Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
9. 2. 2020,
15.52

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

2

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar zmaga

Nedelja, 9. 2. 2020, 15.52

4 leta, 2 meseca

Dirka po Valencii, 5. etapa

Slovenski kolesarski biser razveseljuje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

2

Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je v Španiji prišel do tretje skupne zmage med elito. | Foto POGI Team

Tadej Pogačar je v Španiji prišel do tretje skupne zmage med elito.

Foto: POGI Team

Le 21-letni slovenski kolesar Tadej Pogačar navdušuje na začetku koledarskega leta. V zadnjih petih dneh je tlakoval pot do tretje skupne zmage med kolesarsko elito. Danes so ga okronali za zmagovalca dirke po Valencii, potem ko je v ravninski etapi z ekipo zadržal rumeno majico vodilnega. 

V preteklem letu je Tadej Pogačar premierno kolesaril med elito. Pod svoje okrilje ga je zvabilo moštvo UAE Emirates in iz meseca v mesec je presenečal sebe kakor tudi šefe. Ti so mu namenjali vse več priložnosti za dokazovanje, sploh ko je najprej februarja zmagal na dirki na Portugalskem in zlasti maja, ko je deklasiral tekmece na dirki po Kaliforniji.

Zaradi dobrih predstav je dobil priložnost na Vuelti. Sprva je bilo mišljeno, da se bo na krstni tritedenski dirki le učil, a je krojil razplet pri vrhu. Na koncu je osvojil skupno tretje mesto in bil ob osrednjem junaku Primožu Rogliču na zmagovalnem odru. Pohvalil se je tudi z belo majico za najboljšega mladega kolesarja, najbolj pa je zaznamoval dirko v treh izjemno zahtevnih gorskih etapah, kjer je prehitel prav vse.

Tadej Pogačar
Sportal Pogačarju odločilna etapa Dirke po Valencii, skupno zmago ima že skoraj v žepu

Dva testa po Valencii in oba prestal z odliko

Za letošnje leto so apetiti razumljivo zrasli tako pri njem kot tudi pri njegovih delodajalcih. Uvrstili so ga v ekipo za veliki Tour de France, kjer bo zagotovo dobil v kakšni od etap proste roke.

Imel pa jih je že na prvi letošnji dirki. Na petdnevni preizkušnji okoli Valencie ni imel tekmeca. Prvič je opozoril nase že v drugi etapi, v kateri je bil v zaključku krajši vzpon. Prehitel je tudi legendarnega Alejandra Valverdeja, ki je bil lani na Vuelti drugi v skupnem seštevku.

Tadej Pogačar | Foto: POGI Team Foto: POGI Team

Slovenski kolesarski biser se je razumljivo nemudoma znašel v središču pozornosti za sobotno gorsko etapo, v kateri je spet pohodil na plin v najbolj pomembnem trenutku. Favoriti so padali kot po tekočem traku in z etapno zmago je postalo jasno, da bo vsega 21-letni Pogačar tudi končni zmagovalec dirke. V nedeljo je bila na sporedu le ravninska etapa - v tej se je zmage veselil Nizozemec Fabio Jakobsen (Deceuninck - Quick Step), ki je ugnal rojaka Dylana Groenewegna (Jumbo-Visma). Tretji je bil Nemec John Degenkolb (Lotto Soudal).

"Moja forma je zelo dobra, a ne takšna, v kakršni sem bil na Vuelti. Ta zmaga mi veliko pomeni. Zlasti, ker je za menoj veliko trdega dela, ki sem ga opravil v zimskem pripravljalnem obdobju. Začeti sezono z zmago je nekaj neverjetnega," je bil vesel Tadej.

Matej Mohorič
Sportal Matej Mohorič tretji v etapi, Pogačar izgubil rumeno majico

Že tretja zmaga v WorldTouru

To je že Pogačarjeva tretja skupna zmaga med kolesarsko elito in dober obet za sezono, ki prihaja. Ta ima kar nekaj vrhuncev. Zanj bosta tista osrednja francoski Tour in olimpijske igre, a bo priložnost dobil tudi na nekaterih priznanih dirkah, ki imajo v svetu kolesarstva veliko veljavo. Njegova naslednja bo "domača", saj bo nastopil na UAE Tour.

Zaradi dobrega dosežka v Španiji bo lahko v nadaljevanju leta še bolj sproščeno kolesaril. | Foto: tadej-pogacar.com Zaradi dobrega dosežka v Španiji bo lahko v nadaljevanju leta še bolj sproščeno kolesaril. Foto: tadej-pogacar.com

V marcu načrtuje dve klasiki Paris–Nica in Milano–Sanremo. V začetku aprila bo sledila večdnevna preizkušnja po Baskiji, ob koncu pa najprej nizozemska klasika Amstel Gold Race in belgijski Valonska puščica ter Liege-Bastogne-Liege. Maja ga čaka kriterij du Dauphine, junija pa torej Tour de France. Kam ga bo pot peljala v drugi polovici leta, se v ekipi UAE Emirates še niso odločili.

"Pripravljal se bom na višini, pred Tourom pa bom šel še na kriterij du Dauphine," je svoj načrt po aprilskih klasikah podal Pogačar.

Dirka po Valencii

Skupni vrstni red

 1. Tadej Pogačar (Slo/UAE-Team Emirates)   18:43:00
 2. Jack Haig (Avs/Mitchelton-Scott)       +    0:06
 3. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos)          isti čas
 4. Dan Martin (Irs/Israel Start-up)            0:13
 5. Dylan Teuns (Bel/Bahrain - McLaren)         0:23
 6. Wout Poels (Niz/Bahrain - McLaren)          0:25
 7. Ion Izagirre (Špa/Astana)                   0:32
 8. Ruben Fernandez (Fundacion - Orbea)         0:49
 9. Oscar Rodriguez (Špa/Astana)                1:11ž
10. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)           1:14
...
14. Jan Polanc (Slo/UAE-Team Emirates)          1:36
24. Matej Mohorič (Slo/Bahrain - McLaren)       3:23
77. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)         17:42

Tadej Pogačar
Sportal Izvrsten začetek Pogačarja: kot strela mimo legende kolesarstva #video
Ne spreglejte