Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 10. 2020,
19.24

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,06

5

Natisni članek

Liege-Bastogne-Liege Matej Mohorič Matej Mohorič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 4. 10. 2020, 19.24

3 leta, 6 mesecev

Slovenci zaznamovali slavno belgijsko dirko

Primož Roglič: No, pa mi je le uspelo zmagati!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,06

5

Primož Roglič | Primož Roglič: Pa mi je le uspelo zmagati. | Foto A.S.O./Gautier Demouveaux

Primož Roglič: Pa mi je le uspelo zmagati.

Foto: A.S.O./Gautier Demouveaux

"Neverjetno, bilo je tako tesno! Nikoli se nisem predal, boril sem se do zadnjih metrov oziroma v tem primeru centimetrov," je po spektakularni zmagi na 106. izvedbi belgijske klasike Liege–Bastogne–Liege povedal slovenski junak Primož Roglič. Svetovnega prvaka Juliana Alaphilippa je premagal v fotofinišu, ko je Francoz z dvignjenimi rokami že proslavljal zmago. Roglič je s to prestižno lovoriko izpolnil eno od svojih športnih želja.

Potem ko mu na letošnji Dirki po Franciji rumene majice ni uspelo pripeljati v Pariz in je na predzadnji etapi s porazom v kronometru proti Tadeju Pogačarju doživel hud udarec, se je Roglič pobral in na najstarejši belgijski enodnevni klasični dirki Liege–Bastogne–Liege prišel do enega od največjih uspehov v karieri.

Sportal Nora dirka v Belgiji, Roglič na ciljni črti presenetil svetovnega prvaka!

"To je bila moja želja, dobiti spomenik, in vesel sem, da mi je uspelo"

Ob zmagi na lanski Dirki po Španiji največjega doslej. "Neverjeten občutek," je v Liegu priznal 30-letni Kisovčan. "To je bilo res dolgo obdobje treh mesecev, ki sem jih prebil stran od doma. Zelo sem vesel in ponosen na ekipo, ki me je spet dobro varovala pred nevarnostmi, ter vse preostale. Na koncu mi je le uspelo zmagati," je še razlagal po 257-kilometrski dirki v Ardenih.

Do zdaj je blestel predvsem na večetapnih dirkah, zdaj pa, kot kaže, v svoj repertoar dodaja še klasike. Belgijske so po navadi na sporedu spomladi, a je pandemija koronavirusa kolesarski koledar postavila na glavo. Še dobro, da ga ni preprosto izbrisala, saj bi bili Slovenci s tem prikrajšani za zgodovinske dosežke. Najprej Pogačarjeva zmaga na Touru, zdaj še Rogličeva na najstarejšem od petih kolesarskih spomenikov.

Kolesarski spomeniki?

Kolesarski spomeniki so enodnevne klasične dirke v Italiji, Belgiji in Franciji, ki imajo zaradi svoje dolge tradicije, gre za ene od najstarejših kolesarskih dirk na sploh, poseben, legendaren status. Spomeniki so italijanski Milano–San Remo ter Dirka po Lombardiji, pa francoski Pariz–Roubaix ter belgijski Dirka po Flandriji ter Liege–Bastogne–Liege. Ta je najstarejša med vsemi, prvič je bil organizirana leta 1892, štiri leta pred dirko Pariz–Roubaix, ki slovi po zloglasnih kockah. Liege–Bastogne–Liege pa zaradi dolžine (vselej prek 250 kilometrov) in zahtevne hribovite trase v Ardenih velja tudi za najzahtevnejšo med klasikami.

"Prvič sem to dirko vključil v koledar. To je bila moja želja, dobiti spomenik, in vesel sem, da mi je uspelo," se je še veselil Roglič, ki ga zdaj bržčas čaka še nastop na Vuelti, kjer pa se bo Tomu Dumoulinu poskušal zahvaliti za vso pomoč na dozdajšnjih dirkah leta 2020 in bo za Nizozemca opravljal vlogo pomočnika.

Tadej Pogačar in Marc Hirschi sta bila "žrtvi" Alaphilippovega manevriranja. | Foto: A.S.O./Gautier Demouveaux Tadej Pogačar in Marc Hirschi sta bila "žrtvi" Alaphilippovega manevriranja. Foto: A.S.O./Gautier Demouveaux

"Ciljni šprint pa ni bil najlepši, v nekem trenutku sem mislil, da bom padel ..."

V Belgiji so danes kraljevali junaki letošnjega Toura, poleg Rogliča še Marc Hirschi in Julian Alaphilippe, pa seveda tudi zmagovalec Dirke po Franciji, Tadej Pogačar. Zvezdnik moštva UAE Emirates se je spet boril za zmago, kot se na domala vsaki dirki, na kateri nastopi, a se na koncu tudi zaradi nerodnosti Alaphilipa, ki je v ciljnem šprintu menjal smer in oviral Hirschija, ta pa je nato zaprl pot Pogačarju, ni s polno močjo pognal v boj.

"Bil sem v dobrem položaju, ko smo prišli v zaključek, in rekel sem si: grem na zmago. Ciljni šprint pa ni bil najlepši, v nekem trenutku sem mislil, da bom padel, pa se mi je le uspelo obdržati na kolesu in končati na stopničkah. Res mi je bilo v zadovoljstvo dirkati tu, to je lepa dirka. Lani sem v svojem prvem nastopu končal na 18. mestu in se veliko naučil. Tudi v prihodnje si želim še vrniti in spet boriti za zmago," je povedal 22-letnik s Klanca pri Komendi.

Matej Mohorič o moštvenih kolegih: Na Touru sem jaz delal zanje, danes pa je bilo obratno in ponosen sem, da mi je uspelo iz tega nekaj izvleči. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Matej Mohorič o moštvenih kolegih: Na Touru sem jaz delal zanje, danes pa je bilo obratno in ponosen sem, da mi je uspelo iz tega nekaj izvleči. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Mohoriču nagrada za trdo delo na Touru

Če sta Roglič in Pogačar kapetana v svojih ekipah in s tem aduta za zmage, je Matej Mohorič danes dobil redko priložnost v moštvu Bahrain-McLaren, da se bori zase. "Danes sem se dobro počutil, mislim, da sem se dobro postavil, pri čemer so mi pomagali fantje iz ekipe in mi s tem omogočili priložnost za dober izid. Na Touru sem jaz delal zanje, danes pa je bilo obratno in ponosen sem, da mi je uspelo iz tega nekaj izvleči, čeprav sem imel ob koncu krče in nisem mogel zares šprintati. Z izidom sem vseeno zadovoljen," je povedal 25-letnik iz Podblice, po kazni Alaphilippa četrtouvrščeni na letošnji klasiki Liege–Bastogne–Liege.

Preberite še:

Sportal Ženski Liege-Bastogne-Liege Deignanovi, Bujakova 30.
Diego Ulissi
Sportal Ulissiju druga etapa, Tratnik skupno med deseterico
Ne spreglejte