Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 7. 2018,
9.31

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Tanja Žakelj kolesarstvo gorsko kolesarstvo

Ponedeljek, 30. 7. 2018, 9.31

5 let, 8 mesecev

Na evropsko prvenstvo ena gorska kolesarka in 11 cestnih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Tanja Žakelj | Foto Grega Stopar

Foto: Grega Stopar

Pred kolesarji je prvi reprezentančni vrhunec sezone, evropsko prvenstvo, ki ga bo letos gostil Glasgow. Med gorskimi kolesarji bo nastopila le Tanja Žakelj, precej bolj številčna bo zasedba cestnih kolesarjev, ki medalje ne napovedujejo, a verjamejo v dober rezultat. Med njimi sicer ne bo junaka letošnje sezone Primoža Rogliča.

Že tretji tekmovalni dan, v nedeljo, 5. avgusta, se bodo predstavile kolesarke na cestni dirki. Premierno bo za Slovenijo tekmovala Eugenia Bujak, poleg nje je selektor Gorazd Penko v ekipo uvrstil še Polono Batagelj, Uršo Pintar in Špelo Kern. Sicer Poljakinja Bujakova, ki od letošnje sezone nastopa za Slovenijo, bo nastopila tako v vožnji na čas kot na cestni dirki, vse preostale bodo kronometer izpustile.

Luka Čotar
Sportal Čotar in Jeretina najboljša na DP v Kranju

Dva dni kasneje, v torek, 7. avgusta, se bo predstavila nekdanja evropska prvakinja Tanja Žakelj, ki bo glede na rezultate v letošnji sezoni težko krojila vrh dirke, a njen tehnični trener in spremljevalec na dirkah Urban Ferenčak opozarja, da vse najboljše ne bodo na Škotskem. Razlog je namreč svetovni pokal v Kanadi, ki bo štiri dni po dirki za evropske naslove, Žakljeva in Ferenčak bosta v Mont-Sainte-Anne odletela takoj po preizkušnji v Glasgowu.

Dan kasneje bosta na sporedu vožnji na čas za kolesarke in kolesarje, od Slovencev bo nastopila le Bujakova.

12. avgusta cestna dirka za moške

Za konec prvenstva v nedeljo, 12. avgusta, cestna dirka čaka še moške. Selektor Andrej Hauptman je za Glasgow izbral Luko Mezgeca, Mateja Mohoriča, Luko Pibernika, Boruta Božiča, Grego Boleta, Marka Kumpa in Roka Korošca.

Andrej Hauptman je za Glasgow zbral sedem kolesarjev. | Foto: Vid Ponikvar Andrej Hauptman je za Glasgow zbral sedem kolesarjev. Foto: Vid Ponikvar

Hauptman o kapetanu ekipe ni hotel govoriti, izpostavil pa je, da s temi kolesarji lahko sodelujejo pri vseh mogočih razpletih dirke. "Proga je tehnično zahtevna, z dosti ovinki, nekaj lepo tlakovanimi odseki, s tremi klanci. Imamo fante za vse mogoče razplete. Dosti pove podatek, da je v preteklosti na skoraj isti progi za državno prvenstvo zmagal Mark Cavendish, na igrah Commonwealtha je s samostojnim pobegom slavil Geraint Thomas," je povedal slovenski selektor.

Primož Roglič
Sportal Roglič peti na lestvici svetovne serije

Cavendish naj bi bil udarni mož britanske reprezentance, med Dirko po Franciji pa so zakrožile govorice, da bo na štartu tudi slovaški zvezdnik, trikratni svetovni prvak Peter Sagan. Osemindvajsetletnik je bil leta 2016 prvi evropski prvak v članski elitni konkurenci, leto kasneje je zmagal Norvežan Alexander Kristoff. Sagan si najbrž želi osvojiti majico evropskega prvaka, ki bi jo lahko nosil v prihodnjem letu. Mavrično za svetovnega prvaka bo septembra zagotovo predal nekomu drugemu, saj bo trasa v Innsbrucku zanj pretežka. A vprašanje je, ali bo Sagan v dveh tednih odpravil poškodbe, ki jih je staknil med padcem na Touru.

Kristoff naj bi bil prav tako na štartu, na trenutnem štartnem seznamu so za zdaj še Belgijec Greg van Avermaet, Nemca John Degenkolb in Andre Greipel ter Italijan Sonny Colbrelli.

Luka Mezgec
Sportal Mezgec 11. v Londonu, najboljši Ackermann
Primož roglič
Sportal Rogliču se je svet čez noč obrnil na glavo
Ne spreglejte