovenijo prihaja ženska različica rožnatega Gira, Giro Rosa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Giro Rosa, ženska različica slovitega Gira d'Italia, bo prvič v svoji 26-letni zgodovini štartala zunaj Italije. V petek bo v Ljubljani na sporedu prolog, dan pozneje pa 1. etapa s štartom v Kamniku.

O Giru Rosa, najtežji ženski etapni kolesarski dirki, ki jo je ameriški časopis The New York Times uvrstil na seznam 120 največjih športnih dogodkov leta 2015, smo se pogovarjali z Gorazdom Penkom, gonilno silo projekta in športnim direktorjem ter trenerjem ekipe BTC City Ljubljana, edine ženske profesionalne kolesarske ekipe v Sloveniji, ki bo na Giru Rosa nastopila že drugič.

Giro Rosa velja za največjo in najbolj zahtevno žensko etapno kolesarsko dirko. Vemo, kakšen status ima Giro d'Italia med ljubitelji kolesarstva, v času dirke so vsi kraji, ki gostijo etapo, obarvani rožnato, kraji živijo in dihajo z dirko, kako je s tem na Giru Rosa? Mislim, da so v Italiji v teh 26 letih dirko že sprejeli za svojo. Vsi kraji, ki gostijo štart ali cilj, so temu primerno obeleženi in mislim, da bo nekaj podobnega tudi pri nas. BTC ter Ljubljana in Kamnik se na to že intenzivno pripravljajo. Brez dvoma bomo na udeležence napravili nek vtis.

Za Kamnik bo torej to pravi kolesarski konec tedna. Najprej Giro Rosa, dan pozneje še Maraton Alpe. Ja, mislim, da bo ime Kamnik te dni pošteno romalo v svet.

Kje bo mogoče spremljati prenos Gira Rosa? Dirko bo mogoče spremljati na italijanski televiziji RAI, seveda pa ti prenosi še vedno niso na enaki ravni kot moške kolesarske dirke. Se pa zadeva izboljšuje, lani je bilo že 40 odstotkov prenosov več kot leto prej.

Industrija počasi začenja razumeti, da je na področju ženskega kolesarstva še ogromno možnosti, pa tudi Mednarodna kolesarska zveza ima za to vedno več razumevanja.

Sodelavci italijanske televizije RAI, ki bodo spremljali tudi odprtje dirke, so v Slovenijo pripotovali že včeraj. K nam so prišli na lastne stroške in vidi se, da so se projekta lotili precej resno. No, tudi mi (slovenski del Gira Rosa organizirajo Kolesarska zveza Slovenije, Kolesarsko društvo Rog, Mestna občina Ljubljana in družba BTC, op. a.) smo se organizacije dogodka lotili zato, da v Slovenijo pritegnemo še drug segment ljudi, ne samo kolesark.

Koliko ljudi bo Giro Rosa pripeljal v Slovenijo? Okrog 400 jih je v povsem neposredni navezi z Girom Rosa. Od tega je 228 kolesark in njihovih spremljevalcev.

Karavana Gira d'Italia je ogromna, pred kolesarji se na cilj pripelje dolga kača vozil s sponzorskimi izdelki, od piškotov do detergentov, zvečer v kraju, ki gosti etapo, organizirajo t. i. Karavana party, kjer delijo sponzorske artikle. Je to običaj tudi pri ženskem Giru? Da, vendar v precej manjšem obsegu. Giro Rosa vendarle ni tak cirkus, kot je Giro d'Italia.

Za primerjavo: če bi želeli v Sloveniji izpeljati etapo moškega Gira, bi se minimalni stroški organizacije gibali okrog milijona in pol do dveh milijonov evrov, tako pa so ti stroški 50-krat ali še nekoliko manjši.

Skratka, ne gre za tak cirkus, je pa sama dirka še vedno zelo odmevna. Ameriški časopis New York Times je Giro Rosa uvrstil na lestvico 120 top športnih dogodkov leta, to pa tudi nekaj pomeni. Ne samo v Italiji, pač pa po vsem svetu. Ženska kolesarska karavana je precej bolj pisana kot moška. K nam pride 19 močnih ekip po osem kolesark.

