Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 3. 2021,
16.11

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

6

Natisni članek

Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Torek, 16. 3. 2021, 16.11

3 leta, 1 mesec

Tirreno-Adriatico, 7. etapa (kronometer, 10,1 km)

Pogačar se ne ustavlja: nova zmaga je njegova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

6

Tadej Pogačar, dirka od Tirenskega do Jadranskega morja | Tadej Pogačar je zmagovalec dirke od Tirenskega do Jadranskega morja. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je zmagovalec dirke od Tirenskega do Jadranskega morja.

Foto: Guliverimage

Slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar je spisal novo uspešno poglavje v svoji profesionalni karieri. Junak lanske Dirke po Franciji je osvojil sedemdnevno dirko od Tirenskega do Jadranskega morja, potem ko je zadržal modro majico vodilnega tudi zadnji dan, na katerem je moral prekolesariti 10,1 kilometra dolg kronometer. Na kronometru po San Benedetto del Trontu je s četrtim mestom zanesljivo ubranil prednost pred najbližjimi tekmeci in osvojil še šesto večdnevno dirko v karieri.

Uvod v sezono je za slovenskega kolesarskega šampiona Tadeja Pogačarja izvrsten. Najprej je na UAE Touru slavil skupno zmago, se dobro s sedmim mestom odrezal tudi na italijanski klasiki Strade Bianche, zdaj pa je pokoril tekmece še na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja.

Doslej je bil 22-letnik s Klanca pri Komendi najboljši na dirkah po Algarvu (2019), Kaliforniji (2019), Valencii (2020), Franciji (2020) in na prvi letošnji dirki svetovne serije po Združenih arabskih emiratih (2021). Za zmago na dirki Tirreno−Adriatico je ugnal Belgijca Wouta Van Aerta (Jumbo-Visma), ki je na koncu zaostal 1:03 minute. Tretje mesto v skupnem seštevku je osvojil Španec Mikel Landa, ki je za zmagovalcem zaostal 3:57 minute. Na četrtem mestu je z zaostankom 4:13 končal Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers), sicer zmagovalec Toura leta 2019.

Pogačar je na kronometru osvojil četrto mesto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pogačar je na kronometru osvojil četrto mesto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pogačar je zmago na prestižni dirki za Neptunov trizob tlakoval minuli konec tedna, ko je dobil kraljevsko etapo na Prato di Tivo, dan kasneje pa je specialistu za enodnevne dirke Van Aertu vzel še 40 sekund v peti etapi s številnimi kratkimi in strmimi vzponi. V soboto je s skoraj šestkilometrskim samostojnim napadom ugnal vse hribolazce, dan kasneje pa je vsestranskost z drugim mestom prikazal v etapi, ki je bila po profilu na las podobna trasam na ardenskih klasikah. Te 22-letnika v tej sezoni čakajo v aprilu.

"Super zadovoljen sem z današnjim nastopom, pravzaprav s celotnim tednom. Sem v super formi, ob sebi pa imam odlično ekipo. Vesel sem in s pozitivnimi mislimi gremo naprej. Najprej me čaka malce počitka, nato pa v Baskijo in na ardenske klasike," je v slovenščini za organizatorja dirke dejal skupni zmagovalec. Na dirki je poleg modre majice za skupnega zmagovalca osvojil tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja ter pikčasto kot najboljši hribolazec.

Pogačar znova dokazal, da je vse boljši tudi na kronometru

Za konec dirke je Pogačar pred zasledovalci prednost zanesljivo ubranil na zaključnem kronometru po San Benedettu del Trontu in dokazal, da je tudi v tej disciplini vse boljši. Za zmagovalcem Van Aertom je na četrtem mestu s časom 11:18 zaostal 12 sekund. S tem je na dveh povsem ravninskih kronometrih v tej sezoni dvakrat zasedel četrto mesto, kar je dobra napoved pred dvema ravninskima vožnjama na čas na letošnji izdaji Toura.

"To je bil super kronometer. Dokaj dobro sem se počutil, čeprav sem malce utrujen po zahtevnem dirkanju v zadnjih dneh. Zelo sem zadovoljen s svojimi predstavami," je današnjo vožnjo ocenil 22-letnik s Klanca pri Komendi.

Wout Van Aert in Tadej Pogačar | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Wout Van Aert in Tadej Pogačar Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Presenetljivo je poraz v boju z uro danes doživel Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), ki je pred tem dobil kar osem zaporednih voženj na čas. Tokrat je bil Italijan tretji z zaostankom enajstih sekund, s čimer je le za las prehitel Pogačarja. Drugi je bil Švicar Stefan Küng (Groupama-FDJ), ki je za Van Aertom zaostal šest sekund. Slednji je na prvi večdnevni dirki, na kateri je kot kapetan nastopil s popolno podporo ekipe Jumbo-Visma, dokazal svoje mojstrstvo po vseh terenih.

Danes je na kronometru ugnal tako svetovnega prvaka Ganno kot evropskega prvaka Künga, še bolj pomembno pa je zanj spoznanje, da se lahko na zahtevnih etapnih dirkah kosa s favoriti. "Prvič sem meril na skupno razvrstitev na večdnevni dirki svetovne serije, premagal pa me je le zmagovalec Toura. Rekel bi, da je to kar dober začetek. Seveda si želim v prihodnosti še kdaj to ponoviti, a za zdaj se osredotočam na klasike," je pripomnil 26-letni Belgijec.

Kaj pa ostali Slovenci?

Jan Tratnik ja na kronometru zasedel 14. mesto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jan Tratnik ja na kronometru zasedel 14. mesto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Od preostalih Slovencev je bil v zadnji, sedmi etapi, Jan Tratnik (Bahrain Victorious) 14. (+ 0:33), Jan Polanc (UAE Team Emirates) je zasedel 21. mesto (+ 0:38), Luka Mezgec (Team BikeExchange) pa je bil 48. (+ 0:52). V skupnem seštevku je bil Polanc 75. (+ 44:15), Mezgec 86. (48:28), Tratnik pa 146. (1:14:37).

Pogačarja po zmagi na drugi večdnevni dirki te sezone čaka krajši premor, preden bo aprila skušal nadaljevati izjemno serijo. Na programu ima Dirko po Baskiji (5.−10. april), na kateri se bo letos prvič pomeril z rojakom Primožem Rogličem (Jumbo-Visma). Veliko bo odvisno tudi od okrevanja 31-letnika po poškodbah na dirki Pariz−Nica, ki jo je izgubil zadnji dan z dvema padcema in tehničnimi težavami.

Tirreno−Adriatico, skupni vrstni red (7/7):
  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)           26:36:17

  2. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                   + 1:03
  3. Mikel Landa (Špa/Bahrain Victorious)                3:57
  4. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)                  4:13
  5. Matteo Fabbro (Ita/Bora-hansgrohe)                  4:37
  6. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-step)            4:54
  7. Tim Wellens (Bel/Lotto Soudal)                      5:00
  8. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                        5:50
  9. Vincenzo Nibali (Ita/Trek-Segafredo)                6:30
 10. Simon Yates (VBr/Team BikeExchange)                 7:45
...
 75. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                 44:15
 86. Luka Mezgec (Slo/Team BikeExchange)                48:28
146. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)             1:14:37

...

Preberite še:

Tadej Pogačar - Tirreno - Adriatico 2021
Sportal Po uspešnem pobegu zmaga Danca, Pogačar pa ostaja trdno v vodstvu
Primož Roglič Tadej Pogačar
Sportal "Primož je bil superioren, Tadej fenomenalen"
Ne spreglejte