Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 3. 2022,
4.44

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

6

Natisni članek

Bahrain Victorious Tadej Pogačar Tadej Pogačar Milano-Sanremo Matej Mohorič Matej Mohorič

Nedelja, 20. 3. 2022, 4.44

2 leti, 1 mesec

Matej Mohorič stavil na spust in zmagal

Pogačar si ni drznil slediti "noremu" Mohoriču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

6

matej Mohorič | Matej Mohorič je spet pokazal, da je mojster za vratolomne spuste. | Foto Guliverimage

Matej Mohorič je spet pokazal, da je mojster za vratolomne spuste.

Foto: Guliverimage

Matej Mohorič, junak epske dirke Milano–San Remo, je veličastno zmago dosegel na norem spustu s Poggia, v njegovi ekipi Bahrain Victorious pa so si izposodili tehnologijo iz gorskega kolesarstva, je po dirki pojasnjeval 27-letni Podbličan. Tadej Pogačar, pred dirko eden glavnih favoritov za zmago, je priznal, da si ni upal spustiti se z rojakom.

Matej Mohorič
Sportal Matej Mohorič z brutalnim spustom osvojil najdaljšo klasiko!

Mohorič je velik delež k svoji največji zmagi v karieri – kot prvi Slovenec je osvojil prvega od petih kolesarskih spomenikov, dirko Milano–San Remo – pripisal t. i. droper postu, potopljivem nosilcu za sedalo, ki ga sicer uporabljajo gorski kolesarji na spustih. "To smo dolgo načrtovali, sprva sem menil, da to že ne more prinesti bistvene izboljšave, a ko sem pripravo testiral na treningih, sem bil osupel nad tem, kako varnejše je spuščanje. Če se z 'dropperjem' spuščaš normalno, imaš veliko več nadzora, če greš na polno, pa si lahko tudi malo hitrejši. Lažje se izogneš napakam, lažje jih tudi popraviš, če se zgodijo," je gostobesedno razlagal v cilju v San Remu.

Divji spust Mateja Mohoriča:

Na vratolomnem spustu je vseeno veliko tvegal, v nekem trenutku mu je spodneslo zadnje kolo in se je komaj ujel, pa zapeljal s cestišča, a k sreči lahko nadaljeval. Ko je prispel na ravnino, mu je preskočila še veriga in za trenutek je bilo videti, da bodo njegov epski napad končale tehnične težave, a se je tudi iz te zagate izvlekel. Do cilja je zadržal prednost pred Francozom Turgisom in Nizozemcem Van der Poelom in slavil 16. zmago v profesionalni karieri.

Tadej Pogačar, ki je ob Belgijcu Woutu Van Aertu veljal za največjega favorita pred dirko, je napadal na vzponu na Poggio, s preostalimi favoriti so bili dobro bitko, a ko se je z vrha prednje odpeljal Mohorič, je 23-letnika s Klanca pri Komendi prešinilo, da je bitka za zmago izgubljena. "Nisem se mu drznil slediti. Videl sem, da ima spuščen sedež, videl sem tudi, da je ogromno tvegal, driftal in celo zapeljal s ceste," je razlagal Pogačar.

Tadej Pogačar ni bil pripravljen tvegati glave in loviti Mohoriča. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tadej Pogačar ni bil pripravljen tvegati glave in loviti Mohoriča. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Že pred etapo je prišel do mene in mi rekel, naj mu nikar ne sledim na spustu. Odgovoril sem mu , da bi mu tako ali tako težko, saj vem, da je nor pri spuščanju. Mu pa čestitam, to zmago si je zaslužil," je še povedal Pogačar, zadovoljen s svojim petim mestom in z delom svoje ekipe. "To, kar smo danes naredili, je lepa napoved za naslednje dirke sezone in naslednje izvedbe Milano–San Remo. To je zelo zabavna klasika."       

Pogačar in Mohorič sezono nadaljujeta konec meseca na klasikah v Belgiji.

Ne spreglejte