Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 8. 2024,
18.45

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Natisni članek

Gal Glivar Tour de l'Avenir

Sobota, 24. 8. 2024, 18.45

2 tedna, 6 dni

Tour de l'Avenir 2024

Skupna zmaga na Touru za mlajše kolesarje za las Britancu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
Joseph Blackmore | Joseph Blackmore je zmagovalec 60. izvedbe dirke Tour de l'Avenir. | Foto Guliverimage

Joseph Blackmore je zmagovalec 60. izvedbe dirke Tour de l'Avenir.

Foto: Guliverimage

Britanski kolesar Joseph Blackmore je zmagovalec 60. izvedbe dirke po Franciji za mlajše člane. V zadnji razburljivi etapi do vrha prelaza Finestre v Italiji je zasedel drugo mesto in za las ubranil velikansko prednost pred prvim zasledovalcem in danes najboljšim Špancem Pablom Torresom. Slovenska selekcija ni krojila razpleta pri vrhu.

Enaindvajsetletni Blackmore, sicer poklicni kolesar Israel-Premier Techa, je zadnjo, šesto etapo začel s prednostjo kar 3:55 minute pred najboljšim hribolazcem na tej dirki Torresom.

Španec, sicer član razvojne ekipe UAE Team Emirates, se je z drugimi favoriti v peti etapi uštel, dirka je ušla izpod nadzora, kar je izkoristil predvsem Blackmore s še nekaj drugimi kolesarji.

Toda v zadnji etapi je 18-letni Torres znova pokazal svojo kakovost na ciljnem klancu na prelaz Finestre (18,1 km/9,3 %), ki v drugi polovici poteka po makadamu. Ciljno črto je po rekordno hitrem vzponu Španec prečkal 3:43 minute pred Blackmorom in le za 12 sekund ostal brez skupne zmage.

Ta je pripadla tri leta starejšemu Britancu, drugi je bil Torres, tretji pa 21-letni Nizozemec Tijmen Graat (+0:50), sicer član razvojne ekipe Visma-Lease a Bike.

Slovencev na letošnji preizkušnji ni bilo v ospredju, saj nihče od varovancev Martina Hvastije ni startal na generalno razvrstitev. V lovu na etapne zmage je bil najbližje Gal Glivar v drugi etapi, ko je bil drugi.

Skupno je Glivar, sicer član razvojne ekipe UAE Team Emirates, za zmagovalcem zaostal 48:32 minute na 48. mestu.

V slovenski selekciji, na Tour de l'Avenirju kolesarji nastopajo v reprezentančnih barvah, so dirkali še Anže Ravbar, Jaka Marolt, Aljaž Turk in Teo Pečnik.

Od Slovencev je v preteklosti Tadej Pogačar to dirko dobil leta 2018, od leta 2019 pa dirka med poklicnimi kolesarji pri emiratih.

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Ole Theiler
Sportal Nemčeva jeza in iztegnjen sredinec obkrožila svet #video

 

Ne spreglejte