Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 9. 2019,
17.05

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

3

Natisni članek

Matej Mohorič Matej Mohorič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Yorkshire2019 svetovno prvenstvo

Nedelja, 29. 9. 2019, 17.05

4 leta, 6 mesecev

Svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu, Yorkshire 2019

Danec Pedersen je svetovni prvak, v cilj cestne dirke prišel le en Slovenec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

3

Mads Pedersen | Svetovni prvak je Danec Mads Pedersen. | Foto zajem zaslona

Svetovni prvak je Danec Mads Pedersen.

Foto: zajem zaslona

Svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu v angleški grofiji Yorkshire se je zaključilo s cestno dirko cestno moških elite. Svetovni prvak je postal Danec Mads Pedersen. Tudi zaradi obupnega vremena je odstopila kopica kolesarjev, tudi sedmerica Slovencev. Zaradi poplav skrajšano 261-kilometrski preizkušnjo od Leedsa do Harrogata je končal le Tadej Pogačar.  

Pedersen je bil v ciljnem šprintu trojice, ki je vse do cilja zadržala prednost pred glavnino, močnejši od Italijana Mattea Trentina in Švicarja Stefana Künga. Edini Slovenec, ki je prečkal ciljno črto je bil Tadej Pogačar, bil je 18., minuto in 14 sekund za zmagovalcem.

Yorkshire SP - cestna dirka moški elite
Sportal Hauptman: S Pogačarjem se nam ni za bati za prihodnost

"Brutalna dirka" v obupnem vremenu

Primož Roglič, Jan  Tratnik, Matej Mohorič, Grega Bole, David Per in Luka Pibernik so odstopili. Kot še mnogi drugi. Kolesarje je namreč ves čas dirke močil dež, bilo je mraz (10 stopinj Celzija), prireditelji so morali dirko zaradi poplavljenih cest skrajšati za 24 kilometrov, tako je bila dolga "le" 261 kilometrov. Na spolzkih cestah je bilo nekaj padcev, a k sreči nobenih večjih poškodb.     

Mladi up slovenskega kolesarstva Pogačar je na svojem prvem SP v članski konkurenci in na prvi tako dolgi dirki pokazal, da je velik talent tudi za enodnevne dirke, ne le za etapne. Tretji z nedavno končane dirke po Španiji je le na ciljni ravnini ostal brez moči, sicer pa je ves čas dirkal ob boku najboljšim na svetu.

"Res je bila brutalna dirka. Vreme je naredilo težko dirko, s poplavami v prvem delu dirke. Na koncu je šlo na izpadanje. Bil sem zraven, ampak na koncu me je zmanjkalo," je v cilju dejal vidno izmučeni in premraženi 20-letnik.

Fotogalerija
1 / 40

Pogačar se je boril, čeprav je na koncu zelo trpel

Yorkshire SP - cestna dirka moški elite | Foto: Kolesarska zveza Slovenije Foto: Kolesarska zveza Slovenije "Bilo je zelo naporno. Ves čas nas je močilo. Mraz je pobiral moči. Zadnji krog sem čutil, da nisem več pravi. Zadovoljen sem, da se je na koncu izšlo in sem prišel do konca," je na cilju menil Pogačar.

Čeprav je bil kot kapetan Slovenije predviden Matej Mohorič, je na koncu sam dokazal, da lahko reprezentanca nanj računa na vseh dirkah.

"Znajdem se tudi na enodnevnih dirkah. Imel sem dober dan, vreme mi je ugajalo. Na koncu je vseeno zmanjkalo za kaj več," je o tem povedal 21-letni kolesar ekipe UAE Emirates.

S sezono, prvo med profesionalci, je lahko več kot zadovoljen. "Vsako dirko sem se presenetil. Tudi danes sem se. Ko potegnem črto, je bila sezona izjemna," je bil odkrit Pogačar, ki je sezono 2019 končal ravno danes s cestno dirko na SP.

Roglič in Polanc bežala, nato odstopila

Takoj po startu sta nase z napadi opozorila Roglič in Polanc, ki sta bila v begu skoraj od prvega kilometra, spredaj pa sta vztrajala 160 kilometrov oziroma do prvega od devetih zaključnih krogov v Harrogatu.

