Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 7. 2020,
18.05

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Koronavirus kolesarstvo UCI

Torek, 21. 7. 2020, 18.05

3 leta, 9 mesecev

Uci bo lahko prekinila kolesarska tekmovanja v primeru covida-19

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je potrdila protokole za vrnitev na ceste v luči pandemije novega koronavirusa. Sezona v svetovni seriji se bo začela 1. avgusta, Uci pa je v izjavi za javnost sporočila, da bo lahko ob pozitivnih izidih na sars-cov-2 Uci v karavani sama odločala o nadaljnjih usodah dirk.

Tako je zapisano v zadnjih protokolih, ki jih je objavila krovna kolesarska zveza pred nadaljevanjem sezone, ki se bo z dirkami nižjega ranga (Pro) začela 28. julija z etapno dirko po Burgosu v Španiji, na najvišji ravni svetovne serije (WT) pa 1. avgusta s klasiko Strade Bianche po italijanskih makadamskih cestah.

Pred mesecem dni, ko so okvirno zastavili protokole za nadaljevanje sezone, ni bilo zapisano, kakšna bo usoda preizkušenj, če se v karavani pojavi okužba z novim koronavirusom. Uci se je odzval z dokumentom, ki predvideva ustanovitev posebne strokovne skupine, ki bo v takšnih primerih zbirala informacije o virusu in tekmovanju. "V primeru potrditve pozitivnega testa, bo na prizorišču ustvarjena strokovna skupina, v kateri bo predstavnik ekip, tekmovalcev, organizatorjev, Ucija, zdravniškega osebja in strokovnjaka, specializiranega za obolenja s covidom-19," so sporočili v izjavi za javnost.

Vsi v kolesarski karavani bodo morali upoštevati minimalno razdaljo, nositi masko in držati ustrezno higieno rok.  | Foto: Ana Kovač Vsi v kolesarski karavani bodo morali upoštevati minimalno razdaljo, nositi masko in držati ustrezno higieno rok. Foto: Ana Kovač

Posebna vloga koordinatorja za covid-19

"Ta skupina bo analizirala pridobljene podatke in poročala na sedež Ucija. Po posvetu z organizatorji tekmovanja in oblastmi v državi, v kateri dirki poteka, bo Uci sprejemala odločitve od primera do primera," so še zapisali. Na dirkah bo v posebni vlogi tudi koordinator za covid-19, ki bo moral v primeru okužb raziskovati izvor le te in poiskati osebe, s katerimi so okuženi prišli v stik. O ostalih številnih scenarijih v primeru okužbe, ki jih omenja Uci, sicer v pravilniku ni podrobnih informacij, položaj pa je dodatno zapleten zaradi različnih epidemioloških slik v državah po svetu.

Kolesarji bodo morali za vstop v ekipne "mehurčke", iz katerih bo dovoljen nastop na dirki, opraviti dva testa šest in tri dni pred začetkom preizkušnje, so še zapisali v dokumentu. Obenem bodo morali kolesarji, ki načrtujejo daljše premore, opraviti še dodaten test deset dni po zadnjem testiranju na covid-19. Kolesarji bodo morali ob tem oddati tudi zdravniški vprašalnik, ki ga bodo bodisi sami bodisi zdravnik moštva odgovornim oddali pet dni pred začetkom dirke.

Ob vsem naštetem bodo morali vsi v kolesarski karavani upoštevati minimalno razdaljo, nositi masko in držati ustrezno higieno rok. Protokoli Uci so nastali v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo in predstavništvom profesionalnih kolesarjev in kolesark.

Preberite še:

tamb
Sportal Polet, kot ga še ni bilo: Kolumbijci strnili svoje športne vrste
Egan Bernal
Sportal Kolumbijci s "poletom športa" na poti v Evropo
Blaž Jarc
Sportal Pri kolesarstvu vse bolj trpel, užitek našel v delu s konopljo in gobami
Ne spreglejte