Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 9. 2018,
9.09

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

Natisni članek

SP v kolesarstvu Innsbruck 2018 Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Matej Mohorič Matej Mohorič

Četrtek, 20. 9. 2018, 9.09

5 let, 7 mesecev

Svetovno prvenstvo v kolesarstvu (Innsbruck)

Roglič v lov na mavrično majico, kolegi mu obljubljajo 110-odstotno podporo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27
Primož Roglič | Primož Roglič in selektor Andrej Hauptman sta že v začetku maja preverila traso svetovnega prvenstva v Innsbrucku. | Foto Facebook

Primož Roglič in selektor Andrej Hauptman sta že v začetku maja preverila traso svetovnega prvenstva v Innsbrucku.

Foto: Facebook

Avstrijski Innsbruck bo med 23. in 30. septembrom gostil svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu, na katerem bodo na svoj račun prišli najboljši kolesarji v vožnji navkreber. Med tistimi, ki merijo na najvišja mesta, je tudi slovenski šampion Primož Roglič, slovenska reprezentanca zelo zaupa tudi v mladega Tadeja Pogačarja.

Vrhunec prvenstva bo zadnji dan, v nedeljo, 30. septembra, ko moške v članski elite konkurenci čaka 259,4 kilometra dolga trasa, na kateri bodo nabrali 4670 višinskih metrov. Najbolj zahteven bo zaključni krog, ki bo kolesarje vodil slabih 11 kilometrov navzgor, nato bo sledil šestkilometrski spust in dva ravninska kilometra do ciljne črte.

Cestne dirke na SP se bodo začele v Endachu in končale v Innsbrucku. Na poti med tema krajema kolesarje na 57. kilometru čaka 2,6-kilometrski vzpon na Gnadenwald s povprečnim naklonom 10,5 odstotka.

Slovenski favorit za visoka odličja bo v prihodnjih dneh značilni rumeno-črni dres ekipe LottoNL-Jumbo zamenjal za zeleno-belo-modrega slovenske reprezentance.  | Foto: KZS/Aleš Kalan Slovenski favorit za visoka odličja bo v prihodnjih dneh značilni rumeno-črni dres ekipe LottoNL-Jumbo zamenjal za zeleno-belo-modrega slovenske reprezentance. Foto: KZS/Aleš Kalan

Po 85. kilometrih bodo tekmovalci zavili na kroge. V Innsbrucku jih bodo napravili sedem, prvih šest je dolgih 23,9 kilometra, vsakič se bodo spopadli s 7,9 kilometra dolgim vzponom na Ingls. Najstrmejši del vzpona ima 10 odstotkov.

Sedmi krog pa bo pravi preizkus za vse, ki bodo takrat še obračali pedale. Zadnji krog bo daljši za 7,1 kilometra, saj bodo po vzponu na Igls zavili nazaj v Innsbruck in se začeli vzpenjati na Gramartboden. Dolg je "skromnih" 2,8 kilometra, toda nadvse zahteven. Povprečni naklon znaša 11,5 odstotka, najtežji del pa več kot 25 odstotkov.

Ko bodo prišli do vrha, se bodo spustili nazaj v dolino, po šestih kilometrih se bo cesta poravnala, nato pa sledita le še dva ravninska kilometra do cilja, kjer bo znano, kdo bo eno leto nosil prestižno mavrično majico svetovnega prvaka.

Roglič je na lanskem SP osvojil naslov svetovnega podprvaka v kronometru. Letos bo vožnjo na čas zaradi poškodbe komolca izpustil. | Foto: Reuters Roglič je na lanskem SP osvojil naslov svetovnega podprvaka v kronometru. Letos bo vožnjo na čas zaradi poškodbe komolca izpustil. Foto: Reuters

Roglič med favoriti cestne dirke, kronometer bo izpustil

Roglič bo sodeč po rezultatih v letošnji sezoni med favoriti za najvišja mesta. Zmagal je na dirkah svetovne serije po Baskiji in Romandiji, na Dirki po Franciji pa se je povsem enakovredno kosal z najboljšimi hribolazci. Po Touru je vse misli preusmeril v SP in celoten preostanek poletja garal s to mislijo.

Vmes je sporočil, da zaradi težav s komolcem ne bo mogel braniti srebra, ki ga je lani osvojil v vožnji na čas v Bergnu. Selektor Andrej Hauptman bo poleg Rogliča v Innsbruck popeljal še Mateja Mohoriča, Jana Polanca, Jana Tratnika, Simona Špilaka, Luko Pibernika, Domna Novaka in Grego Boleta. Prvič v zgodovini bo Slovenija na SP lahko dirkala z osmimi kolesarji.

