Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 8. 2022,
15.25

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Matjaž Lozar Jakob Klemenčič Vita Movrin Rok Naglič svetovno prvenstvo olimpijski kros gorsko kolesarstvo Tanja Žakelj

Nedelja, 28. 8. 2022, 15.25

1 leto, 7 mesecev

SP v gorskem kolesarstvu, olimpijski kros

Tanja Žakelj 16. na svetu v olimpijskem krosu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Tanja Žakelj, SP2022 | Tanja Žakelj ni izboljšala svoje najboljše uvrstitve s SP. | Foto Kolesarska zveza Slovenije

Tanja Žakelj ni izboljšala svoje najboljše uvrstitve s SP.

Foto: Kolesarska zveza Slovenije

Francozinja Pauline Ferrand-Prevot (1:22:08) je svetovna prvakinja v kraljevski disciplini gorskega kolesarstva, olimpijskem krosu. Švicarka Jolanda Neff (+1,35) je bila na progi v Les Getsu v Franciji druga, Američanka Haley Batten (+2,13) tretja. Slovenska predstavnica Tanja Žakelj je preizkušnjo končala na 16. mestu (+7:23).

Tridesetletna Francozinja, ki ima naslove svetovne prvakinje tudi v ciklokrosu in cestnem kolesarstvu, je v olimpijskem krosu gorskega kolesarstva še četrtič postala svetovna prvakinja, letošnjega je dodala naslovom, ki jih je osvojila v letih 2015, 2019 in 2020. Leta 2015 je bila hkrati svetovna prvakinja tako v ciklokrosu kot v gorskem in cestnem kolesarstvu.

Britanka Evie Richards (+5:30) ni ubranila lanskega naslova svetovne prvakinje, za tokrat daleč premočno Francozinjo je zaostala kar precej na 11. mestu. Pauline Ferrand-Prevot je v petek že slavila na kratkem krosu.

Dobro formo je pred odhodom v Francijo prikazala tudi izkušena Tanja Žakelj, a se tokrat napad na najboljša mesta ni razpletel v skladu z načrti in ni izboljšala svoje najboljše uvrstitve s SP.

Na svetovnih prvenstvih v elitni članski konkurenci je 33-letnica iz Idrije petkrat zasedla mesto v najboljši deseterici, najvišje je bila leta 2018 v Hafjellu, ko je bila četrta.

"Malce me je iztiril že prvi krog"

"Z rezultatom sem zelo zadovoljna, še posebej zato, ker se nisem počutila 100-odstotno. Malce me je iztiril že prvi krog; saj vem, da gre na polno, ampak me vedno znova preseneča, da gre tako močno na polno. Kot da bi bil že po prvem krogu cilj. Ampak k sreči se je tempo potem umiril in ko sem videla, da vozim z drugimi, sem se tudi sama pri sebi umirila. Vozila sem se v svojem ritmu, moj cilj je bil, da grem tekoče in brez napak. Dejansko se mi je samo v zadnjem krogu zgodila ena napaka, zaradi katere pa sem izgubila le nekaj sekund," je po preizkušnji za Kolesarsko zvezo Slovenije dejala Žakljeva.

V moški konkurenci je svetovni prvak postal Švicar Nino Schurter. Srebro je pripadlo Špancu Davidu Valeru Serranu, bron pa Italijanu Luci Braidotu. Olimpijski in evropski prvak, Britanec Tom Pidcock, je bil po težavah v predzadnjem krogu četrti. Edini slovenski predstavnik Rok Naglič preizkušnje ni končal, potem ko je odstopil v četrtem krogu.

Med mlajšimi članicami je Vita Movrin dosegla 18. mesto, pri mlajših članih pa sta Jakob Klemenčič in Matjaž Lozar zasedla 87. oziroma 88. mesto.

Preberite še:

Monika Hrastnik
Sportal Avstrijka prvič, Francoz petič svetovni prvak, Hrastnikova peta
Rok Naglič
Sportal Naslova v kratkem krosu v Novo Zelandijo in Francijo
Ne spreglejte