Prava dirka se je začela še na zaključnih krogih, ko se se začeli vrstiti napadi. Sedemdeset kilometrov pred koncem sta pospešila Američan Lawson Craddock in Küng in dolgo sama vztrajala spredaj. Dobrih 20 kilometrov za njima se jim je pridružil Pedersen, Craddock pa je zaostal.

Favoriti so čakali in spremljali drug drugega, dobrih 30 kilometrov pred koncem pa je napad uspel Nizozemcu Mathieuju van der Poelu, ki so mu pripisovali največ možnosti za zlato.

A je od ubežne peterice presenetljivo odpadel v zadnjem krogu. Favoriti so sicer danes drug za drugim doživeli poraze. Lanski prvak Španec Alejandro Valverde je odstopil, trikratni svetovni prvak Peter Sagan je bil peti, čeprav je na koncu poskušal s samostojno akcijo, Belgijec Greg van Avermaet je bil osmi, njegov rojak Philippe Gilbert je odstopil, Francoz Julian Alaphilippe je bil komaj 28.

Izidi, cestna dirka (Leeds - Harrogate, 261 km):

 1. Mads Pedersen (Dan)                6;27:28

 2. Matteo Trentin (Ita)

 3. Stefan Küng (Švi)                   + 0:02

 4. Gianni Moscon (Ita)                   0:17

 5. Peter Sagan (Slk)                     0:43

 6. Michael Valgren (Dan)                 0:45

 7. Alexander Kristoff (Nor)              1:10

 8. Greg Van Avermaet (Bel)

 9. Gorka Izagirre (Špa)

10. Rui Costa (Por)

...

18. Tadej Pogačar (Slo)                   1:14

...

odstop: Primož Roglič, Matej Mohorič, Jan Tratnik, Grega Bole, Luka Pibernik, Jan Polanc in David Per.

Potek dirke:

Cilj: Mads Pedersen je svetovni prvak, srebro je osvojil Matteo Trentin, bron pa Stefan Küng!

16:50: Trentin, Küng in Pedersen so se otresli Van der Poela in Moscona, pred glavnino imajo šest kilometrov pred ciljem več kot minuto prednosti.

16:35: Van der Poel, Trentin, Moscon, Küng in Pedersen imajo 15 kilometrov pred ciljem 49 sekund prednosti pred glavnino, skupinica zasledovalcev je obupala. Tadeja Pogačarja je zapustil še Pibernik.

16:15: Dirko je končal še Matej Mohorič, slovenske barve zdaj branita le še Pogačar in Pibernik, v vodilni skupini je Teunissena zamenjal njegov rojak Mathieu Van der Poel, pridružil pa se ji je še en Italijan, Matteo Trentin. Sledi jim trojica, glavnina pa tudi ni daleč. Do cilja je še nekaj manj kot 30 kilometrov.

15:58: Craddock je popustil, vodilnemu Küngu pa so se pridružili Nizozemec Mike Teunissen, Danec Mads Pedersen in Italijan Gianni Moscon. Dobrih 40 kilometrov do cilja imajo vodilni kvartet 20 sekund prednosti pred glavnino.

15:45: Odstopil je še Grega Bole, Slovenija ima na dirki le še tri tekmovalce, Tadeja Pogačarja, Mateja Mohoriča in Luko Pibernika. Ubežnika, Küng in Craddock, vozita dobrih 20 sekund pred glavnino, do cilja pa imajo kolesarji še 50 kilometrov.  

15:25: Odstopi se še kar vrstijo, sestopila tudi Italijan Diegu Ulissi, pa branilec naslova svetovnega prvaka, Španec Alejandro Valverde ...  Do cilja je še 63 kilometrov, vreme je še naprej obupno, glavnini sta nekoliko pobegnila Švicar Stefan Küng in Američan Lawson Craddock, vozita kakšnih 30 sekund pred zasledovalci.

15:15: Na dirki vztraja še 91 kolesarjev, do cilja imajo še 70 kilometrov. 