Naslov svetovnega prvaka brani Peter Sagan. | Foto: Reuters Naslov svetovnega prvaka brani Peter Sagan. Foto: Reuters

Naslov svetovnega prvaka brani Sagan

Naslove iz Richmonda 2015, Dohe 2016 in Bergna 2017 brani Slovak Peter Sagan, ki pa skoraj zagotovo ne bo zmogel zahtevne trase premagati z najboljšimi. Kot poudarja Hauptman, je krog favoritov za mavrično majico zelo širok, saj je veliko kolesarjev v formi, mednje pa uvršča tudi Rogliča. V nov uspeh Zasavca verjamejo tudi njegovi reprezentančni kolegi, ki obljubljajo, da bodo na cesti zanj pustili 110 odstotkov.

Mohorič: Verjamem, da medaljo lahko pripeljemo domov

"Primož lahko računa na močno in homogeno ekipo, ki ima v mislih samo, da ga pripelje v zaključek čim bolj svežega. Na koncu mu moramo omogočiti, da pokaže, česa je zmožen. Tri mesece dirka in trenira, da bo tisto nedeljo v Innsbrucku čim boljši. Verjamem, da se lahko bori za zmago. Verjamem, da je fizično dovolj dobro pripravljen. Odločala bo motivacija, samozavest, taktika. Verjamem, da je dovolj izkušen, da ve, kako reagirati v zaključku. Verjamem, da lahko medaljo pripeljemo domov," je samozavesten Mohorič.

Matej Mohorič: Verjamem, da lahko medaljo pripeljemo domov. | Foto: Instagram & Imdb Matej Mohorič: Verjamem, da lahko medaljo pripeljemo domov. Foto: Instagram & Imdb

Nič manj ni optimističen Polanc: "Primož je večkrat dokazal, da je najboljši. Lahko se kosa za najboljšimi. Glede na to, je povsem zasluženo, da računamo nanj. Ekipa bo podrejena njemu."

Med aduti tudi Pogačar

Vroč slovenski adut bi lahko bil tudi Pogačar, letos zmagovalec največje etapne dirke med mlajšimi člani po Avenirju. Tam je dokazal, da se lahko povsem enakovredno kosa tudi z dve leti starejšimi tekmeci. Trasa naj mu ne bi predstavljala prevelikega zalogaja, njegovi reprezentančni kolegi pa obljubljajo, da bodo naredili vse, da pride 19-letnik v zadnje kilometre čim bolj svež.

Ekipni kronometer na sporedu že to nedeljo

Prvi nastop v slovenskih barvah bo že prvi dan prvenstva, v nedeljo, 23. septembra. Takrat ekipni kronometer čaka članice BTC City Ljubljane, na startu bo tudi Tratnik z moštvom CCC Sprandi Polkowice.

Urša Pintar je lani z 22. mestom na SP dosegla najboljši slovenski rezultat med dekleti.  | Foto: Vid Ponikvar Urša Pintar je lani z 22. mestom na SP dosegla najboljši slovenski rezultat med dekleti. Foto: Vid Ponikvar

Selektor ženske ekipe Gorazd Penko bo nato na cestni dirki računal na Polono Batagelj, Uršo Pintar, Špelo Kern in Urško Žigart. Pintarjeva je lani z 22. mestom vpisala najboljši slovenski izid med kolesarkami na SP, to bo najbrž cilj Slovenk tudi za Innsbruck.

Mladinci za razliko od zadnjih let ne ciljajo posebej visoko. Selektor Andrej Cimprič bo zadovoljen, če se bo kateri od njegovih izbrancev boril za mesto v prvi trideseterici, fantje pa obljubljajo, da bodo poskušali izpolniti njegove želje in še kaj dodati.

Program svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu v Innsbrucku:

Nedelja, 23. september:
10.10 moštvena vožnja na čas, ženske (Ötztal-Innsbruck/54,5 km)
14.40 moštvena vožnja na čas, moški (Ötztal-Innsbruck/62,8 km)

Ponedeljek, 24. september:
10.10 posamična vožnja na čas, mladinke (Wattens-Innsbruck/20 km)
14.40 posamična vožnja na čas, mlajši člani (Wattens-Innsbruck/27,8 km)

Torek, 25. september:
10.10 posamična vožnja na čas, mladinci (Wattens-Innsbruck/27,8 km)
14.40 posamična vožnja na čas, članice (Wattens-Innsbruck/27,8 km)

Sreda, 26. september:
14.10 posamična vožnja na čas, člani (Wattens-Innsbruck/52,5 km)

Četrtek, 27. september:
09.10 cestna dirka, mladinke (Rattenberg-Innsbruck/71,7 km)
14.40 cestna dirka, mladinci (Rattenberg-Innsbruck/132,4 km)

Petek, 28. september:
12.10 cestna dirka, mlajši člani (Kufstein-Innsbruck/179,9 km)

Sobota, 29. september:
12.00 cestna dirka, članice (Kufstein-Innsbruck/156,2 km)

Nedelja, 30. september:
09.40 cestna dirka, člani (Kufstein-Innsbruck/258,5 km)

Ne spreglejte