Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 6. 2024,
20.21

Osveženo pred

1 dan, 18 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

Natisni članek

Jonas Vingegaard Jonas Vingegaard Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Matxin Joxean Fernandez Andrej Hauptman Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Nedelja, 30. 6. 2024, 20.21

1 dan, 18 ur

Andrej Hauptman in Jose Fernandez Matxin po 2. etapi Toura

Tadej Pogačar se je odločil za preizkus

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

Od naših poročevalcev

Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je preizkusil tekmece v drugi etapi Toura.  | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je preizkusil tekmece v drugi etapi Toura.

Foto: Guliverimage

Želeli so preizkusiti tekmece in Tadej Pogačar jih je, pravijo v taboru UAE Emirates. Oba športna direktorja Andrej Hauptman in Joxean Fernández Matxín sta zadovoljna s predstavo slovenskega prvaka, hkrati pa sta dala vedeti, da njihov tabor Jonas Vingegaard, ki je edini sledil Pogačarjevemu skoku na San Luco pred prihodom v Bologno, ni prav nič presenetil. Pogi je po dveh letih na koncu drugega dne spet oblekel rumeno majico najboljšega na Dirki po Franciji, kot jo je letos na Giru. "Ne, ni v načrtu, da bi imeli rumeno majico od tod do cilja. Gremo skozi dirko, dan za dnem," jasno poudarja Hauptman.

"Rumena majica je prišla sama po sebi. Naš načrt je bil, da ne bomo nadzirali dogajanja od štarta etape. Prezgodaj je še za to. Načrtovali smo napad v zadnjem krogu, še posebej, če bo v igri etapna zmaga. Na koncu se je izšlo tako, da je Tadej vseeno malo pod vrhom vzpona preizkusil, kako se počutijo njegovi tekmeci. Jonas mu je edini sledil, razplet pa ste videli," je slovenskim novinarjem v cilju pripovedoval športni direktor UAE Emirates Andrej Hauptman.

Veliko se je govorilo, da bodo tekmeci skušali v prvih etapah testirati Jonasa Vingegaarda, ki je na Dirki po Baskiji utrpel številne poškodbe, kot so zlomljena rebra, ključnica, predrta pljuča. A je bilo pri drugem vzponu na San Luca, ko se je Tadej Pogačar odločil za skok, videti, kot da je popolnoma zdrav. Mnogi se sprašujejo, kako je možno, da je po takšnih nevšečnosti na tako visoki ravni. Ali je Danec presenetil, Hauptman odgovarja: "Jonas nas ni presenetil. Vedeli smo, da je dober. Pričakovali smo, da bo sledil Tadeju."

Na koncu dneva je oblekel rumeno majico vodilnega. | Foto: Guliverimage Na koncu dneva je oblekel rumeno majico vodilnega. Foto: Guliverimage

Povsem na koncu v Bologni sta se Pogačarju in Vingegaardu priključila še Remco Evenepoel in Richard Carapaz, medtem ko so Primož Roglič in preostali favoriti za skupno zmago izgubili 21 sekund. Pogačar je dan končal na 14. mestu, a so bili pred njim kolesarji, ki so imeli v skupnem seštevku že veliko zaostanka. Rumena majica mu je pripadla, ker je imel boljše uvrstitve od zgoraj omenjene trojice, s katero ima identičen časovni izplen – v prvi etapi je bil namreč četrti.

"Jonas je številka ena, zato nisem presenečen"

"S tem napadom smo želeli videti, kdo so naši osrednji tekmeci. Vedeli smo, da bo Vingegaard največji tekmec. Smo pa želeli vedeti, ali bo še kdo. A je še prezgodaj, da bi izločili preostale. Nismo še prekolesarili nobenega resnega klanca. To so le prvi kazalniki," je bil za Sportal jasen še en športni direktor pri UAE Emirates Jose Fernandez Matxin in v isti sapi dodal: "Jonas je številka ena, zmagovalec lanskega Toura, zato nad današnjo predstavo nisem presenečen."

Andrej Hauptman poudarja, da ni v načrtu, da imajo rumeno majico od Bologne do cilja. Na Giru je Pogi namreč prikolesaril do rožnate majice vodilnega v drugi etapi in je nato ni več slekel. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Andrej Hauptman poudarja, da ni v načrtu, da imajo rumeno majico od Bologne do cilja. Na Giru je Pogi namreč prikolesaril do rožnate majice vodilnega v drugi etapi in je nato ni več slekel. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Spomnimo se, da je slovenski kolesarski prvak na letošnjem Giru osvojil rožnato majico po drugi etapi in jo nosil na svojih plečih vse do cilja v Rimu. Zdaj ima rumeno, ki jo je nazadnje nosil 13. julija 2022, ko je v kontroverzni etapi na Granon moral priznati premoč Vingegaardu.

Oba športna direktorja izpostavljata torek

"Ne, ni v načrtu, da imamo rumeno majico od tod do cilja. Gremo skozi dirko, dan za dnem. V naslednji etapi se bomo poskušali čim bolj spočiti in pobudo prepustiti ekipam šprinterjem, nato pa je 4. etapa že ena od ključnih. Col du Galibier bo prvi pokazatelj pripravljenosti. San Luca je bil kratek, eksploziven klanec, zdaj pa bo na vrsti prava alpska etapa," je še povedal Hauptman.

Joxean Matxin Fernandez izpostavlja, da bo četrta etapa prvi pravi preizkus. | Foto: Ana Kovač Joxean Matxin Fernandez izpostavlja, da bo četrta etapa prvi pravi preizkus. Foto: Ana Kovač

Z njim se strinja tudi Španec. Napoveduje, da bo prvi pravi test šele četrta, prava gorska etapa na relaciji Pinerolo–Vallorie, ki prinaša tudi vzpon na Col du Galibier, kjer pa ne bo cilja etape, ampak se bo ta končala šele po 20 kilometrih spusta v dolini. "Današnja etapa je bila bolj eksplozivna, medtem ko bo etapa na Galibier bolj v stilu klancev, ki so značilni za francoski Tour," razmišlja Matxin.

Results powered by FirstCycling.com

Tadej Pogačar, TDF 24, 2. etapa
Sportal Tadej Pogačar do rumene majice!
Marco Pantani
Sportal Francoski Tour s poklonom človeku, ki ga je nekoč oboževala vsa Italija #video
Kirssi Krista Carina
Sportal Finka Carina Kirssi s posebno nalogo v ekipi Primoža Rogliča
Ne spreglejte