Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 4. 2024,
16.57

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

Natisni članek

Alpecin-Deceuninck Mathieu Van der Poel Dirka Pariz-Roubaix Pariz-Roubaix

Nedelja, 7. 4. 2024, 16.57

3 tedne, 1 dan

Dirka Pariz–Roubaix 2024

Popolna dirka svetovnega prvaka Van der Poela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55
Mathieu van der Poel, Pariz - Roubaix 2024 | Mathieu van der Poel je še drugič zapored zavladal na kraljici klasik, dirki Pariz–Roubaix. | Foto Guliverimage

Mathieu van der Poel je še drugič zapored zavladal na kraljici klasik, dirki Pariz–Roubaix.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec kraljice klasik, 259,7 kilometra dolge dirke Pariz–Roubaix, je Nizozemec Mathieu van der Poel. Zvezdnik moštva Alpecin – Deceuninck se je tekmecem odpeljal 60 kilometrov pred ciljem brutalne preizkušnje z 29 tlakovanimi odseki. Aktualni svetovni prvak je imel tudi srečo z opremo, v cilj je pripeljal tri minute pred moštvenim kolegom Jasperjem Philipsenom, ki je dobil sprint za drugo mesto z Dancem Madsom Pedesenom (Lidl - Trek). Slovencev danes ni bilo na startu. 

Slovenska mladinska reprezentanca, Roubaix 2024, Jakob Omrzel. Erazem Erjavec
Sportal Zgodovinska dvojna slovenska zmaga na mladinskem Roubaixu

"Kar težko je verjeti. Ekipa je bila še močnejša kot lani, izjemno ponosen sem na fante in vesel, da mi je uspelo končati delo," je v cilju prirediteljem povedal Mathieu van der Poel, ki je odpeljal najhitrejši Roubaix v zgodovini, saj je 260-kilometrsko razdaljo premagal v manj kot petih urah in pol s povprečno hitrostjo več kot 47 kilometrov na uro.

Zadnjih 60 kilometrov je vozil sam. "Tako zgoden napad ni bil načrtovan, poskušal sem samo otežiti dirko vsem, saj se zavedam, da sem v tem močan, ampak počutil sem super dobro, res sem imel dober dan," je pojasnil 29-letnik, ki je letos dobil že Dirko po Flandriji, skupno pa ima zdaj šest zmag na spomenikih (tri na Flandriji, dve na Roubaixu in eno na Milano–Sanremo). Danes je imel tudi nekaj sreče na brutalnih tlakovanih odsekih. "Res je, na Roubaixu se ti defekt lahko zgodi v vsakem trenutku, ampak sem imel dovolj prednosti, da sem se lahko sprostil in užival. Veliko bolj kot prejšnji teden, ko sem bil res na limitu."

Pred tednom dni je van der Poel dobil tudi dirko po Flandriji in se takrat izenačil s slovenskim asom Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates). Nihče drug od aktivnih kolesarjev nima več kot dveh zmag na spomenikih, Van der Poel in Pogačar pa sta skupaj dobila kar 11 od zadnjih 21 največjih enodnevnih dirk. Obenem je van der Poel postal enajsti kolesar v zgodovini, ki je v eni sezoni dobil dvojček Flandrija–Roubaix, hkrati mu je to uspelo kot svetovnemu prvaku. V vsej zgodovini se lahko s tem dosežkom pohvali le Belgijec Rik Van Looy (1962).

Z van der Poelom vred je šest aktualnih svetovnih prvakov nato osvojilo Pariz–Roubaix. To so še Van Looy, njegov rojak Eddy Merckx, Italijan Francesco Moser, Francoz Bernard Hinault in nazadnje Slovak Peter Sagan leta 2018, poroča STA.

29-letni Nizozemec je odločilni napad sprožil 60 kilometrov pred ciljem. | Foto: Guliverimage 29-letni Nizozemec je odločilni napad sprožil 60 kilometrov pred ciljem. Foto: Guliverimage

Van der Poel je za drugo zaporedno zmago v Roubaixu, nazadnje je zmago v severnem peklu ubranil Belgijec Tom Boonen (2008, 2009), ugnal moštvenega kolega Belgijca Jasperja Philipsena in Danca Madsa Pedersena (Lidl-Trek), ki pa sta zaostala natanko tri minute. Tudi lani sta prvi dve mesti osvojila van der Poel in Philipsen.

Kaj se je dogajalo?

Sprva je glavnini pobegnila skupina sedmih kolesarjev (Norvežana Per Strand Hagens in Rasmus Tiller, Danec Kasper Asgreen, Avstrijec Marco Haller, Belgijec Liam Slock, Rus Gleb Sirica in Poljak Kamil Malecki), ki sta se ji po napornem lovu kmalu pridružila še Srb Dušan Rajović in Belgijec Dries De Bondt.

