Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 8. 2024,
14.15

Osveženo pred

1 dan, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Valentina Höll Monika Hrastnik gorsko kolesarstvo

Natisni članek

Sobota, 31. 8. 2024, 14.15

1 dan, 1 ura

SP v gorskem kolesarstvu

Monika Hrastnik 14., svetovna prvakinja tretjič Valentina Höll

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Monika Hrastnik | Foto Grega Stopar

Foto: Grega Stopar

Najboljša slovenska gorska kolesarka v spustu Monika Hrastnik je na svetovnem prvenstvu v Pal Arinsalu v Andori zasedla 14. mesto. Naslov svetovne prvakinje je pripadel Avstrijki Valentini Höll, ki je slavila že tretjič zapovrstjo. Prvič v karieri pa je svetovni prvak postal Francoz Loris Vergier po smoli rojaka Loica Brunija.

Maruša Tereza Šerkezi
Sportal Maruša Tereza Šerkezi do brona na SP v gorskem kolesarstvu

Tridesetletna Monika Hrastnik je kolajno na svetovnem prvenstvo, edino slovensko v spustu v 34-letni zgodovini, osvojila pred štirimi leti v Leogangu v Avstriji, ko je bila bronasta. Tokrat je bila daleč od odra za zmagovalke, za najboljšo je zaostala 6,310 sekunde. Tekmovalka iz Lepe Njive je večino časa izgubila predvsem v drugem od petih odsekov. V drugi polovici je bila nato podobno hitra kot takrat še vodilna Francozinja Myriam Nicole. Čeprav je le za eno mesto izboljšala uvrstitev iz kvalifikacij, je bila tokrat šest sekund bližje najboljšim.

Monika Hrastnik | Foto: Grega Stopar Monika Hrastnik Foto: Grega Stopar Slavila je 22-letna Avstrijka Valentina Höll, ki je bila najboljša že lani v Glasgowu in predlani v Les Getsu. Drugouvrščeno 34-letno Myriam Nicole, sicer najboljšo iz kvalifikacij, je ugnala za 0,520 sekunde. Tretje mesto je pripadlo Britanki Tahnee Seagrave, ki je zaostala 1,212 sekunde za mlado Avstrijko, ki bo tretje leto zapovrstjo nosila mavričasto majico. Höllova je s tremi naslovi zdaj skočila na tretje mesto večne lestvice na SP. Pred njo sta neulovljiva Francozinja Anne-Caroline Chausson z devetimi in Britanka Rachel Atherton s petimi naslovi.

"Imela sem obilico težav po dolgem premoru, nikakor nisem mogla voziti hitro. Resnično sem dvomila vase. Tudi v kvalifikacijah mi ni šlo. Zbala sem se, da ne znam več voziti kolesa. Zato je tretji naslov res nor dosežek," je po tretjem zaporednem naslovu dejala Valentina Höll. "Ne vem, če bi lahko bila kaj hitrejša, tudi konkurenca je bila zelo močna. Myriam je ena najboljših tekmovalk na svetu in nisem pričakovala, da bom na takšni ravni kot ona. Lepo je dirkati proti legendam našega športa."

Pri moških dvojna francoska zmaga

Moška preizkušnja se je končala z dvojno francosko zmago, a s presenečenjem. Prvi favorit in petkratni svetovni prvak Loic Bruni je bil po daleč najboljši vožnji v kvalifikacijah tudi po polovici proge v Pal Arinsalu na poti do zmage, a je grdo padel po zdrsu v ovinku.

Šesti naslov mu je tako odnesla suha in prašna steza, zmage pa se je veselil njegov rojak Loris Vergier. Ta je za vsega 0,148 sekunde premagal še enega Francoza Benoita Coulangesa. Bron je v tesnem razpletu pripadel Kanadčanu Finnu Ilesu (+0,169).

"V zadnjih letih nisem imel ravno veliko sreče, a se je tokrat vse vrnilo. Za sabo imam doslej slabo sezono. Nisem pričakoval tega in bilo bi težko, če Loic (Bruni, op. STA) ne bi padel. Biti svetovni prvak je noro," je dejal 28-letni Vergier, ki je bil bronast na domačem SP v Les Getsu pred dvema letoma.

"Vsega nisem imel pod nadzorom. Začel sem razmišljati o tem. Pritiskal sem do samega konca in srečen sem, da je tako. Ta dan si bom zapomnil do konca življenja. Pričakoval sem, da bomo Francozi slavili trojno zmago, a da bom drugi. Toda Loic mi je podaril zmago. Nerealno je, vesel sem," je še v izjavi za organizatorja dejal peti francoski svetovni prvak.

Zadnjič je na svetovnih prvenstvih nastopil legendarni Južnoafričan Greg Minnaar, ki je prvo kolajno (bron) osvojil že davnega leta 2001 v Vailu. Od takrat je bil štirikrat svetovni prvak, štirikrat je prejel srebro, še dvakrat pa bron. V Pal Arinsalu je pri 42 letih zasedel 23. mesto.

Od Slovencev je na SP nastopil le 42-letni Miran Vauh, ki je po 86. mestu med 95 tekmovalci izpadel v kvalifikacijah. V finalu je nastopilo 80 gorskih kolesarjev.

Izidi SP v gorskem kolesarstvu:

- spust, ženske:

 1. Valentina Höll (Avt)          3:00,212
 2. Myriam Nicole (Fra)            + 0,520
 3. Tahnee Seagrave (VBr)            1,212
 4. Gracey Hemstreet (Kan)           1,601
 5. Lisa Baumann (Švi)               2,262
 6. Anna Newkirk (ZDA)               3,718
 7. Marine Cabirou (Fra)             3,761
 8. Camille Balanche (Švi)           3,931
 9. Elise Empey (Avs)                4,009
10. Nina Hoffmann (Nem)              4,579
...
14. Monika Hrastnik (Slo)            6,310
...

- spust, moški:

 1. Loris Vergier (Fra)           2:38,661
 2. Benoit Coulanges (Fra)         + 0,148
 3. Finn Iles (Kan)                  0,169
 4. Danny Hart (VBr)                 0,283
 5. Amaury Pierron (Fra)             0,457
 6. Ronan Dunne (Irs)                1,009
 7. Angel Suarez Alonso (Špa)        1,367
 8. Oliver Davis (Avs)               1,811
 9. Thibaut Daprela (Fra)            1,970
10. Remi Thirion (Fra)               2,235
...

Monika Hrastnik
Sportal Monika Hrastnik v lov na drugo kolajno na SP
Ne spreglejte