SiolNET. Sportal Kolesarstvo
0,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V nepravem trenutku je eden od glavnih adutov staknil angino

0,90

termometer

Najtežje je braniti lovoriko. In tega se zelo dobro zavedajo v največjem slovenskem kolesarskem klubu. Adria Mobil je imela lani v Primožu Rogliču kralja dirke Po Sloveniji. Letos imajo tri adute, a je enemu v nepravem trenutku ponagajalo zdravje.

Jure Golčer je dvakrat osvojil dirko Po Sloveniji, zdaj pa je pred dnevi zbolel. | Foto: Jure Golčer je dvakrat osvojil dirko Po Sloveniji, zdaj pa je pred dnevi zbolel. Nekdanji skakalec Primož Roglič se je lani povzpel na mesto, o katerem sanjajo slovenski kolesarski. Osvojil je dirko Po Sloveniji, potem ko je glavnino dela opravil pri vzponu na Tri kralje. Nekdanji član Adrie Mobila blesti tudi letos na največjih dirkah na svetu. Ne nedavno končanem Giru je zmagal v deveti etapi, ko je bil na sporedu kronometer.

Če bi letos nastopil na slovenski kolesarski pentlji, bi imela Adria Mobil zagotovo osrednjega favorita za končno zmago, brez njega pa stavi na Hrvata Radoslava Rogino, ki je dirko osvojil pred tremi leti, Domna Novaka in Jureta Golčerja.

Golčer bil na antibiotikih, velika želja Adrie uvrstitev med tri

A je enemu od glavnih adutov dolenjskega moštva ponagajalo zdravje, saj je staknil angino in je izgubil nekaj treninga. "Pred odhodom na Poljsko je Jure dobil angino in moral štiri dni jemati antibiotike. Danes je že treniral in je prekolesaril vzpon na Golte. Bomo videli, koliko moči mu je vzelo," pravi trener Adrie Mobila Boštjan Mervar.

Ključne stvari na dirki Po Sloveniji

Etape na letošnji dirki
Ekipe na letošnji dirki
Vsi zmagovalci dirke

Radoslav Rogina je pred tremi leti osvojil slovensko kolesarsko pentljo. | Foto: Radoslav Rogina je pred tremi leti osvojil slovensko kolesarsko pentljo.

Sodeč na formo je v tem trenutku od omenjene trojice v najboljši formi najmlajši Novak, ki bo čez mesec dni praznoval 21. rojstni dan, lani pa je na dirki Po Sloveniji osvojil belo majico za najboljšega mladega kolesarja.

"V generalni razvrstitvi pričakujem enega kolesarja med prvimi desetimi, potiho pa si želimo imeti enega med tri. Zavedamo se, da bo zelo težko. Odločala bo trenutna forma, razpoloženje. Domen je zelo dober, mu pa še manjkajo izkušnje in kilometri," pravi Mervar.

Verjame, da bodo morali osrednji junaki slovenske kolesarske pentlje pokazati močne noge v drugi etapi, katere cilj bo na Golteh. Ta hrib zelo dobro pozna Golčer - dvakratni zmagovalec dirke Po Sloveniji -, ki prihaja iz Maribora. Specifičen pa bo ravninsko-gorski kronometer, ki bo v soboto in bo potekal od Celja do Celjske koče.

Pred etapo bo moral še na zagovor izpita

"Kolesari se bodo odločili za menjavo koles. Kronometer smo trenirali, ne pa takšnega. Mislim, da bo treba pametno odpeljati in pravilno razporediti moči. Po ravnini se ne bomo smeli zagnati. Malce je neznanka. Prvič se soočamo s takšno kombinacijo, da bomo morali kolesa menjati. Rogina in Domen sta dobro pripravljena, a nista ravno kronometrista. Pa vendarle je drugi del kronometra v klanec, zato do izraza ne bodo prišli pravi kronometristi. Odločilne bodo Golte. Težko bo nadoknaditi zaostanek, če bo prevelik. Če bo nekdo po petku zaostajal 30 sekund, bo na kronometru težko ta čas notri prinesel, saj se kronometer prav tako zaključi v klanec."

Bo Domen Novak pokazal mišice na 23. kolesarski dirki Po Sloveniji? | Foto: Bo Domen Novak pokazal mišice na 23. kolesarski dirki Po Sloveniji?

O favoritih Mervar za zdaj še ne želi govoriti, saj bo počakal, da bodo ekipe v sredo prijavile svoja moštva. "Naša ekipa ni tako močna. Imamo tudi dva dijaka, ki delata maturo. Gorazd Per bo celo kolesaril na dirki in ima v petek ob pol sedmih zjutraj zagovor. Sicer pa imamo šest zelo solidnih kolesarjev in upamo, da se bomo pokazali v dobri luči," je še dejal Mervar, ki bo ekipo popeljal na štart v četrtek, ko se bo v Ljubljani začela 23. dirka Po Sloveniji.

S klikom se sprehodite po vseh etapah in jih spoznajte podrobneje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin