Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 8. 2017,
7.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Peter Sagan Luka Mezgec Andrej Hauptman

Sreda, 2. 8. 2017, 7.15

6 let, 6 mesecev

Slovak Peter Sagan odpovedal nastop na EP 2017

Sagan ne bo branil zlata, priložnost več za Mezgeca?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Peter Sagan | Foto Sportida

Foto: Sportida

Aktualni svetovni in evropski prvak v cestni vožnji, Slovak Peter Sagan, v nedeljo ne bo nastopil na evropskem prvenstvu na Danskem. Neudeležbo v Herningu je potrdil v posnetku, ki ga je objavila Evropska kolesarska zveza.

"Pozdravljeni vsi. Zelo mi je žal, da me ne bo na evropskem prvenstvu in ne bom branil majice. Vsem kolesarjem želimo vso srečo in tudi novemu evropskem prvaku. Veliko sreče," je na kratko dejal dvakratni svetovni prvak, ki je lani v Plumelecu postal prvi evropski prvak v kategoriji elite.

Sagan se bo najverjetneje osredotočil na septembrsko svetovno prvenstvo na Norveškem, kjer bo lovil tretji zaporedni naslov. Tovrstni dosežek ni uspel še nikomur. Italijan Alfredo Binda, Belgijec Rik Van Steenbergen, Španec Oscar Freire in Belgijec Eddy Merckx sicer imajo po tri zlate kolajne na SP, toda nihče od omenjenih ni mavrične majice osvojil v treh zaporednih letih.

Med favoriti za odličja tudi Mezgec

Luka Mezgec bo največji adut slovenske reprezentance v nedeljo. | Foto: Vid Ponikvar Luka Mezgec bo največji adut slovenske reprezentance v nedeljo. Foto: Vid Ponikvar Letošnje EP v Herningu bo drugo v zgodovini za kategorijo elite. V boju za majico evropskega prvaka naj bi se udarili sprinterji, strokovnjaki med favorite za odličja uvrščajo Norvežana Alexandra Kristoffa in Edvalda Boasson Hagna, Italijana Elio Vivinija, Francoza Bryana Coquarda, Irca Sama Bennetta, Danca Magnusa Corta Nielsna in tudi Slovenca Luko Mezgeca.

Mezgec bo ob sebi imel močno ekipo, selektor Andrej Hauptman je vanjo uvrstil Kristijana Korena, Marka Kumpa, Mateja Mohoriča, Luko Pibernika, Jana Tratnika, Davida Pera, Roka Korošca in Mateja Mugerlija.

Evropska kolesarska zveza je ob tem sporočila, da bo v vseh kategorijah nastopilo 751 kolesarjev in kolesark iz 47 držav.

Kdo bo nastopil na EP na Danskem?

V danskem Herningu se danes začenja evropsko prvenstvo v cestnem kolesarstvu, uvodoma bo na sporedu vožnja na čas. Od slovenske reprezentance bo prva nastopila mladinka Vita Movrin. Sledila ji bosta mladinca Nik Čemažar in Luka Sagadin, za konec dneva bosta startali še mlajši članici Katja Jeretina in Urška Žigart.

Mladinke bodo startale ob 10.30, mladinci ob 12.45 in mlajše članice ob 15. uri. Movrinova, ki je v soboto nastopila tudi na evropskem prvenstvu v gorskem kolesarstvu, bo morala premagati 18,2 kilometra, Čemažar, Sagadin, Jeretinova in Žigartova pa 31,5 kilometra. Za tekmo mladink je bila predvidena tudi Karin Penko, ki pa je zaradi poškodbe morala ostati v Sloveniji.

V četrtek bo barve Slovenije branil tudi Izidor Penko. | Foto: Žiga Zupan/Sportida V četrtek bo barve Slovenije branil tudi Izidor Penko. Foto: Žiga Zupan/Sportida

V četrtek so na sporedu kronometri za članice, mlajše člane in člane. Nastopila bosta Izidor Penko in Matic Grošelj, čaka ju 31,5 kilometra, preizkušnja se bo začela ob 12.15. Slovenija v konkurenci članic in članov ne bo imela predstavnikov.

V petek, soboto in nedeljo sledijo cestne dirke. Mladinke, mlajše članice in mladince preizkušnje čakajo v petek, mlajše člane in članice v soboto, EP se bo končalo z dirko članov, kjer ima slovenska ekipa z Luko Mezgecem na čelu visoke cilje.

 

Ne spreglejte