Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 3. 2021,
16.08

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Ponedeljek, 15. 3. 2021, 16.08

3 leta, 1 mesec

od Tirenskega do Jadranskega morja, 6. etapa

Po uspešnem pobegu zmaga Danca, Pogačar pa ostaja trdno v vodstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Tadej Pogačar - Tirreno - Adriatico 2021 | Tadej Pogačar ostaja varno v modri majici vodilnega na dirki. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar ostaja varno v modri majici vodilnega na dirki.

Foto: Guliverimage

Kolesarji na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja so danes opravili predzadnjo, šesto etapo. Na preizkušnji od Castelraimonda do Lido di Ferma, dolgi 169 km, je bil v peterici ubežnikov najboljši Danec Mads Würtz Schmidt (Israel Start-Up Nation). Slovenski kolesar Tadej Pogačar (UAE Emirates) pa je zanesljivo ubranil skupno vodstvo.

Pogačar je danes etapo preživel z glavnino in boj za etapno zmago prepustil ubežnikom in sprinterjem, njegova ekipa pa je le poskrbela, da se vrstni red na vrhu skupnega seštevka ni spremenil.

Pogačar, ki je imel na cilju etape dobro minuto zaostanka, ima skupno tako še vedno lepo prednost, pred Belgijcem Woutom van Aertom (Jumbo-Visma) ima pred zadnjim dejanjem minuto in 15 sekund naskoka. Tretji je Španec Mikel Landa (Bahrain Victorious), ki pa zaostaja že tri minute.

Pogačar je danes v cilj prišel na 25. mestu, minuto in devet sekund za zmagovalcem, z istim zaostankom je etapo končal tudi njegov pomočnik pri UAE Emirates Jan Polanc, kot tudi Luka Mezgec (Bike Exchange) na 65, mestu. Jan Tratnik (Bahrain Victorius) je bil 146. (+ 10:08). Polanc je v skupnem seštevku 80. (+ 43:49), Mezgec 89. (+ 47:48) in Tratnik 151. (+ 1;14:16).

V torek se bo dirka končala z vožnjo na čas v San Benedettu del Trontu (10,1 km).

Glavnina je na današnji etapi, na kateri so vodilni tudi nekoliko počivali po zahtevnem koncu tedna in varčevali moči za zadnjo etapo, spustila naprej manjšo skupino, v kateri so bili Würtz Schmidt, Belgijca Brent Van Moer in Jan Bakelants, domačin Simone Velasco in Portugalec Nelson Oliveira.

Danec do prvenca med profesionalci

Po nekaj taktiziranja v zadnjih kilometrih in iskanju najboljšega položaja za napad je bil nato na pravem mestu ob pravem času danski kolesar, ki si je pribori etapno zmago, prvo po letu 2016, ko je slavil na domači dirki po Danski.

"To mi ogromno pomeni. Odkar sem med profesionalci, še nisem zmagal. Za nekaj takšnega sem se boril zadnjih pet let. Današnja etapa je bila težka, zavedali smo se, da moramo delati skupaj, če želimo ostati pred glavnino. Na koncu se je zame izšlo sanjsko," je bil prve zmage na tej ravni tekmovanj vesel danski kolesar.

Pogačar: Pobeg je bil močan in jih nismo mogli ujeti

Za njim sta končala Van Moer in Velasco, glavnina pa je ciljno črto prečkala z minuto in devetimi sekundami zaostanka, v njej pa je bil na 25. mestu tudi Pogačar.

"Pobeg je bil močan in jih nismo mogli ujeti. Danes še nisem razmišljal o zadnji etapi, osredotočen sem bil na to, da varno pridem na cilj te etape in da ubranim morebitne napade," je o današnji preizkušnji dejal slovenski kolesar.

"Vozil bom po svojih občutkih, upam, da bo dobra vožnja na čas. Bo pa to tudi dober trening za naslednje dirke. Tu je precej dobrih kronometristov, teren pa je povsem drugačen, kot je bil na dirki v UAE, bolj zahteven, tako da bo zanimivo," pa se je Pogačar nato tudi že ozrl na zadnje dejanje dirke.

Slovenski kolesarski zvezdnik bo sicer v zadnji etapi branil predvsem modro majico skupnega vodilnega na dirki, a ima obenem po predzadnji etapi tudi zeleno majico za najboljšega na gorskih ciljih ter belo za najboljšega mladega kolesarja; edina, ki ni njegova, je ciklamna za vodilnega po točkah, to ima van Aert.

Preberite še:

Primož Roglič Tadej Pogačar
Sportal "Primož je bil superioren, Tadej fenomenalen"
Mathieu van der Poel
Sportal Pogačar do udobnega vodstva, nizozemska "mašina" do zmage #video
Ne spreglejte