Slovenske barve bo zastopala ekipa BTC City Ljubljana. To bo za večino že drugi Giro Rosa. Katera dekleta bodo vrtela pedala? Za Polono Batagelj bo to že več kot drugi, za preostale pa drugi Giro. Pri sestavi ekipe smo imeli kar nekaj težav, nekatere pestijo poškodbe ali bolezni, nekatere bodo v tem času nastopile na drugih dirkah. Skratka, Na Giru Rosa bo nastopilo pet Slovenk: Anja Rugelj, Alenka Novak, Špela Kern, Polona Batagelj in Urša Pintar, ki bo nastopila z zlomljeno križno kostjo. Od tujk pa Poljakinja Eugenia Bujak, Hrvatica Mia Radotič in Azerbajdžanka Olena Pavlukhina.

Koliko so se vaše ambicije zato znižale? Realno gledano nimamo možnosti, da bi bila katera od naših kolesark boljša od petnajsterice, saj nimamo kolesarke, ki bi bila v svetovnem merilu konkurenčna na vzponih. Na lažjih profilih smo konkurenčni, na težjih etapah pa za zdaj še ne. Seveda ne bomo obupali, realno gledano pa računam na uvrstitev med 20. in 25. mestom. Lani smo imeli močnejšo ekipo in štiri uvrstitve med prvih 50.

Bo to za dekleta vrhunec sezone? Eden izmed njih. Drug vrhunec bo prav gotovo dirka v Parizu in Madridu, predhodnica Toura de France in španske Vuelte, ter svetovno prvenstvo v Richmondu, kjer stavimo na ekipni kronometer. Na Giru Rosa bodo razdelili pet majic: rožnato in belo, za kateri vemo, kaj pomenita, kaj pa modra, zelena in ciklamna? Bela majica je namenjena mladim kolesarkam do 23 let, rožnato majico tako kot na moškem Giru nosi zmagovalec generalne razvrstitve, modro majico dobi najboljša italijanska kolesarka, zeleno najboljša kolesarka na gorskih ciljih, ciklamna majica pa je rezervirana za zmagovalko točkovanja.

Kakšen je pri dekletih podelitveni ceremonial? Kako je s hostesami in famoznimi poljubčki za zmagovalca? Imeli bomo dve hosteli, ki bosta delili majice. Predlagali smo sicer, da bi to počela dva fanta, a se šefi s tem niso strinjali. No, bomo pa vsaj na slovesnosti ob odprtju poskrbeli za dekleta, tako si je zamislil scenarist Tomaž Letner, a naj podrobnosti za zdaj ostanejo še skrivnost.

Kako visoke so nagrade na Giru Rosa? Razmerje med moškim in ženskim kolesarstvom je tudi v tem segmentu precej drugačno. Za primerjavo: lani je zmagovalka skupne razvrstitve na Giru Rosa dobila 520 evrov, medtem ko zmagovalec generalne razvrstitve na Giru d'Italia dobi kar 500 tisoč evrov. To je sicer veliko, a je v primerjavi z drugimi športi še vedno malo. Razmerje med moškim in ženskim kolesarstvom je res kot dan in noč.

Dirka traja deset dni. Brez premora? Brez. Dokazano je, da ženske lahko zdržijo tudi daljše dirke, tudi od 18 do 20 dni.

Letos je štart Gira Rosa prvič zunaj matične Italije. Kako ste to dosegli? Ja, prvič v 26 letih. Tudi za organizatorje in medije je to precej zanimiv podatek.

Kako smo jih prepričali? Z organizacijo Maratona Franja in lanskim svetovnim prvenstvom za amaterje, ki smo ga gostili v Ljubljani.

O tem, da bi se štart Gira Rosa začel v Sloveniji, smo se z organizatorji pogovarjali že na lanskem Giru Rosa. Ko je beseda nanesla na finance in na organizacijo, sem se zamislil. Začel sem razmišljati o povezavah med Slovenijo in Italijo, predvsem turističnih, in vse se je poklopilo. Županu in BTC-ju sem poslal SMS na to temo in že v desetih minutah dobil pozitiven odgovor. Precej hitro smo se odgovorili. Za zdaj vse poteka tako, kot mora. Tudi pojavnost je že zdaj povsem zadovoljiva.

Za kako obsežen organizacijski zalogaj gre, če Giro Rosa primerjamo z Maratonom Franja? Giro Rosa je precej manjši zalogaj. Samo za lažjo predstavo: ko nesem na upravno enoto elaborat za Franjo, ga nesem v dveh rokah, ko sem ga nesel za Giro, sem ga odnesel v eni kuverti. Zadeva je precej bolj obvladljiva. Cestne zapore so precej krajše, tudi udeležencev in osebja je precej manj. Na Giru Rosa je to 500 ljudi, na letošnji Franji pa kar 1800, udeležencev pa več tisoč.

Ne spreglejte