Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 9. 2024,
18.07

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,59

Natisni članek

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Albanija Slovenija Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Četrtek, 19. 9. 2024, 18.07

1 teden

Preobrat: italijanski Giro naj bi se začel v Albaniji in ne v sosednjem Trstu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,59
Giro pokal | Dirka po Italiji, ki sta jo zadnji dve leti zaznamovala Tadej Pogačar in Primož Roglič, naj bi se prihodnje leto začela v Albaniji. Cilj bo ponovno v Rimu. | Foto Ana Kovač

Dirka po Italiji, ki sta jo zadnji dve leti zaznamovala Tadej Pogačar in Primož Roglič, naj bi se prihodnje leto začela v Albaniji. Cilj bo ponovno v Rimu.

Foto: Ana Kovač

Čeprav se je dlje časa namigovalo, da se bo Dirka po Italiji prihodnje leto začela v Trstu, v prvem tednu pa naj bi rožnata dirka prečkala tudi Slovenijo, danes italijanska spletna stran quibicisport.it poroča, da naj bi se Giro začel v Albaniji, morebitni obisk Slovenije pa naj bi se zgodil v drugem tednu Gira.

Čeprav letošnja kolesarska sezona še ni končana, se že pojavljajo govorice o prihodnji. Prvi grand tour sezone, Dirka po Italiji, bo potekal med 10. majem in 1. junijem 2025, veliki start pa naj bi gostila Albanija in ne Italija oziroma konkretno Trst. Na albanskih tleh naj bi potekale dve ali tri etape, potem pa naj bi se dirka spet vrnila v domovino.

Po poročanju italijanskega spletnega portala quibicisport.it naj bi prve italijanske etape gostil center Italije, med drugim tudi mesti Urbino in Gubbio, ki sta se prijavili za gostiteljici cilja etape, Furlanija - Julijska krajina pa naj bi prišla na vrsto v drugem tednu Gira. Takrat naj bi se kolesarska karavana ustavila tudi v Gorici, ki bo prihodnje leto Evropska prestolnica kulture, pri čemer se omenja tudi obisk Slovenije, kar je dobra novica za številne slovenske ljubitelje kolesarstva.

Po poročanju spletne strani Corriere delle Alpi organizatorji razmišljajo tudi o etapi v Dolomitih, govori pa se tudi o cilju etape v Cortini d'Ampezzo, s čimer bi se priljubljena rožnata dirka navezala na zimske olimpijske igre, ki jih bosta Cortina in Milano gostila leta 2026.

Predzadnja in bržkone odločilna etapa naj bi vključevala famozni vzpon na Colle delle Finestre, kjer je Chris Froome leta 2018 uprizoril fantastično solo vožnjo 80 km pred ciljem, prevzel vajeti nad Girom in zmagal v skupnem seštevku.

Cilj Gira, ki je zadnji dve leti v slovenskih rokah (letos je zmagal Tadej Pogačar, lani pa je slavil Primož Roglič), naj bi bil tudi prihodnje leto v Rimu.

Preberite še:

Jonas Vingegaard, Tadej Pogačar, TDF 2024
Sportal "Če bo ostal na isti ravni, verjetno ne bo mogel več premagati Pogačarja"
Uroš Murn
Sportal "S tako ekipo nimamo česa skrivati, cilj je vsaj medalja"
Tadej Pogačar Primož Roglič 2024
Sportal Uradna potrditev: Slovenija bo v Zürichu nastopila z najmočnejšo postavo
Ne spreglejte