Že 221 kilometrov pred ciljem se je zgodil prvi množični padec v glavnini. Kakšnih 20 kolesarjev je občutilo trdoto asfalta, med njimi Francoz Sandy Dujardin, Belgijca Tim Merlier in Laurenz Rex, Italijani Alberto Bettiol, Jonathan Milan in Elia Viviani ter Nemca Nils Politt in Jonas Rutsch.

Viviani in Rutsch sta odstopila takoj po padcu, Milan je vztrajal še dobrih 40 kilometrov, nato pa se tudi on predal, Rex je 144 kilometrov pred ciljem še enkrat padel, za trenutek je bil nepazljiv in je trčil v prometni znak na cestnem otoku. Naredil je salto, trdo pristal na tleh, pa nato vseeno še poskušal ujeti tedaj že na več skupin raztrgano glavnino. Belgijec se je trudil še 13 kilometrov, nato pa odstopil.

V ospredju je ekipa Alpecin – Deceuninck svetovnega prvaka Mathieua van der Poela prevzela nadzor nad dirko, s hudim ritmom na čelu glavnine sploh na prvih nekaj tlakovanih odsekih poskrbela še za dodatno selekcijo, kmalu pa tudi ujela vodilno deveterico. Komisarji so nato diskvalificirali Britanca Joshuo Tarlinga, ki se je po njihovem mnenju predolgo držal klubskega avtomobila moštva Ineos Grenadiers. Ob tem so se vrstile tudi tehnične težave številnih kolesarjev.

Na zloglasnem tlakovanem odseku skozi Arenberški gozd – pred vstopom v tega so prireditelji letos postavili šikano, ki je upočasnila kolesarje – se je v odličnem položaju znašel van der Poel, močno pospeševal, z njim so lahko ostali le njegov moštveni kolega Jasper Philipsen, Danec Mads Pedersen (Lidl – Trek) in Nizozemec Mick van Dijke (Visma | Lease a Bike).

Philipsen je imel nato defekt, tempo vodilne skupine je zato padel, priključila se ji je druga skupina, iz te pa so napad sprožili Švicar Stefan Küng (Groupama-FDJ), Nemec Nils Politt (UAE Team Emirates) in Belgijec Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck). Defekt je imel tedaj še Pedersen. Vodilno trojico so zasledovalci ujeli 69 kilometrov pred ciljem, v ospredju se je nabralo kakšnih 26 kolesarjev, med njimi vsi glavni favoriti za zmago.

Zatišje ni bilo dolgotrajno, za napad se je odločil Belgijec Tim Wellens (UAE Emirates), ki mu je sledil Van der Poel. Dvojica si je privozila nekaj sekund prednosti, a so ju kmalu ujeli, protinapad je nato sprožil Vermeersch, ta pa je bil v vodstvu le kratek čas, vsi ti skoki pa so še dodatno razredčili vodilno skupino.

Šestdeset kilometrov pred ciljem pa je siloviti napad sprožil Mathieu van der Poel in si hitro privozil nekaj sekund naskoka. V ozadju se je morala močna skupina zasledovalcev organizirati za lov, to pa sta po najboljših močeh onemogočala MVDP-jeva moštvena kolega Philipsen in Vermeersch. Taktika moštva Alpecin – Deceuninck je obrodila sadove, van der Poelova prednost je počasi rasla. Štirideset kilometrov pred ciljem je imel svetovni prvak že dve minuti prednosti. V cilj je pripeljal tri minute pred moštvenim kolegom Jasperjem Philipsenom, ki je dobil sprint za drugo mesto z Dancem Madsom Pedersenom (Lidl - Trek).

V cilj za legendarni velodrom v Roubaixu je lanski zmagovalec severnega pekla prišel s skoraj tremi minutami prednosti pred najbližjimi zasledovalci. Letos je MVDP osvojil že spomenik po Flandriji. 

Belgijka kraljica ženske dirke

Že včeraj so s 148,5 kilometra dolgo dirko Pariz–Roubaix, ki je letos doživela šele četrto izvedbo, opravile kolesarke. Prestižne zmage se je veselila Belgijka Lotte Kopecky (SD Worx – Protime), pred Italijanko Eliso Balsamo (Lidl – Trek) in Britanko Pfeiffer Georgi (DSM-firmenicsh PostNL). Belgijka je dobila ciljni sprint na velodromu v Roubaixu. Slovenk ni bilo na startu.

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Pariz - Roubaix, kocke, Eddy Merckx
Sportal Severni pekel bi skorajda postal čisto navadna dirka za sprinterje
Paris - Roubaix, Mathieu van der Poel
Sportal Raje zavirajo in padajo na asfaltu, kot da bi s 60 kilometrov na uro prileteli na kocke
Odbojka sede, slovenska ženska reprezentanca
Sportal Slovenkam se nasmiha nastop v Parizu
dirka po Baskiji Primož Roglič
Sportal Krivca za padce: kolutne zavore in prevelike hitrosti
Ne spreglejte