Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 4. 2023,
6.30

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

6

Natisni članek

Jan Tratnik Dirka po Italiji Primož Roglič Primož Roglič

Sobota, 8. 4. 2023, 6.30

1 leto

Začenja se šestega maja

Pri Jumbo-Vismi so se odločili za spremembo v ekipi za Giro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

6

Primož Roglič | Roglič se bo na Giru lahko oprl na starega znanca  | Foto Guliver Image

Roglič se bo na Giru lahko oprl na starega znanca

Foto: Guliver Image

Čez manj kot mesec dni, šestega maja, se bo na vzhodni strani italijanskega škornja, v obalnem mestu Trabucco, začela 106. izvedba Dirke po Italiji, ki je letos eden osrednjih ciljev nizozemske ekipe Jumbo-Visma. Že decembra so na predstavitvi ekipe napovedali, da bo na Giru ekipo vodil Primož Roglič, zdaj pa so predstavili še preostale člane ekipe, ki bo Rogliču pomagala do rožnate majice.

Glavna sprememba v ekipi Jumbo-Visma za prihajajoči Giro je menjava Wilca Keldermana, ki bi moral biti glavni pomočnik Primoža Rogliča, a zaradi padca na Dirki od Tirenskega do Jadranskega morja ni pripravljen na najvišji ravni, zato so se v ekipi odločili za zamenjavo.

V ekipo rumeno-črnih bo tako vskočil Američan Sepp Kuss, ki je ob boku slovenskega zvezdnika že večkrat vozil na francoskem Touru in bil prisoten ob vseh treh skupnih zmagah Rogliča na Vuelti. Zanj bo to drugi nastop na italijanski pentlji. 

Sepp Kuss bo nadomestil poškodovanega Wilca Keldermana. | Foto: Reuters Sepp Kuss bo nadomestil poškodovanega Wilca Keldermana. Foto: Reuters

Pomemben del sestavljanke bo tudi Jan Tratnik, letošnja okrepitev moštva in Rogličev osebni prijatelj, elitno osmerico za naskok na rožnato majico pa bodo sestavljali še Italijan Edoardo Affini, Nemec Michel Hessmann, Norvežan Tobias Foss ter Nizozemca Koen Bouwman in Robert Gesink.

Osmerica, ki ima v načrtu nastop na Giru, je trenutno na višinskih pripravah na kanarskem otoku Tenerife, kjer poleg fizičnih priprav, nad katerimi bedi Mathieu Heijboer, in taktičnih zamisli (z njimi je športni direktor Marc Reef, pri pripravi strategije sodelujeta tudi Merijn Zeeman in Grischa Niermann) krepijo tudi ekipno kemijo.

Na pripravah je tudi 21-letni britanski kolesar Thomas Gloag, ki je tam zaradi osebnega razvoja, hkrati pa je tudi rezerva in bi lahko nadomestil katerega od članov ekipe, če bi prišlo do zdravstvenih ali kakršnihkoli drugačnih težav v ekipi.

Če so imeli dvome glede Rogliča, so ti izginili v marcu

Za zdaj vse poteka po načrtih, Heijboer je navdušen nad pripravljenostjo Rogliča. "Zadnje tedne je res odličen. Primož nas je znova osupnil, tako kot to počne pogosto. Decembra smo mislili, da potrebuje nekaj časa, da se vrne na svojo raven pripravljenosti, zdaj smo prepričani, da bo to raven dosegel na Giru. Če smo imeli dvome, so ti izginili v marcu," je Heijboer povedal v izjavi za uradno spletno stran ekipe.

Dirka po Italiji se bo začela 6. maja 2023 in končala 28. maja v Rimu. Primož Roglič (zanj bo to tretji Giro) je že stal na zmagovalnem odru prvega grand toura v sezoni. Leta 2019 je bil na koncu v skupnem seštevku dirke tretji. Zmaga je pripadla Ekvadorcu Richardu Carapazu, drugo mesto pa je osvojil domačin Vincenzo Nibali.

Preberite še:

Primož Roglič, Tadej Pogačar
Sportal Pogačar in Roglič pišeta zgodbi vsak na svoj način
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar ima novega najbližjega zasledovalca, Slovenija pridobila mesto
Matej Mohorič
Sportal Na severnem peklu le dva od treh kraljev, a tudi motivirani Mohorič
Tadej Pogačar, Flandrija 2023
Sportal Neverjetni Pogi že nabira kilograme za Pariz–Roubaix
Tadej Pogačar
Sportal Epska predstava Slovenca, Tadej Pogačar je zmagovalec Flandrije!
Ne spreglejte