SiolNET. Sportal Kolesarstvo
4,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Stanko Verstovšek

Slovenski kolesar postavil neverjeten rekord

4,07

termometer

Slovenski kolesar Stanko Verstovšek je v soboto v Prekmurju postavil nov svetovni rekord v 24-urnem kronometru. Dozdajšnji rekord Christopha Strasserja, ki je v 24 urah prevozil 896,2 kilometra, je izboljšal za kar 18 kilometrov.

Nov mejnik 24-urnega kronometra zdaj znaša 914,2 kilometra, Stanko Verstovšek, ki trenira pod okriljem Aleša Suhadolnikapa je šele četrti človek na svetu, ki mu je uspelo premagati magično mejo 900 kilometrov, in prvi, ki mu je to uspelo na cesti.

Verstovšek je rekord postavil na cesti od Dobrovnika v smeri Genterovci-Turnišče-Dobrovnik.

Verstovšek je "spotoma" popravil še svetovne rekorde na 100, 200, 300 in 500 kilometrov in milj ter tako izboljšal kar devet rekordnih znamk Mednarodne zveze za ultra kolesarjenje (WUCA).

"Z rekordom sem se začel spogledovati lani," je kolesar iz Zidanega mosta povedal za STA. "Zmagal sem na evropskem prvenstvu v ultra kolesarjenju, kjer sem po 12 urah ušel tekmecem v skupini in porodila se je ideja za napad na Strasserjev rekord. Izziv je bil seveda velik, saj je Strasser tisti, ki je prvi rušil rekorde pokojnega Jureta Robiča.

Prednosti korona krize

Dodaten dejavnik je bila koronska kriza, saj so vsa večja mednarodna tekmovanja odpadla, zato se je Verstovšek povsem posvetil rekordu.

"Letos sem v pripravi na rekord prevozil že 22.000 kilometrov. Malce sem imel sreče, da sem trenutno zaposlen v Kopru, kar mi je v obdobju prepovedi prehajanja občinskih meja zaradi zajezitve širjenja virusa omogočilo, da sem treniral v tej veliki občini in na dan prevozil po 140 kilometrov in več," je še dejal.

Na koncu je ostala le še izbira ustrezne proge, pri čemer je pomagal tudi drugi slovenski ultra kolesar Marko Baloh.

Nastop nikakor ni bil lahek. "Nekako po desetih urah sem imel res krizo. Glede na vmesne podatke je bilo jasno, da sem blizu. Začel sem z razmišljanjem in kalkulacijo ter izgubil nekaj na hitrosti. A navijači in spremljevalna ekipa so me dvignili in dodal sem nekaj moči. Po tekmi sem bil seveda popolnoma izčrpan, zahvalil sem se le še navijačem za podporo, saj mi je prav vsaka spodbuda res veliko pomenila in mi pomagala," je novi rekorder v 24-urnem kronometru še povedal za STA.

S tem pa kolesarskih izzivov za Verstovška še ni konec. Kot pravi, bodo najprej na vrsti enodnevni in dvodnevni izzivi, kasneje pa ob primernem napredku še druge klasike tega zahtevnega športa.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin