Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 6. 2015,
12.26

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Boštjan Mervar Adria Mobil Po Sloveniji Po Sloveniji Primož Roglič Primož Roglič

Ponedeljek, 22. 6. 2015, 12.26

8 let, 2 meseca

Mislil je, da iz te moke ne bo kruha. "Zgrešil je osnovno šolo kolesarstva."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ko je trener Adrie Mobil Boštjan Mervar slišal, da v njihovo sredino prihaja smučarski skakalec Primož Roglič je bil skeptičen. "Zamudil je osnovno šolo kolesarstva." A se hitro uči in danes zmaguje.

V Novem mestu je bilo včeraj na račun zmage Primoža Rogliča iz novomeškega kolesarskega kluba Adria Mobil živahno še dolgo v noč. Razumljivo je bil med bolj nasmejanimi tudi trener rdeče-belo-modrih Boštjan Mervar.

"Uspeha se bomo verjetno bolj kot danes zavedali čez nekaj dni," je Mervar razlagal v cilju zadnje etape 22. dirke Po Sloveniji, na kateri je kot prvi v ciljnem šprintu roke zmagoslavno dvignil Marko Kump, šprinter iz Adrie Mobil.

Le devet jih ima, pa zmaguje

"To sicer ni naša prva zmaga na dirki po Sloveniji, ponosni smo tudi na 20. mesto na lanskem svetovnem prvenstvu v Španiji, kjer so vozile vse najboljše ekipe na svetu, no, tole, kar se je zgodilo na letošnji dirki, pa nam pomeni še več," je ponosno pojasnjeval trener, ki za razliko od trenerjev najboljših kolesarskih ekip razpolaga le z deveterico kolesarskih matadorjev.

"Že pet let dosegamo take rezultate, enkrat nam gre bolje, drugič slabše, tokrat pa se je vse res dobro poklopilo. Fantom sinoči nisem dal nobenih posebnih napotkov, vedeli smo, da je to, da rumeno majico pripeljemo do Novega mesta, bolje kot ne rutina. Smo se pa dogovorili edino za Markovo (Kump, op. a.) zmago. Da bomo poskusili izkoristiti druge ekipe, v tem primeru ekipo Lampre-Merida.

Ti so imeli v svojih vrstah dva šprinterja in jim je bilo pomembno, da skupina pride do cilja, zato so bili tisti, ki so ujeli ubežnike. Ima pa seveda za zmago največ zaslug Marko sam, ki je zaključek izpeljal fenomenalno. Še 500 metrov pred ciljem je imel izredno slab položaj, vendar mu je na koncu uspel maksimalni izplen."

Roglič je zgrešil osnovno šolo kolesarstva

Seveda je bil glavni junak včerajšnjega slavja v Novem mestu Primož Roglič, nekdanji smučarski skakalec, ki se je šele pred tremi leti odločil za kolesarsko pot.

"Ko sem prvič slišal, da prihaja k nam, sem rekel, da iz tega zelo verjetno ne bo nič, saj je fant zgrešil osnovno šolo kolesarstva. To pomeni, da ni bil ne v kategoriji dečkov ne mladincev, niti v kategoriji do 23 let. Ko so se drugi učili, njega ni bilo. Se pa vidi, da je Primož zelo inteligenten, da se hitro uči, to dokazuje tudi zmaga na letošnji dirki Po Sloveniji.

Še letos je na dirkah napravil nekaj napak, ampak hitro napreduje. Prvo leto med kolesarji je bil veliko na tleh, ni vedel, zakaj je včasih zmagal in zakaj ni. Letos je že zmagal Dirko po Azerbajdžanu, lahko bi tudi Dirko po Hrvaški, če bi se nekoliko drugače razpletlo."

Diši po protour ekipi?

Mervar Rogliča vidi kot izjemnega kolesarja in ne izključuje možnosti, da bi si že prihodnje leto našel mesto v eni od WorldTour ekip.

So vabila že bila? "Ne, iz protour ekip ne, iz prokontinentalnih pa prav gotovo. Vendar pa se mi zdi, da je Adria Mobil, čeprav je kontinentalna ekipa, enako kakovostna kot prokontinentalne, če ne celo bolj. Tako glede organizacije kot tudi programa dirk. Mislim, da je Adria Mobil lahko merilo kontinentalnim ekipam," je prepričan Mervar.

Ko bo pravo vabilo prišlo, Rogliču ne bodo zapirali vrat. Nasprotno. "Naš cilje je, da gredo kolesarji iz naše ekipe v protour, ker to dokazuje našo kakovost. Če pa bo želel ostati pri nas, bomo tega seveda veseli."

Novak je kolesar za prihodnost

V ekipi modro-rdeče-belih so osvojili tudi belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Oblekel jo je 20-letni Domen Novak, specialist za gorske etape, kar je dokazal tudi s skokom v belo majico po 3. etapi s ciljem na Treh kraljih.

"Domen bo moral nastopiti še na veliko dirkah in zmagati kako etapo dirke Po Sloveniji, šele nato bo tudi on lahko prestopil v višji razred. Domen je zelo mlad in je kolesar za prihodnost. Pri njem ne smemo hiteti, za razmišljanje o selitvi v protour pa je še prezgodaj. Pri nas se kali, uči in nabira izkušnje. Veliko mu je prav gotovo dala tudi dirka Po Sloveniji," poudarja Mervar, ki bi si želel več povabil za mlade kolesarje Adrie Mobil v reprezentanco do 23 let.

"Vsi naši mladi fantje so zelo kakovostni, vabilo za v reprezentanco pa dobijo bolj redko. Zato, ker so pač v Adrii Mobil in manj vredni kot kolesarji Radenske ali Save Kranj," se je Mervar obregnil ob selektorja reprezentance do 23 let Martina Hvastijo.

Slabih pri Adrii Mobil ni

Drugih kolesarjev poimensko ni želel izpostavljati, ker pravi, da so vsi odlični. "Pri nas slabih kolesarjev ni. Res je, da jih je samo devet, a vsi so upravičeno tukaj."

Ne spreglejte