Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 8. 2022,
17.27

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Žak Gomilšček Jure Žabjek Monika Hrastnik svetovno prvenstvo gorsko kolesarstvo

Sobota, 27. 8. 2022, 17.27

1 leto, 8 mesecev

svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu, spust, Les Gets

Avstrijka prvič, Francoz petič svetovni prvak, Hrastnikova peta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Monika Hrastnik | Monika Hrastnik je na svetovnem prvenstvu v francoskem Les Getsu v spustu osvojila peto mesto. | Foto Guliverimage

Monika Hrastnik je na svetovnem prvenstvu v francoskem Les Getsu v spustu osvojila peto mesto.

Foto: Guliverimage

Slovenska gorska kolesarka Monika Hrastnik je na svetovnem prvenstvu v francoskem Les Getsu v spustu osvojila peto mesto. Naslov svetovne prvakinje je osvojila Avstrijka Valentina Höll. Srebro je pripadlo Nemki Nini Hoffmann, bron pa branilki naslova, Francozinji Myriam Nicole.

Monika Hrastnik je zelo dobro opravila s tehnično zahtevno stezo v Les Getsu in ob prihodu v cilj zanesljivo prevzela vodstvo, potem ko je za pet sekund ugnala Britanko Stacey Fisher. Prva je edino Slovenko na startu prehitela Nemka Hoffmannova, ki je bila 4,8 sekunde hitrejša.

Tudi svetovna prvakinja iz lanskega Val di Soleja, Nicolova, je bila hitrejša od slovenske predstavnice, a je morala priznati premoč Nemki. Slednjo je nato prehitela le še Höllova, ki je bila v zgornjem delu precej hitrejša, proti cilju pa je začela izgubljati čas. Hoffmanovo je prehitela za 0,9 sekunde in se pri 21 letih veselila prvega naslova svetovne prvakinje.

Osemindvajsetletna Hrastnikova je doslej na svetovnih prvenstvih že osvojila kolajno, bronasta je bila v avstrijskem Leogangu pred dvema letoma, sicer pa je tudi dvakratna zaporedna evropska prvakinja iz domačega Maribora.

"Vesela sem, da je dirke konec. Vožnja mi ni uspela najbolje. Zgoraj sem naredila preveč napak. Svoje je naredil tudi stres, ampak vseeno je to peto mesto, ostala sem cela in na koncu sem lahko zadovoljna," je za Kolesarsko zvezo Slovenije dejala Hrastnikova.

"Monika je odpeljala super. Medalja je bila dosegljiva, zmanjkala je le dobra sekunda in pol, zato moramo biti z nastopom zadovoljni," pa je pristavil selektor Sebastjan Zmrzljak.

Loic Bruni je še petič postal svetovni prvak. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Loic Bruni je še petič postal svetovni prvak. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Loic Bruni daleč pred vsemi za peti naslov, Žabjek 43.

Francoski gorski kolesar Loic Bruni je postal svetovni prvak v spustu v domačem Les Getsu. Osemindvajsetletnik iz Nice je tako še petič postal prvak, prvič po letu 2019. Za popolno slavje domačih sta s srebrom in bronom poskrbela še Amaury Pierron ter Loris Vergier. Slovenski predstavnik Jure Žabjek je bil 43.

Edini Slovenec v finalu svetovnega prvenstva je z zaostankom 14,7 sekunde izboljšal uvrstitev iz kvalifikacij, ko je bil 58. Žak Gomilšček in Jan Cimperman sta bila že v četrtek prepočasna za uvrstitev v današnji finale.

Jure Žabjek je zasedel 43. mesto. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jure Žabjek je zasedel 43. mesto. Foto: Grega Valančič/Sportida

V njem je bil boj za kolajne zelo napet, precej pa je od konkurence odskočil Bruni, ki je ob prihodu v cilj vodstvo prevzel za slabe štiri sekunde, na koncu pa slavil s prednostjo 2,6 sekunde pred rojakom Pierronom. Vergier je na tretjem mestu zaostal 3,4 sekunde.

Za Brunija je to peti naslov svetovnega prvaka, s čimer je na večni lestvici prehitel Južnoafričana Grega Minnaarja (4 naslovi), ki je bil danes 11. Več zmag na SP ima le Francoz Nicolas Vouilloz (7). Skupaj je Francija zdaj pri 15 zlatih kolajnah na dosedanjih 32 prvenstvih.

Bruni je prvič svetovni prvak postal leta 2015 v Vallnord Pal Arinsalu v Andori, nato pa je slavil še v Cairnsu v Avstraliji (2017), švicarskem Lenzerheideju (2018) in kanadskem Mont-Sainte-Annu v Kanadi (2019).

Spust, ženske:

1. Valentina Höll (Avstrija)         3:35,857
2. Nina Hoffmann (Nemčija)            + 0,906
3. Myriam Nicole (Francija)             3,447
4. Camille Balanche (Švica)             4,205
5. Monika Hrastnik (Slovenija)          5,713
6. Stacey Fisher (Velika Britanija)    10,766
...

Spust, moški:

 1. Loic Bruni (Francija)             3:20,478
 2. Amaury Pierron (Francija)          + 2,581
 3. Loris Vergier (Francija)             3,386
 4. Troy Brosnan (Avstralija)            3,910
 5. Laurie Greenland (Velika Britanija)  4,051
 6. Oliver Zwar (Švedska)                4,330
...
43. Jure Žabjek (Slovenija)             14,665

Preberite še:

Rok Naglič
Sportal Naslova v kratkem krosu v Novo Zelandijo in Francijo
Ramona Forchini
Sportal Švicarsko zmagoslavje na uvodu v SP
Ne spreglejte