Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 8. 2021,
18.53

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

3

Natisni članek

Damiano Caruso Egan Bernal Adam Yates Ineos Grenadiers Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Nedelja, 22. 8. 2021, 18.53

1 leto, 9 mesecev

Po deveti etapi Vuelte

Rogliča napadali in si "polomili zobe": to je šele začetek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

3

Primož Roglič | Primož Roglič je danes zasedel drugo mesto, v skupnem seštevku mu je zdaj najbližje Španec Enric Mas. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je danes zasedel drugo mesto, v skupnem seštevku mu je zdaj najbližje Španec Enric Mas.

Foto: Guliverimage

Primož Roglič je v deveti etapi Dirke po Španiji, v kateri so morali kolesarji premagati več kot 4.700 višinskih metrov, še enkrat pokazal mišice največjim tekmecem v boju za skupno zmago. Napadli so ga zvezdniki Ineosa in si danes "polomili zobe". Adam Yates in Egan Bernal sta proti Zasavcu še izgubila nekaj časa.

Primož Roglič Vuelta
Sportal Damiano Caruso zmagovalec epske etape, drugi Roglič odločno odgovoril na napade

"Res si zaslužimo dan odmora, danes je bilo naporno. Spet je bilo super vroče, z nekaj dolgimi vzponi, in veselim se jutrišnjega počitka," je v cilju 188-kilometrske etape povedal nosilec rdeče majice vodilnega, ki se je z drugim mestom še utrdil v skupnem vodstvu.

"Primož tako močan, da ga samo spustiš v klanec"

Danes je imel vse do zadnjega vzpona pomoč svojih moštvenih kolegov iz Jumbo-Visme. "Več Primož niti ne potrebuje, tako močan je, da ga v zadnji klanec samo spustiš in sam opravi svoje," je o slovenskem šampionu, zmagovalcu zadnjih dveh Vuelt, povedal njegov nizozemski pomočnik Steven Kruijswijk. Roglič pa se je ekipi zahvalil za pomoč kot vselej. "Naši fantje so opravili imenitno delo, Ineos je na zadnjem klancu narekoval hud tempo, na koncu je letelo, zaključek je bil prav eksploziven. Imel pa sem dobre noge in sem lahko dobro vozil," je povzel dogajanje.

Roglič: To je šele začetek

Njegovemu tempu je v zaključku lahko sledil le Španec Enric Mas, ki pa ga je Kisovčan nato v ciljnem sprintu prehitel za končno drugo mesto. "Vedno sem vesel, če se lahko vozim s Primožem, to namreč pomeni, da sem na njegovi ravni," je povedal Mas, Roglič pa je vrnil kompliment in napovedal še zelo zanimivo nadaljevanje dirke: "Enric je bil danes izjemno močan, v cilj sva prišla skupaj. Ampak to je šele začetek. Zdaj imamo dan premora, potem pa bomo morali paziti, da ostanemo celi, veselim pa se že naslednjih etap."

Egan Bernal zdaj v skupnem seštevku za Rogličem zaostaja skoraj dve minuti. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Egan Bernal zdaj v skupnem seštevku za Rogličem zaostaja skoraj dve minuti. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ineos Grenadiers poskusili

Ineos je danes spet preverjal Rogličevo pripravljenost. Adam Yates in Egan Bernal sta poskušala danes napasti rdečo majico, pa nato izgubila čas proti Rogliču. Mladega Kolumbijca, že zmagovalca Gira in Toura, je na ciljnem vzponu zmanjkalo. To je bil precejšen udarec za bogato britansko moštvo, ki ima na vsaki dirki najvišje cilje.

Bernal ni imel "prestave več"

"Danes smo poskusili z napadom. Vedeli smo, da bo etapa precej nora, in naša ideja je bila, da s silovitim ritmom otežimo klance ter na zadnjem poskrbimo za kar največjo napetost. A resničnost je takšna, da je na tej dirki kar nekaj drugih močnih kolesarjev, in zdaj moramo obrniti stran ter poskusiti kdaj drugič," je povedal Bernal. "Počutil sem se sicer dobro, nisem pa imel tiste prestave več, s katero bi lahko odgovarjal na skoke. Ni mi uspelo zdržati. Adam mi je poskušal pomagati, ampak sem mu še pred zaključkom rekel, naj poskuša sam napasti za kar se da dober izid. Jutri se bomo spočili in videli, v kakšnem stanju smo za naprej," je še dodal.   

Damiano Caruso je letos dobil etapo na Giru in zdaj še na Vuelti. | Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport Damiano Caruso je letos dobil etapo na Giru in zdaj še na Vuelti. Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport

Zmage se je po 71-kilometrskem solo pobegu veselil Italijan Damiano Caruso. "Dolga je bila. Odpeljal sem se samo zato, ker sem vedel, da bo Ineos narekoval zelo hud tempo. Rekel sem si, da moram napasti preden ujamejo našo skupino. Sem pa mislil, da je moja prednost večja, kot je v resnici bila. Zadnji klanec je bil tako dolg, a sem vedel, da bo napeto. Šele v zadnjem kilometru sem spoznal, da lahko zmagam, in uspelo mi je. Po Giru je to nekaj neverjetnega," je bil vesel 33-letnik, ki je letošnji Giro končal na drugem mestu.

Je pa imel njegov kapetan pri Bahrain Victoriousu, Španec Mikel Landa, slab dan. V cilj je prišel dobrih pet minut za Carusom in je v skupnem seštevku zdaj 16. (5:47 za Rogličem). "Žal mi je Mikela Landa, ki je imel danes nekaj težav. Na tej dirki smo imeli dva cilja, dobro uvrstitev v skupnem seštevku in etapno zmago," je še povedal Caruso.

Izidi 9. etape:

1. Damiano Caruso (Ita) Bahrain Victorious 5;03:14
2. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma + 1:05
3. Enric Mas (Špa) Movistar Team 1:06
4. Jack Haig (Avs) Bahrain Victorious 1:44
5. Miguel Angel Lopez (Kol) Movistar Team 1:44
6. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers 1:44
7. Gino Mäder (Švi) Bahrain Victorious 2:07
8. Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo 2:10
9. Egan Bernal (Kol) Ineos Grenadiers 2:10
10. David de la Cruz (Špa) UAE Team Emirates 2:40

27. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 8:01
71. Jan Tratnik (Slo) Bahrain Victorious 27:07
165. Luka Mezgec (Slo) Team BikeExchange 38:04

...

Skupni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 34;18:53
2. Enric Mas (Špa) Movistar Team + 0:28
3. Miguel Angel Lopez (Kol) Movistar Team 1:21
4. Jack Haig (Avs) Bahrain Victorious 1:42
5. Egan Bernal (Kol) Ineos Grenadiers 1:52
6. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers 2:07
7. Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo 2:39
8. Sepp Kuss (ZDA) Jumbo-Visma 2:40
9. Felix Grossschartner (Avt) Bora-Hansgrohe 3:25
10. David de la Cruz (Špa) UAE Team Emirates 3:55

18. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 7:40
126. Luka Mezgec (Slo) Team BikeExchange 1;20:06
145. Jan Tratnik (Slo) Bahrain Victorious 1;24:15

 

Ne spreglejte