Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 5. 2013,
18.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vincenzo Nibali

Ponedeljek, 13. 5. 2013, 18.28

8 let

Nibali in Evans pokazala največ, ekipa Sky bo ubrala napadalno taktiko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V torek se bo z 10. etapo nadaljevala letošnja dirka po Italiji (2.WT). V prvih devetih dneh dirke sta največ pokazala Italijan Vincenzo Nibali in Avstralec Cadel Evans.

Za kolesarji je peklenskih devet etap, v katerih je marsikateri favorit naredil korak nazaj namesto naprej. Najbolj na očeh je bil Bradley Wiggins, ki je po padcu v 7. etapi vsakič imel težave s sledenjem glavnini na tehnično zahtevnih in mokrih spustih. Tudi sam je danes priznal, da je razočaran s kronometrom in svojim kolesarjenjem na spustih. "Nikoli nisem pričakoval, da bo na Giru tako enostavno kot je bilo na lanskem Touru. To je izjemno zahteven izziv, a sem ga tudi pričakoval," so bile prve besede Wigginsa, ki je psihično dobro pripravljen na dirko. Wiggins je z moštveni kolegi po pričakovanju slavil na ekipnem kronometru, a je pridobljeno prednost pred tekmeci izgubil v naslednjih etapah na spolzkem cestišču. Ne le, da je izgubil prednost, ampak si je tudi prikolesaril kar nekaj zaostanka za Nibalijem in Evansom. Vsekakor je večina kolesarskih poznavalcev pričakovala, da bo Wiggins po posamičnem kronometru v Saltari oblekel roza majico vodilnega, katero bi nato branil v naslednjih etapah. "Na vzponu sem nekoliko zaostal. Navzdol nisem tvegal, a sem poskusil nadoknaditi zaostanek in sem padel. Nato sem zaradi počene gume ostal še brez zmage na kronometru. Ker sem psihično dobro pripravljen, je bilo zato razočaranje toliko večje. Če povem po pravici, sem se po padcu na spustih vozil kot 'baba'," je dejal Wiggins, ki je še dodal, da s tem ni mislil žaliti nežnejšega spola.

Povsem nasprotno od Wigginsa je Vincenzo Nibali napadal v vsakem trenutku dirke. To je povsem logično, saj je Nibali že od nekdaj kolesar, ki ves čas dirke čaka le na priložnost za napad. Prvi dan odmora je dočakal z devetindvajsetimi sekundami prednosti pred Cadelom Evansom, minuto in petnajstimi sekundami pred Robertom Gesinkom ter še sekundo več pred Wigginsom. Nibali je odlično opravil s kronometrom in bil eden glavnih protagonistov na zahtevnih in mokrih spustih. Ustavila ga nista niti dva padca v etapi s ciljem v Pescari. Vsekakor bo Nibali napadal tudi v nadaljevanju dirke, ko se bo ponudila priložnost, saj prednost, ki jo ima pred tekmeci ni dovolj velika za defenzivno dirkanje. To je italijanskim medijem potrdil tudi sam. Izjemno formo je pokazal tudi Cadel Evans, ki po besedah Wigginsa še ni bil v tako dobri formi vse odkar je zmagal Tour. Poleg tega je bil Evans v prvih devetih etapah povsem neopazen. A vprašanje, ki se poraja je, ali bo Evans konkurenčen v gorskih etapah in ali lahko ogrozi Nibalija. Poleg Wigginsa je pod pričakovanji dirkal tudi lanski zmagovalec Ryder Hesjedal, ki ima pred nadaljevanjem dirke že več kot 3 minute zaostanka za Nibalijem. A Kanadčan je znan po napadalnem dirkanju in bo lahko nadoknadil kakšno minuto, če bodo le noge dale. Lansko dirko je dobil s pomočjo inteligence, če bo hotel letošnjo, bo moral k temu dodati še agresivno dirkanje, kjerkoli se mu bo ponudila priložnost.

V prvih devetih etapah je dve etapni zmagi vknjižil Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step). Dve etapni zmagi so slavili tudi kolesarji Katjuše. Italijan Luca Paolini, ki pri svojih šestintridesetih letih prvič nastopa na Giru, je zmagal 3. etapo in nato štiri dni kolesaril v roza majici vodilnega. Drugo etapno zmago je ruski ekipi priboril Maksim Belkov z izjemnim kolesarjenjem v 9. etapi. Zadovoljni so tudi v taboru ekipe Movistar, saj je Banat Intxausti en dan kolesaril v rožnati majici, medtem ko je Alex Dowsett slavil etapno zmago na posamičnem kronometru. Zadovoljni so tudi v taboru ekipe Bardiani Valvole-CSF Inox z etapno zmago Enrica Battaglina in majico vodilnega v točkovanju gorskih ciljev, ki je trenutno v lasti Stafana Pirazzija. Tu je še ekipa Argos-Shimano, ki je po zaslugi Luke Mezgeca in Johna Degenkolba prišla do etapne zmage. Vsi trije Slovenci so se izkazali v 5. etapi. Mezgec je bil najbolj zaslužen za zmago Degenkolba. Vrečer je bil v begu in ujet na pričetku zadnjega vzpona, medtem ko je Bole v tej etapi osvojil 9. mesto. Nato sta Bole in Mezgec zbolela in nihče ni verjel, da bosta 'preživela' do dneva odmora. Uspelo jima je, a vprašanje je, ali bosta dočakala tudi drugi dan odmora, ki bo na sporedu prihodnji ponedeljek.

Kolesarje že v torek čaka prva etapa na letošnji dirki, ki se konča s ciljnim vzponom. Najprej kolesarje čaka 100 kilometrov ogrevanja, po katerem sledi 15 kilometrov dolg vzpon na prelaz Cason Di Lanza. Sledi slabih 30 kilometrov spusta in pričetek ciljnega vzpona na Nevejsko sedlo (Altopiano del Montasio). Zadnjih 22 kilometrov se bo trasa vseskozi vzpenjala. Najtežjih bo zadnjih 5 kilometrov vzpona. "To bo zagotovo ena najtežjih etap s ciljnim vzponom na letošnji dirki," je dodal Wiggins, ki si je aprila že ogledal to etapo na treningu. Poleg tega bodo v tem tednu na sporedu kar štiri etape, ki se končajo s ciljnim vzponom. Dirka se za favorite šele pričenja, medtem ko se za preostale udeležence pričenja boj za etapne zmage in preživetje. Tudi vremenska napoved za naslednje dni ni obetajoča in je veliko bolj v prid Nibaliju kot Wigginsu. Vsekakor se ne bo pripetilo, da bi bila največja skrb in težava na dirki hidracija kot je to julija na Touru.

Ne spreglejte