14:50: V dirki ostaja le še sto kolesarjev, odstopov je malo morje, tudi slovenska reprezentanca nadaljuje močno osiromašena, po Tratniku in Rogliču sta odstopila še Jan Polanc in David Per. Fantje so opravili svoj del naloge, v mrazu in dežju pa po tem niso vztrajali več dolgo. Odstopili sta tudi Belgijca Remco Evenepoel in Philippe Gilbert ter številni drugi. Do cilja je še 80 kilometrov.  

14:15: Primož Roglič ima dovolj, sestopil je s kolesa. Odstopili so še Nizozemec Jos van emden, Irec Dan Martin, Poljak Pawel Poljanski ...

14:05: Beg je končan, enajsterica je zdaj v glavnini, z dirko pa je končal Avstralec Rohan Dennis, ki je svoje kolo "parkiral" v boksih. Do cilja imajo kolesarji še 120 kilometrov.

Odstopov je veliko, s kolesa je sestopil tudi Jan Tratnik, pa Španec Izaguirre, , Kolumbijca Narvaez Prado in Capedo, Belorus Kirjenka, Eritrejci Taklehaimanot, Berhane in Debesay ...

13:55: V glavnini je prišli do padca, na tleh se je znašel tudi eden od favoritov, Belgijec Philippe Gilbert, ustaviti se je moral tudi svetovni podprvak v kronometru, Gilbertov mladi rojak Remco Evenepoel, vsi kolesarji so se pobrali in nadaljevali z dirko, za zdaj ne kaže, da bi se kdo pri padcu resneje poškodoval. Prednost ubežne skupine še naprej pada.

13:51: Prednost ubežne skupine naglo pada, 125 kilometrov pred ciljem znaša le še minuto in pol.

13:40: kolesarji imajo do cilja še 12 kilometrov, ubežniki imajo slabe tri minute prednosti pred glavnino. Poleg Polanca in zmagovalca letošnje Vuelte Rogliča so v ubežni skupini še junak letošnjega Gira Richard Carapaz iz Ekvadorja, pa Kolumbijec Nairo Quintana, Nemec Jonas Koch, Danec Magnus Cort Nielsen, Poljak Maciej Bodnar, Švicar Silvan Dillier, Čeh Petr Vakoč, Kanadčan Hugo Houle in Američan Alex Howes.

Zadnja preizkušnja letošnjega svetovnega prvenstva se je začela ob 10. uri, kmalu po štartu je pobegnila skupina 11 kolesarjev, med njimi sta tudi slovenska tekmovalca Primož Roglič in Jan Polanc.

Kolesarji so se s štarta v Leedsu podali ob 10.00, cilj pa naj bi po 261 kilometrih okrog 16.30 dosegli v Harrogatu.

Kot so sporočili iz Kolesarske zveze Slovenije je trasa skrajšana zaradi poplav, sprememba pa je tudi ta, da kolesarji ne bodo vozili dela trase z zadnjima vzponoma, bodo pa zato odpeljali dva dodatna kroga v Harrogatu.

V najožji krog favoritov sodijo Nizozemec Mathieu van der Poel, Francoz Julian Alaphilippe, Belgijca Greg van Avermaet in Philippe Gilbert ter Slovak Peter Sagan, ki je na prizorišče v svojem značilnem ležernem slogu pripotoval šele v petek zvečer. V pogovoru za Cyclingnews je priznal, da pogreša mavrično majico, ki jo je v preteklosti nosil že trikrat.

Slovenci med favorite ne sodijo, a si vseeno želijo, da bi krojili razplet ter se vmešali v boj za čim višja mesta.

sprejem odbojkarji Kongresni trg
Sportal Športni junaki: To je uspeh celotne Slovenije #video #foto

 

Lawson Craddock
Sportal Kako je z zadnjim mestom na Dirki po Franciji (in 380 tisočaki) pomagal kolesarstvu #video
Annemiek van Vleuten
Sportal Nizozemka po stokilometrskem begu do novega zlata, Bujakova 45.
Sandra Amon
Sportal Nekdanja policistka, ki danes pomaga vrhunskim športnikom #video
kolesarstvo
Sportal Slovenska kolesarska osmerica pripravljena na boj v Yorkshiru
Ne spreglejte