SiolNET. Sportal Kolesarstvo
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obeta se peklenski zadnji teden na Giru

4

termometer

Za kolesarje na letošnji dirki po Italiji se izteka zadnji dan odmora. Pretekli teden dirke je zaznamoval tudi Slovenec Luka Mezgec, ki je v dveh etapah osvojil 3. mesto.

Vincenzo Nibali, ki bo že osmo etapo zapored kolesaril v roza majici vodilnega v skupnem seštevku, Mark Cavendish, ki je slavil dve etapni zmagi, odhod z dirke zmagovalca lanske dirke po Franciji Bradleya Wigginsa in lanskega zmagovalca dirke po Italiji Ryderja Hesjedala ter dve 3. mesti Luke Mezgeca, so najbolj ostali v spominu slovenskim ljubiteljem kolesarstva. Poleg dejstva seveda, da so morali kolesarji preživljati pravi pekel, kar se tiče vremenskih razmer. Letošnja dirka je ljubiteljem kolesarstva ponudila že čisto vse, kar lahko od takšne dirke pričakujejo. Mraz, vročino, dež, padce, poškodbe, odstope z dirke, zmagoslavje, razočaranje, napade, … A dirke še ni konec. Pred kolesarji so najtežje etape na letošnji dirki, v katerih je napovedano slabo vreme. In slednje bo zagotovo prišlo do živega tudi Vincenzu Nibaliju in njegovim pomočnikom. Kolesarji ekip BMC Racing in Sky so v zadnjih etapah le izkoriščali delo kolesarjev Astane. Vsekakor pri Nibaliju še ni bilo videti, da bi imel slab dan. "Vreme nas ne zanima toliko, saj bo za vse enako. Vsekakor si najbolj želimo tega, da ostanemo zdravi, ter da bomo vlekli prave poteze kot doslej. Vsekakor je ekipa pripravljena na trpljenje, saj bo na sporedu odločilni teden dirke," je za Sportal povedal Slovenec Gorazd Štangelj, ki je eden izmed športnih direktorjev Astane na letošnji dirki.

Kolesarje čaka še 6 etap. Lažje etape za kolesarje kot so tudi Slovenci Grega Bole, Luka Mezgec in Robert Vrečer, bodo le še tri. Torkova in sredina ter nedeljska do Brescie. A do slednje bo potrebno najprej priti. Od četrtka do sobote si namreč sledijo gorski kronometer in dve izjemno težki gorski etapi, ki sta glede na profil težji kot pretekli dve v francoskem delu Alp. V primeru, da trasi omenjenih dveh etap zaradi vremenskih razmer ne bosta spremenjeni, čaka kolesarje izjemna preizkušnja njihove fizične in psihične pripravljenosti. Prav gotovo bodo zmagovalci vsi, ki bodo uspeli končati letošnjo dirko. Trenutno vse kaže na to, da je Nibali najboljši. Najboljši Italijan za etapne dirke je po svoji naravi kolesar, ki napada. Vsekakor je tudi pred vodstvom ekipe Astana zahtevna naloga, saj bodo morali pravilno voditi Nibalija preko vseh pasti. Že en sam padec lahko odnese zmago na dirki, za katero že vso letošnjo sezono gara veliko število članov ekipe. In možnosti, da do tega pride, bo v etapah, ki bodo še na sporedu, veliko. Poleg tega je Nibali napovedal, da želi na letošnji dirki slaviti etapno zmago. Prvo priložnost bo imel že v četrtkovem posamičnem gorskem kronometru.

Največji tekmeci Nibalija ostajajo Cadel Evans, Rigoberto Uran in Mauro Santambrogio. A verjetno bolj kot napade na Nibalija lahko pričakujemo boj med njimi za ostala mesta v skupnem seštevku dirke. Dosedanje kolesarjenje Evansa ni presenečenje kot tudi ne Rigoberta Urana. Kolumbijec je zagotovo pred najbolj pomembnim tednom v dosedanji karieri. Podobno velja tudi za Maura Santambrogia, ki je z odhodom iz ekipe BMC Racing, v ekipi Vini Fantini-Selle Italia doživel pravi preporod. Tudi Michele Scarponi in Przemyslaw Niemiec bosta skušala ubraniti to, kar sta dosegla do sedaj. Vse preveč je postalo pomembno, da dirko končaš v deseterici najboljših, saj le to prinese pomembne točke kolesarju in ekipi. Prav zaradi tega lahko pričakujemo, da se bodo napadi zgodili v primeru, da bo imel kdo od omenjenih res zelo slab dan ali pa zelo dobre noge. Vse ostalo bo verjetno peljalo k temu, da bodo skušali vsi bolj ali manj ubraniti to, kar so si prigarali doslej.

Vsi trije Slovenci, ki nastopajo na dirki so na dobri poti, da dirko končajo. S tem bodo vsi dosegli, kar so si zadali pred pričetkom dirke. Kaj pomenijo dosežki, ki jih je v zadnjem mesecu dosegel Luka Mezgec, je za Sportal povedal Gorazd Štangelj: "Iskrene čestitke Mezgecu, ki je na dobri poti, da si izbori lepo mesto v katerikoli ekipi." Mezgec ima z ekipo Argos-Shimano pogodbo tudi za prihodnjo sezono in se s tem ne obremenjuje. "V tem trenutku je najbolj pomembno, da sem se pozdravil. Danes sem nekoliko več spal in šel nato za eno uro na kolo. Vsekakor bom največ stavil na sredino etapo, v kateri bom skušal prikolesariti s prvimi preko zadnjega vzpona. Upam, da nato preživim petkovo in sobotno etapo, ki sta glede na profil prav brutalni. Nato bi se rad v šprintu poizkusil tudi v zadnji etapi. Seveda upam, da se bom v dneh, ko želim doseči dober rezultat, tudi dobro počutil. So namreč dnevi, ko imam velik apetit ter tudi kakšen dan, ko le s težavo spravim kaj vase. Vsekakor sem v solidnem stanju, saj sem do danes izgubil le pol kilograma telesne teže," je za Sportal povedal Luka Mezgec.

Robert Vrečer je med tistimi, ki večkrat poskusijo uloviti pravo ubežno skupino, kar mu je doslej uspelo le enkrat. "Težko je karkoli napovedovati, a bom s pobegom zagotovo še poizkušal v kateri izmed etap. Mi je pa zelo žal, da nisem bil v nedeljo bolj pozoren, ko je na vrhu klanca pobegnila skupina šestih kolesarjev. V bistvu so fantje dirkali za točke na gorskem cilju. Astani je ta skupina ubežnikov ustrezala in so jih pustili. Škoda, saj niti nisem imel tako slabih nog, ampak sem pod zadnjim klancem potegnil dve skupini skupaj, saj se je naredila luknja v glavnini in je naš kolesar ostal zadaj. Nato sem pobral še oblačila in jih nesel v spremljevalni avtomobil, tako da na koncu sploh nisem poskušal dirkat. Glavnino sem ulovil nazaj tik pred pričetkom vzpona," je za Sportal povedal Robert Vrečer. "Danes sem opravil kratek regeneracijski trening pod vznožjem Galibierja. Druženje z ekipo je bilo bolj sproščeno in vmes tudi slikanje z raznimi navijači" je še dodal Vrečer. "Danes sem se najprej dobro naspal. Počutje je vedno boljše in upam, da v naslednjih dneh uspem nekaj doseči," je bil za Sportal kratek Grega Bole.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin